Ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, confirmă că bucăţi dintr-o dronă rusească, folosită de Rusia în atacurile asupra porturilor din Ucraina, au fost găsite pe teritoriul României, la câțiva zeci de metri de malul Dunării.
Fragmentele de dronă au fost găsite marți seara, iar acum sunt investigate pentru a se stabili cu precizie care e proveniența și data la care acestea au ajuns aproape de malul românesc al Dunării.
Nu se știe cu exactitate când au căzut acestea pe teritoriul țării noastre.
Ministrul Apărării a mers miercuri să vadă personal fragmentele de dronă găsite în Plauru, comuna Ceatalchioi, localitate aflată la aproximativ 30 de km de orașul Tulcea. El este însoțit de șeful Statului Major al Apărării, Daniel Petrescu, și de șeful Statului Major al Forțelor Aeriene, Viorel Pană, împreună cu prefectul de Tulcea.
Angel Tîlvăr precizează că nu este un act de agresiune asupra României, ca ”nu ne aflăm în situația ca spațiul României să fie atacat”.
„S-a văzut că într-un interval destul de redus temporar a fost o serie de atacuri, motiv pentru care cred că este important să întărim și noi măsurile de vigilență. Vom avea mai multe puncte de observație”, a spus ministrul.
Anterior, purtătorul de cuvânt al MApN, Constantin Spînu, a declarat, miercuri după-amiază, că în cursul nopţii de marţi spre miercuri, echipele MApN au descoperit elemente care ar putea fi resturi de dronă, dar o investigaţie se va defăşura, pentru a afla provenienţa dronelor.
Purtătorul de cuvânt al MApN a subliniat că nu se poate face o legătură de cauzalitate între aceste resturi şi atacurile anterioare asupra ţintelor ucrainene de la graniţa cu România.
„Investigația pe care o desfășoară specialiștii MApN va lămuri situația și vom face publice concluziile. Toți pașii procedurali ceruți de situație s-au făcut și se vor face. S-au stabilit măsuri concrete de întărire a capacității tehnice, de monitorizare a situației din proximitatea infrastructurii portuare a Ucrainei, am luat măsuri suplimentare de securizare a spațiului aerian”, a precizat Spînu.
Noile declarații vin după ce Ministerul Apărării și președintele Klaus Iohannis au negat, marți, că vreo dronă trimisă de ruși împotriva porturilor ucrainene de la Dunăre ar fi căzut pe teritoriul României, însă până în acel moment nu se găsiseră fragmentele de drona.
Ministrul Apărării a precizat că el este cel care l-a informat pe șeful statului, cu o zi în urmă, că nu există drone sau rămășite de drone căzute pe teritoriul României, și că ulterior a primit din teritoriu „indicii” că echipele MApN au identificat resturi care ar putea proveni de la drone rusești.
Președintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, că, dacă se confirmă că elementele descoperite de Ministerul Apărării aparțin unei drone rusești, aceasta ar fi o situație inadmisibilă și „o violare gravă a suveranității și integrității teritoriale a României, stat aliat NATO”.
„Așa cum am mai menționat, aceste atacuri asupra infrastructurii civile ucrainene, care sunt crime de război, au loc la o distanță foarte mică de granița românească. Suntem însă alerți și în contact permanent cu ceilalți aliați din NATO. O repet: în cadrul NATO suntem foarte bine apărați, iar România beneficiază de garanții de securitate extrem de puternice, cele mai puternice din toată istoria noastră”, a transmis Președintele la Summitul Inițiativei celor Trei Mări, care s-a desfășurat la Cotroceni.
Oficiali din Ucraina au declarat luni, 4 septembrie, că drone rusești au căzut și explodat pe teritoriul României, în atacul asupra portului Izmail.