Jurnalul Digital

25 octombrie, Ziua Armatei României – Declarații de la ceremonie

Ziua Armatei României, 25 octombrie, va fi sărbătorită printr-o serie de manifestări organizate în principalele garnizoane din țară, în bazele militare din teatrele de operații în care sunt dislocați militarii români, precum și în statele în care România are acreditați atașați ai apărării și în capitalele statelor unde țara noastră are reprezentanțe permanente, conform Ministerului Apărării Naționale (MApN).

Astăzi se împlinesc 79 de ani de la eliberarea teritoriului național.

„Cinstim, de Ziua Armatei României, jertfa celor care au luptat și au căzut la datorie pentru eliberarea țării în cel de-al Doilea Război Mondial și aducem un omagiu eroilor români care și-au dat viața în teatrele de operaţii, dar și veteranilor de război, militarilor activi, în rezervă sau în retragere și personalului civil”, a declarat Angel Tîlvăr, Ministrul Apărării Naționale.

”Armata asigură, prin oamenii care îi îmbracă uniforma cu onoare, mândrie, patriotism și simț al datoriei, securitatea și apărarea noastră, a tuturor, și este garantul unei vieți trăite în pace și libertate”, a adăugat ministrul.

La mulți ani, Armatei României!

La mulți ani, România!

UPDATE: Declarații de la ceremonia organizată în Parcul Carol I

Președintele României, Klaus Iohannis, a declarat: ”În arhitectura constituțională, Armata României are rolul esențial de a garanta independența, suveranitatea, unitatea statului și integritatea teritorială a țării. Cu devotament și profesionalism, militarii noștri continuă să facă din Armată un autentic ambasador al țării noastre pe plan internațional, contribuind din plin la consolidarea relevanței strategice și a profilului României la nivel global”.

Acesta a subliniat că Armata României participă activ la efortul colectiv de descurajare și apărare în cadrul NATO, precum și la misiunile și operațiile Uniunii Europene, ale Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa și la cele desfășurate sub egida Organizației Națiunilor Unite.

”Traversăm însă o perioadă foarte complicată, în care pacea și întregul climat de securitate la nivel global sunt amenințate de conflicte regionale cu potențial de agravare. Europa se confruntă cu o criză fără precedent după cel de-al Doilea Război Mondial, ca urmare a agresiunii militare brutale și ilegale a Federației Ruse împotriva Ucrainei, în timp ce atacul terorist șocant și reprobabil din 7 octombrie împotriva Statului Israel riscă să destabilizeze complet Orientul Mijlociu pe termen lung”, atrage atenția președintele.

”În acest context dificil, este cu atât mai relevant rolul Armatei României în asigurarea securității naționale și a apărării colective pe Flancul Estic al NATO. Militarii români, alături de aliații prezenți pe teritoriul țării noastre, cărora le mulțumesc și cu acest prilej, sunt elemente-cheie în menținerea posturii de descurajare și apărare a NATO în regiunea Mării Negre, o zonă de importanță strategică pentru spațiul euroatlantic”, a adăugat el.

Președintele a mai precizat că astăzi, prin apartenența la NATO și Parteneriatul Strategic cu Statele Unite, România beneficiază de cele mai solide garanții de securitate din istorie. ” Vom continua să fim un partener credibil și predictibil în cadrul NATO și al Uniunii Europene, un pilon de stabilitate în Estul Europei și un important furnizor de securitate în regiunea Mării Negre.”

Preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, a declarat la ceremonia organizată în Parcul Carol că cinstim Ziua Armatei României într-un context politic şi de securitate tulburător prin semnificaţia şi importanţa conflictelor armate deschise, iar acest context ne arată că trebuie să fim pregătiţi să facem faţă oricăror provocări de securitate atât la nivel regional, cât şi la nivel internaţional.

”Ziua de azi este una solemnă şi plină de emoţie pentru întreaga societate. Din nefericire, contextul actual ne face ca, întâi de toate, să transmitem condoleanţe, atât familiei cetăţeanului român care a luptat voluntar şi a pierit, recent, în Ucraina, cât şi familiilor cetăţenilor români cu dublă cetăţenie care şi-au pierdut viaţa în conflictul din Israel. Suntem aşadar conştienţi că cinstim Ziua Armatei României într-un context politic şi de securitate tulburător prin semnificaţia şi importanţa conflictelor armate deschise. Acest context ne arată că trebuie să fim pregătiţi să facem faţă oricăror provocări de securitate atât la nivel regional, cât şi la nivel internaţional, alături de partenerii noştri din Uniunea Europeană şi NATO, pentru protejarea şi perpetuarea lumii democratice occidentale”, a spus preşedintele Senatului.

Nicolae Ciucă a menționat că ”tot acest context prin care trecem acum ne arată ca trebuie să preţuim trecutul nostru, sacrificiul ostaşilor români, dar prioritatea noastră rămâne să ne protejăm prezentul şi să construim România de mâine”.

Preşdintele Senatului a subliniat că ”Armata României, aşa cum o ştim azi, se bucură de un bun renume la nivelul aliaţilor NATO şi al membrilor Uniunii Europene”.

La rândul său, premierului Marcel Ciolacu, a precizat că, deteriorarea situației de securitate la granițele României, dar și conflictul din Orientul Mijlociu ne demonstrează o dată în plus de ce avem nevoie de o Armată puternică, care să facă față noilor provocări.

”Suntem membri ai NATO, iar asta reprezintă o garanție că securitatea cetățenilor români nu va fi pusă în pericol niciodată. Însă, trebuie să înțelegem că descurajarea și combaterea eficientă a diferitelor tipuri de amenințări la care suntem supuși nu se poate face decât dacă vom investi masiv și în dotări. Acesta este motivul pentru care, începând din acest an, am alocat un buget de 2,5% la Apărare. Această decizie politică a permis derularea unui număr mai mare de programe de înzestrare, dar și inițierea unui amplu proces de modernizare și de transformare a Armatei României”, a afirmat premierul.

