Jurnalul Digital

Consiliul Economic şi Social dă aviz negativ pachetului de măsuri fiscale

Consiliul Economic și Social (CES) a emis un aviz nefavorabil pentru pachetul de măsuri fiscale dorit de Guvern, documentul cuprizând o listă substanțială cu riscuri și efecte negative pe care le va atrage Executivul dacă va adopta actul normativ în forma actuală.

În avizul CES se arată că efectele pe termen imediat și mediu vor determina o încetinire semnificativă a economiei, că va fi afectată competitivitatea firmelor românești și că timpul alocat pentru dezbatere este derizoriu.

În aviz se arată că:

– Guvernul și-a propus să colecteze 100 miliarde lei din mediul privat și doar 16 miliarde din eficientizarea cheltuielilor publice.

– Acoperirea deficitului bugetar prin măsuri de creștere a poverii fiscale pentru mediul economic privat s-a dovedit în trecut că au avut un efect contrar, fiind foarte probabil ca, în urma acestor măsuri, veniturile la buget să scadă, în loc să crească.

– Creșterea fiscalității stimulează tendințele evazioniste, iar autoritățile statului s-au dovedit până în prezent incapabile să țină sub control fenomenele evaziunii și muncii la negru.

– Mediul de afaceri are nevoie de predictibilitate și stabilitate pentru o dezvoltare economică sănătoasă, deziderat negat de punerea în aplicare a acestor măsuri începând cu data de 1 ianuarie 2024, respectiv în termen de 3 luni, si nu de 6 luni, astfel cum prevede Codul fiscal.

– Supraimpozitarea microîntreprinderilor va împovăra microîntreprinderile care plătesc și nu le va afecta pe cele care practică evaziunea.

– Restricțiile referitoare la facilitățile acordate IMM-urilor sunt nejustificate.

– Impozitul de 3% pe venitul microîntreprinderilor nu se justifică sub nicio formă. O creștere de taxe va diminua rentabilitatea IMM-urilor care ar putea fi nevoite să închidă sau să reducă activitatea, inclusiv prin disponibilizări care vor reduce treptat încasările bugetare.

– Instituirea unui impozit suplimentar de 1% pe cifra de afaceri pentru anumite categorii de întreprinderi va avea efect creșterea costurilor pentru consumatorul final.

– Creșterea poverii fiscale pentru mediul economic privat se va reflecta pentru întreprinderi în creșterea costurilor de producție și, pe cale de consecință, în creșterea prețurilor plătite de consumatori. Prin urmare, această lege de ”creștere a sustenabilității financiare a României va contribui la deteriorarea într-o și mai mare măsură a nivelului de trai al populației”.

În urmă cu 4 zile, CES a dat aviz negativ și pentru Ordonanța de urgență privind aplicarea mai devreme de 6 luni a unor măsuri fiscale.

Avizele CES sunt strict consultative, dar în mod normal trebuie să se țină cont de ele înainte ca un proiect să treacă de Guvern.

CES mai precizează că ”lipsa unei ample dezbateri publice aplicate poate conduce spre adoptarea unor măsuri ce vor avea un grav impact economic și social”.