Aproape 5.000 de pompieri din întreaga țară vor fi pregătiţi să acţioneze, zilnic, pentru asigurarea protecţiei şi siguranţei cetăţenilor, în perioada minivacanţei de Crăciun.
“Pompierii pot interveni cu aproape 3.900 de mijloace tehnice, dintre care peste 900 de echipaje de stingere, 121 de maşini de descarcerare şi mai bine de 420 echipaje SMURD, care încadrează ambulanţe de prim ajutor, unităţi de terapie intensivă mobilă, inclusiv pentru transportul nou-născuţilor, precum şi autospeciale pentru transport personal şi victime multiple”, a anunțat Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU).
În afara măsurilor dispuse în plan operativ, o atenţie sporită este acordată evitării evenimentelor care pot fi generate de nerespectarea măsurilor de prevenire a incendiilor.
Pe întreaga perioadă a sezonului rece, pentru creşterea gradului de siguranţă a cetăţenilor, sunt desfăşurate acţiuni de control şi verificare la unităţi de turism şi de agrement, spaţii comerciale, lăcaşuri de cult şi ansambluri mănăstireşti, târguri tematice specifice sezonului rece şi alte tipuri de obiective unde se înregistrează un aflux mare de persoane.
“În prima jumătate a lunii decembrie, inspectorii de prevenire au desfăşurat acţiuni de control la peste 1.500 de obiective din toate judeţele ţării şi municipiul Bucureşti, pe timpul cărora au fost constatate aproape 5.500 de deficienţe pe linia apărării împotriva incendiilor”, arată IGSU.
Pe timpul acestor acţiuni, pentru deficienţele constatate, au fost aplicate amenzi în valoare de aproape 4.200.000 lei, precum şi peste 4.500 de avertismente.
Pompierii atrag atenţia că, odată cu debutul temperaturilor scăzute, în fiecare an se înregistrează o creştere semnificativă a numărului de incendii la locuinţe.
În cele mai multe dintre situaţii, cauzele probabile care conduc la producerea incendiilor constau în sisteme de încălzire defecte, mijloace de încălzire improvizate sau nesupravegheate, coş de fum necurăţat, instalaţii electrice defecte sau echipamente electrice improvizate.
Pentru evitarea unor astfel de evenimente, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă recomandă respectarea a trei reguli simple:
- Prudenţă maximă la utilizarea sobelor sau a altor echipamente folosite pentru încălzirea locuinţei. Stingeţi întotdeauna focul în sobă înainte de culcare şi nu folosiţi mijloace de încălzire (sobe, reşouri, calorifere electrice, aeroterme şi altele) cu defecte sau improvizaţii. Nu aprindeţi focul prin utilizarea lichidelor inflamabile. Nu lăsaţi copiii singuri în încăperi în care sunt mijloace de încălzit în funcţiune. Orice mică improvizaţie, orice moment de neatenţie poate conduce la evenimente cu pagube sau chiar cu pierderi de vieţi.
- În al doilea rând, este foarte important să respectaţi câteva măsuri atunci când vorbim de amplasarea şi decorarea pomului de Crăciun. Ancoraţi bine bradul, nu folosiţi instalaţii luminoase cu improvizaţii, nu lăsaţi în funcţiune instalaţiile electrice atunci când plecaţi de acasă, nu aprindeţi şi nu amplasaţi artificii sau lumânări în apropierea bradului.
- Cea de-a treia situaţie în această perioadă a anului este generată de utilizarea mijloacelor pirotehnice. În ultimii ani au fost înregistrate cazuri când pompierii au acţionat pentru stingerea incendiilor generate de utilizarea mijloacelor pirotehnice sau pentru acordarea asistenţei medicale de urgenţă persoanelor care au fost rănite de aceste obiecte. Pentru evitarea oricăror evenimente, nu permiteţi jocul copiilor cu petarde şi artificii.
Foto: IGSU