Conform acestuia, Guvernul României va continua să fie alături de Armata Română și să ofere toate resursele atât pentru pregătirea militarilor la cele mai înalte standarde, cât și pentru achizițiile necesare pentru întărirea flancului estic al NATO și consolidarea cooperării cu aliații noștri. ”Este esențial ca armata noastră să fie pregătită și să investească în resurse și tehnologie pentru a face față acestor provocări într-un mod eficient.”

Angel Tîlvăr, Ministrul Apărării Naționale, a arătat că Armata României se află în plin proces de modernizare și transformare, reușind să atingă deja, în multe dimensiuni, standardele NATO. ”Asigurarea unui buget de 2% din PIB, începând cu 2017, și mărirea la 2,5% în acest an a permis demararea unor programe ambițioase de dotare cu tehnică și echipamente de ultimă generație”.

”Planurile de înzestrate avizate de Consiliul Suprem de Apărare a Țării, programele de achiziții esențiale aprobate de Parlamentul României și sprijinite de Guvern vor asigura o bază solidă de dezvoltare a armatei noastre în următorii ani și vor întări în mod semnificativ flancul estic al NATO”, a adăugat ministrul.

”Sărbătoarea de astăzi este o zi a recunoștinței românilor față de militarii noștri. Armata asigură, prin oamenii care îi îmbracă uniforma cu onoare, mândrie, patriotism și simț al datoriei, securitatea și apărarea noastră, a tuturor, și este garantul unei vieți trăite în pace și libertate. Pentru a putea oferi României armata performantă de care are nevoie, este esențial să ne concentrăm și pe îmbunătățirea condițiilor de muncă și de viață ale militarilor și salariaților civili. De aceea, vă asigur că suntem și vom rămâne preocupați de asigurarea unui tratament demn celor care au pus Țara înainte de toate”, a mai declarat Angel Tîlvăr.

Programul principalelor activități este următorul:


          În București:

 – Ora 10.00, Mormântul Ostașului Necunoscut, din Parcul Carol I – Ceremonie militară și religioasă de depunere de coroane și jerbe de flori, ceremonie de depunere a jurământului militar de studenții anilor I ai Academiei Tehnice Militare și Universității Naţionale de Apărare, urmate de schimbarea gărzii la MON și activități de survol al unor aeronave ale Forțelor Aeriene Române.

–  Ora 12.00, Monumentul Eroilor Patriei din cel de-Al Doilea Război Mondial, din fața Universității Naționale de Apărare „Carol I” – Ceremonie militară şi religioasă de depunere de coroane şi jerbe de flori.

–  Ora 19.00, retragere cu torțe pe traseul Palatul Cercului Militar Național, Calea Victoriei, B-dul Regina Elisabeta, B-dul Mihail Kogălniceanu, Splaiul Independenței, B-dul Eroilor Sanitari, Str. Profesor Doctor Gheorghe Marinescu, Șoseaua Cotroceni, B-dul Iuliu Maniu, B-dul General Paul Teodorescu, B-dul Timișoara, sediul  Brigăzii 30 Gardă „Mihai Viteazul”.

          În țară:

– Ora 10.00, Satu Mare, Monumentul Ostașului Român – Ceremonie de depunere de coroane și jerbe de flori.

– Ora 14.00, Păuliș, județul Arad, – Ceremonie de depunere de coroane și jerbe de flori.

– Ora 16.00, Carei, la Ansamblul Monumental „Glorie Ostașului Român” – Ceremonie de depuneri de coroane și jerbe de flori și sosirea „Ștafetei Veteranilor Invictus”. Începând cu ora 12.00, în Parcul Karoly va avea loc o expoziție de tehnică și echipamente militare.

Ceremonii similare vor avea loc în principalele garnizoane din țară, la Monumentele eroilor, precum și la cimitire și la monumente ale ostașilor români din Austria, Bosnia și Herțegovina, Bulgaria, Cehia, Federația Rusă, Polonia, Republica Moldova și Ungaria.

Potrivit MApN, în campaniile celui de-Al Doilea Război Mondial, efortul de război a implicat dislocarea pe front a aproximativ 540.000 de militari, dintre care peste 90.000 și-au pierdut viața, aproape 60.000 au fost dați dispăruți, iar peste 330.000 au fost răniți în luptă. După eliberarea teritoriului național, la 25 octombrie 1944, Armata României a continuat să lupte pe teritoriile Ungariei, Cehoslovaciei şi Austriei, alături de trupele aliate, contribuind, prin noi jertfe şi sacrificii, la marea victorie obținută la 9 Mai 1945, ce a marcat sfârșitul celui de-Al Doilea Război Mondial în Europa.

Ziua Armatei Române este marcată, în fiecare an, la 25 octombrie. În 1944, la această dată, odată cu eliberarea oraşului Carei, se atingea obiectivul major al momentului întoarcerii armelor de la 23 august 1944, respectiv, acela al eliberării întregului teritoriu de sub ocupaţia germano-maghiară şi anularea consecinţelor dictatului de la Viena din 30 august 1940.

Ziua a fost instituită prin Decretul nr. 381 din 1 octombrie 1959 şi este sărbătorită printr-o serie de manifestări organizate în principalele garnizoane din ţară, în bazele militare din teatrele de operaţii unde sunt dislocaţi militarii români şi în statele în care România are acreditaţi ataşaţi ai apărării şi în capitalele statelor unde ţara noastră are reprezentanţe permanente.

Foto: MApN