Jurnalul Digital

Profitabilitatea băncilor la nivel record, cu dobânzi și rate în creștere

În ultimii 10 ani profitabilitatea băncilor din România a fost ca într-un carusel, cu suișuri și coborâșuri, ajungând anul trecut la un nivel record de peste 10 miliarde de lei (peste 2 miliarde de euro), conform datelor BNR – Banca Națională a României.

În 2022, sectorul bancar din România a înregistrat un rezultat financiar net semnificativ, de 10,1 miliarde de lei, cu peste 23% mai mare față de anul precedent, când a fost de 8,2 miliarde de lei.

”Rezultatele financiare pozitive obținute de instituțiile de credit din România sunt specifice unui sector bancar sănătos, funcționarea în condiții de profitabilitate asigurând întărirea situațiilor prudențiale, ca bază a capacității de dezvoltare a produselor și serviciilor bancare”, precizează BNR în raportul anual.

Dacă analizăm ultimii 10 ani, observăm că au existat trei ani în care profitabilitatea băncilor a scăzut, iar în 2014 sistemul bancar a înregistrat o pierdere cumulată considerabilă de 4,7 miliarde de lei. ”fiind determinată de creșterea cheltuielilor cu provizioanele, care au depășit ca nivel profitul operațional, în contextul în care băncile au fost nevoite să își asume pierderile rezultate din creditele neperformante. De asemenea, pe fondul scăderii valorii garanțiilor – tendință cauzată și de posibilitățile restrânse de valorificare a acestora – băncile și-au actualizat coeficientul de valorificare a colateralelor, ceea ce a avut implicații suplimentare asupra necesarului de provizioane și, implicit, asupra rezultatului financiar”, a explicat atunci banca centrală.

Însă, după această pierdere, băncile și-au revenit repede, iar în anul următor au raportat un profit net de 4,5 miliarde de lei.

O altă scădere importantă a profitului net din sistemul bancar, de peste 20%, a fost în anul 2020, când a coborât la 5,02 miliarde de lei, în condiţiile deteriorării mediului macroeconomic, în contextul pandemiei de COVID-19, care a impus constituirea unor provizioane mai mari. Ulterior, în 2021, profitul net a crescut cu peste 63%, până la nivelul de 8,2 miliarde de lei.

La 31 decembrie 2022, în România activau 24 de instituții de credit, persoane juridice române, ale căror active contabile nete totalizau 615 310,5 milioane lei. Dintre acestea, 4 dețineau capital majoritar privat autohton, 2 instituții de credit aveau capital integral sau majoritar de stat, iar restul de 18 reprezentau instituții de credit cu capital majoritar străin. Totodată, un număr de 8 sucursale ale instituțiilor de credit din state membre, cumulând active totale în sumă de 85 698,3 milioane lei, desfășurau activitate bancară pe teritoriul României.

Numărul acestora a scăzut în ultimii 10 ani, în condițiile în care la sfârșitul anului 2013, sistemul bancar românesc cuprindea 40 de instituții de credit, din care 31 de bănci, persoane juridice române (inclusiv o organizație cooperatistă de credit) şi 9 sucursale ale băncilor străine.

Amintim că dobânzile au crescut anul acesta la credite, după ce chiar la începutul lunii ianuarie Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a României a decis să majoreze rata dobânzii de politică monetară la 7% pe an, în creștere cu 0,25 puncte procentuale, pe fondul majorării ratei inflației. Acest nivel de 7% este menținut și în prezent.

Foto: Designed by Freepik
www.freepik.com