Jurnalul Digital

Salariul minim brut crește la 3.300 lei. Vezi câte măriri au fost în ultimii 10 ani

Guvernul a aprobat în şedinţa de joi, 28 septembrie, prin hotărâre, majorarea la 3.300 de lei a salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată, din luna octombrie, reprezentând o creştere de 10% faţă de luna precedentă.

”Începând cu data de 1 octombrie 2023, salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată, prevăzut la art.164 alin.(1) din Legea nr.53/2003 – Codul muncii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, se stabileşte în bani, fără a include indemnizații, sporuri şi alte adaosuri, la suma de 3.300 lei lunar, pentru un program normal de lucru în medie de 165,333 ore pe lună, reprezentând 19,960 lei/oră”, scrie în Hotărârea pentru stabilirea salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată, adoptată de Guvern.

În luna septembrie din anul 2023 tariful orar este de 18,145 lei/oră pentru un program complet de lucru 165,333 ore pe lună, iar din luna octombrie 2023 tariful orar va fi de 19,960 lei/oră pentru un program complet de lucru de 165,333 ore/lună.

”Astăzi majorăm cu 10% salariul minim general, de la 3.000 lei la 3.300 lei brut pe lună, așa cum am promis, pentru a proteja veniturile salariaților din România. Acest guvern nu va renunța la prioritatea de a crește salariul minim și ne dorim să existe o altă treaptă de creștere în anul 2024, pe care o vom discuta, evident, cu partenerii sociali”, a declarat, joi, premierul Marcel Ciolacu la începutul ședinței de guvern.

În România beneficiază în prezent de salariul minim brut garantat în plată un număr de circa 1,5 mil. de salariați, ceea ce reprezintă un procent de aproximativ 28% din numărul total de salariați activi.

”De majorarea salariului de bază minim de 3.300 de lei vor beneficia un număr de 1.867.588 salariați. Totodată, majorarea propusă va avea efecte pozitive asupra creșterii economice prin stimularea ocupării, creşterii puterii de cumpărare a salariaţilor și reducerii muncii la negru. Majorarea salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată are impact asupra creșterii consumului cu o influență și asupra importului bunurilor de consum. Creșterea salariului minim poate avea efecte pozitive asupra ocupării în sectoarele în care există cerere de forță de muncă datorită faptului că munca devine mai atractivă pentru anumite categorii de salariați(femei, tineri etc.)”, se precizează în Nota de fundamentare.

Conform documentului citat, măsura creșterii salariului minim afectează multiple sectoare de activitate cum ar fi comerțul, transporturile și întreprinderile mici și mijlocii unde nivelul salariilor este mai mic față de medie cu influențe asupra creșterii cheltuielilor cu forța de muncă.

Totodată, premierul Marcel Ciolacu a anunțat că Guvernul retrage proiectul de ordonanță privind majorarea salariului minim în construcții, pentru unele salarii ar fi scăzut după introducerea contribuțiilor la sănătate.

„Calculele prezentate în această dimineață de Ministerul Finanțelor arată că în urma introducerii asigurărilor de sănătate pentru toți angajații, indiferent de activitate, salariul minim net al angajaților din cosntrucții, agricultură și industria alimentară ar fi putut scădea. Cu toții, și mai ales, eu am promis că nu se va întâmpla acest lucru și nu sunt de acord cu acest lucru. Niciun salariu minim net nu trebuie să scadă. Drept urmare, am decis să scoatem de pe ordinea de zi această ordonanță care vizează aceste categorii. Ministerele de resort vor reanaliza textul. Până atunci, toate salariile din construcții, agricultură și industria alimentară vor rămâne la fel. Cu alte cuvinte, vor rămâne neafectate, deoarece au încă scutirea la CASS”, a spus premierul.

Evoluția salariului minim brut în 10 ani

În ultimii 10 ani salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată a beneficiat de mai multe majorări. Dacă la inceputul anului 2014 era in sumă de 850 de lei, iată că de luna viitoare ajunge la 3.300 de lei.

În fapt, au existat creșteri salariale anuale. Mărirea din octombrie ar fi a doua din acest an, după ce în ianuarie 2023 a ajuns la 3.000 de lei, față de 2.550 de lei în ianuarie 2022.

Vedeți în tabelul de mai jos toate creșterile salariale din ultimii 10 ani:

Foto: Designed by Freepik www.freepik.com