Președintele PNL, Nicolae Ciucă, a fost invitat, joi seară, în cadrul emisiunii ”Tema Zilei”, de la TVR Info, unde a vorbit despre războaiele din Israel și Ucraina, situațiile de criză, situaţia politică internă, dar și despre dezvoltarea României.
Vorbim despre rezultatele economice ale României, remarcate la nivel european, Nicolae Ciucă a amintit că România a avut o evoluţie economică pozitivă şi în prima jumătate a acestui an.
El a precizat că, în perioada în care a fost premier, au existat rezultate foarte bune: ”Anul 2022 a fost un an cu performanţe importante pentru ţara noastră, în contextul în care atunci când am început guvernarea şi ne-am asumat stabilitatea politică am văzut pericolul de invazie a forţelor armatei ruse în Ucraina şi ne aşteptam ca să fie o perioadă foarte grea, motiv pentru care am căutat să venim cu măsuri care să întărească partea de credibilitate a potenţialului României. Şi atunci, am avut un dialog permanent cu mediul de afaceri din România, pentru că avem nevoie absolută de consolidarea capitalului românesc şi de facilităţi care sunt cu adevărat relevante pentru evoluţia economică. Iar asta se poate produce din interior, pentru că suntem o ţară cu potenţial, suntem o ţară cu resurse naturale”.
”Suntem o ţară cu oameni care au foarte multă capacitate de inovare, de adaptare. Am văzut un mediu de afaceri absolut lăudabil, care a venit cu idei, cu propuneri, care îşi riscă propriii bani pentru afaceri care nu întotdeauna reuşesc, dar o fac cu curaj. Şi aici am considerat, ca prim-ministru, că este nevoie, de la nivelul Guvernului, să asigurăm această predictibilitate şi această încredere de sprijin a mediului de afaceri din România”, a adăugat el.
Nicolae Ciucă a precizat că a avut o colaborare şi un dialog absolut deschis cu mediul de afaceri străin. ”Am fost Guvernul care am reuşit cea mai mare atracţie de investiţii străine directe, 11 miliarde. Am fost Guvernul care a realizat cea mai mare absorbţie de fonduri europene, 11,3 miliarde într-un an, în condiţiile în care la sfârşitul lui 2022 şi, dacă nu mă înşel, reuşisem să atingem un procent de 75% absorbţie fonduri europene, cu o perspectivă să atingem peste 90% la sfârşitul acestui an.”
El a subliniat că este foarte important să vorbim despre nevoia de predictibilitate pentru mediul de afaceri. Sigur, au fost şi o serie de sincope pe care, trebuie să recunosc, le-am rezolvat în deplină colaborare cu mediul de afaceri. Şi consider, de asemenea, important să subliniez rolul pe care l-au jucat investiţiile din propriul buget, a fost cel mai mare buget de investiţii, 72 de miliarde de lei în investiţii. Pentru că investiţiile sunt motorul economiei.”
Președintele PNL a declarat că România are un potențial de dezvoltare care nu a fost explorat până acum, iar un factor ar putea fi neîncrederea. ”Noi românii trebuie să ne recăpătăm încrederea în noi, trebuie să ne recăpătăm spiritul de unitate și să vedem că există toate ingredientele necesare să putem să facem performanță, inclusiv economică”, a afirmat acesta.
De asemenea, Nicolae Ciucă a fost întrebat de către Laurenţiu Ciocăzanu dacă la alegerile de anul viitor PNL va candida singur sau va merge pe liste comune cu PSD. Acesta a răspuns: „Eu cred foarte mult în capacitatea PNL, în oamenii PNL, în determinarea PNL să ducă mai departe acea istorie despre care ne place să vorbim. Pe bună dreptate spunem că suntem cel mai vechi partid din Europa, o istorie de 148 de ani, pe care trebuie să o onorăm. Ca să onorăm istoria PNL trebuie să muncim şi trebuie să nu ne uităm la ce fac alţii, trebuie să ne uităm la ce facem noi. (…) Eu atunci când am luat o decizie nu m-am gândit că trebuie să culeg roadele, decizia nu o iei pentru tine, decizia o iei pentru ceea ce trebuie să se întâmple bine. Important este să luăm decizia corectă, nu contează cine culege roadele. Roadele trebuie să le culeagă poporul român, cetăţenii acestei ţări. Nu trebuie să particularizăm o anume direcţie, un anume partid sau o anume persoană. Trebuie să vedem ce facem cu decizia politică astfel încât ea să fie în beneficiul cetăţenilor”.