Guvernul a aprobat, în ședința de joi – 31 august, acordarea unor ajutoare de urgenţă familiilor şi persoanelor afectate de exploziilor devastatoare ce au avut loc sâmbătă în localitatea Crevedia din Dâmbovița la o stație GPL ilegală. Sumele sunt stabilite în funcție de locul în care sunt tratați răniții și de gradul de deteriorare a locuințelor.
”Se aprobă acordarea unor ajutoare de urgenţă ca sprijin financiar pentru familiile persoanelor grav afectate, denumite în continuare răniţi, în tragicul eveniment produs în data de 26 august 2023 în localitatea Crevedia, județul Dâmbovița și care necesită tratamente de specialitate în țară sau în străinătate”, se arată în Hotărârea de Guvern.
Ajutoarele de urgenţă sunt acordate ca sumă forfetară destinată unor cheltuieli de transport, cazare, masă, precum și altor cheltuieli neprevăzute şi se acordă persoanelor care însoţesc răniţii, precum și persoanelor rănite care au fost spitalizate și externate.
Nivelul ajutoarelor de urgență se stabilește astfel:
a) suma de 2.000 euro/lună pentru însoțitorii persoanelor rănite care sunt tratate în străinătate;
b) suma de 2.000 lei/lună pentru însoțitorii persoanelor rănite care sunt tratate pe teritoriul României;
c) suma de 1.500 lei pentru persoanele rănite care au fost spitalizate și externate, altele decât cele aflate în situațiile prevăzute la lit. a) și b).
Ajutorul se acordă pentru un singur însoțitor al rănitului. Prin însoțitor se înțelege soț/soție, părinte, copil, nepot sau o altă rudă care formulează solicitarea necesară.
Totodată, pentru sprijinirea persoanelor singure și familiilor ale căror locuințe/ gospodării
și bunuri au fost afectate de tragicul eveniment produs în data de 26 august 2023, în localitatea Crevedia, județul Dâmbovița, se aprobă acordarea de ajutoare de urgenţă, indiferent de veniturile acestora, astfel:
a) suma de 10.000 lei pentru persoanele singure și familiile ale căror locuinţe/gospodării au fost afectate în proporţie de peste 75% inclusiv;
b) suma de 7.000 lei pentru persoanele singure și familiile ale căror locuinţe/gospodării au fost afectate în proporţie cuprinsă între 50% inclusiv şi 75%;
c) suma de 4.500 lei pentru persoanele singure și familiile ale căror locuinţe/gospodării au fost afectate în proporţie cuprinsă între 25% inclusiv şi 50%;
d) suma de 2.500 lei pentru persoanele singure și familiile ale căror locuinţe/gospodării au fost afectate în proporţie de până la 25%;
e) suma de 1.500 lei persoanele singure și familiile ale căror bunuri din locuinţă/gospodărie au fost deteriorate, indiferent de numărul sau tipul bunurilor.
Ajutorul de urgență se acordă numai pentru persoanele singure şi familiile pentru care s-au înregistrat pagube în cazul locuinţelor/gospodăriilor afectate în care acestea trăiesc efectiv, plata urmând a se efectua titularului dreptului de proprietate.
Pentru persoanele singure și familiile celor răniți suma se acordă, după caz, suplimentar faţă de sumele acordate pentru afectarea locuinţei.
Ajutoarele de urgenţă nominale se aprobă prin notă de către ministrul muncii şi solidarițății sociale, pe baza borderourilor întocmite de către Agenția județeană pentru plăți și inspecție socială Dâmbovița, cu sprijinul comitetului judeţean pentru situaţii de urgenţă.
Fondurile necesare pentru plata ajutoarelor de urgenţă prevăzute de prezenta hotărâre, se asigură de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Muncii şi Solidarității Sociale pentru anul 2023 și se plătesc pe durata exerciţiului bugetar.
Bilanțul exploziilor: 3 morți și peste 50 de răniți
Un bărbat rănit în urma exploziilor de la Crevedia a murit noaptea trecută. Acesta este cel de al treilea deces în urma tragediei din Crevedia.
Doi soți care locuiau lângă stația GPL au decedat într-un interval de 13 ore. Bărbatul a murit primul după ce a făcut infarct atunci când a văzut cât de grav rănită este soția lui. Ulterior, femeia a murit la spital.
Bărbatul decedat miercuri noaptea este un localnic din Crevedia, care se afla în apropierea locului primei explozii. Era în stare foarte gravă, cu arsuri pe mai mult de 90% din suprafața corpului.
„În cursul nopţii, a decedat la Spitalul Floreasca unul din cei doi pacienţi cu arsuri de peste 90% din suprafaţa corporală. În ciuda eforturilor personalului medical, s-a ajuns la această situaţie tragică având în vedere şansele extrem de reduse de supravieţuire ale pacienţilor aflaţi în această situaţie. Adresăm compasiunea noastră familiei”, a confirmat Ministerul Sănătății.
După cele două explozii 56 de persoane au fost rănite. Din totalul victimelor, 43 de persoane sunt cadre ale MAI – 39 pompieri, 2 polițiști și 2 jandarmi.
La Spitalul Floreasca mai sunt doi pacienți intubați, în stare gravă. De asemenea și la Spitalul Bagdasar-Arseni mai este un pacient nepalez, cu arsuri pe 95% din suprața corpului.
În alte spitale mai sunt încă 22 de pacienți internați: 11 pacienți la Spitalul Clinic de Urgență București; 6 pacienți la Spitalul Clinic de Urgență “Bagdasar Arseni” București; 3 pacienți la Spitalul Clinic de Urgență Chirurgie Plastică, Reparatorie și Arsuri București; un pacient la Spitalul Universitar de Urgență București; un pacient la Spitalul Universitar de Urgență Elias București.
Totodată, 19 dintre cei răniți în explozii au fost externați.
12 pacienți au fost transferați în străinătate. În Belgia au ajuns doi dintre pompieri, iar unul dintre aceștia are o evoluție favorabilă. Este vorba despre un pompier care are arsuri pe aproape 20% din suprafața corpului. Iar un pompier transferat în Milano rămâne în continuare în stare critică. Cei mai mulți oameni dintre cei tratați în spitalele din străinătate sunt intubați, iar starea lor este monitorizată continuu.
Pericolul nu a fost complet eliminat din cauza faptul că a mai rămas o cisternă în care se află gaz petrolier lichefiat. Pompierii care acționează la locul exploziilor din Crevedia depun eforturi pentru a goli cisterna care încă prezintă scurgeri de gaze, astfel încât să nu mai existe un pericol pentru locuitori.