Indicatorul de Încredere Macroeconomică al Asociației CFA România a scăzut ușor în luna septembrie, (cu 0,5 puncte) la valoarea de 47,4 puncte. Această situație s-a datorat scăderii componentei de condiții curente.
Rataanticipată a inflației pentru orizontul de 12 luni a scăzut față de exercițiul anterior și s-a situat la valoarea medie de 6,86%.
Adrian Codirlașu, CFA – Vicepreședinte al Asociației CFA România, declară: “Încetinirea creșterii economice precum și noile măsuri fiscale s-au reflectat și în componenta de condiții curente a indciatorului de încredere, componentă care a înregistrat o scădere de 6,6 puncte față de exercițiul anterior. De asemenea, conduita politicii fiscale s-a reflectat în anticipațiile de defict bugetar pentru anul current, deficitul anticipat pentru acest an înregistrând cea mai mare valoare de la începutul anului.”
În ceea ce privește cursul de schimb EUR/RON, peste 84% dintre participanți anticipează o depreciere a leului în următoarele 12 luni. Nu a fost înregistrată nicio opinie de apreciere. Astfel valoarea medie a anticipațiilor pentru orizontul de 6 luni este de 5,0169 lei pentru un euro, în timp ce pentru orizontul de 12 luni, valoarea medie a cursului anticipat este 5,0607 lei pentru un euro.
Referitor la evoluția prețurilorproprietățilorrezidențialeînorașe, 53% dintre participanți anticipează o scădere a acestora în timp ce 42% dintre participanți anticipează o stabilitate în următoarele 12 luni. De asemenea 73% dintre participanți consideră că preturile actuale sunt supraevaluate, iar 21% că sunt corect evaluate.
Deficitul bugetului de stat anticipat pentru acest an: valoarea medie a anticipațiilor este de 5,8% (nivel mai mare decât cel estimat în august).
Pentru anul 2023 valoarea anticipată de creștere a PIB real a înregistrat valoarea de 2,2%.
Datoria publică calculată ca procent în PIB este anticipată să se majoreze la 54% în următoarele 12 luni.
Sondajul este realizat lunar de Asociația CFA România, de 12 ani, și reprezintă un indicator prin intermediul căruia organizația dorește să cuantifice anticipațiile analiștilor financiari cu privire la activitatea economică în România pentru un orizont de timp de un an. Sondajul este realizat în ultima săptămâna a fiecărei luni iar participanții sunt membri ai Asociației CFA România și candidații pentru nivelurile II și III ale examenului CFA.
Indicatorul de Încredere Macroeconomică ia valori între 0 (lipsa încrederii) și 100 (încredere deplină în economia românească) și este calculat pe baza a 6 întrebări cu privire la: Condițiile curente – referitoare la mediul de afaceri și piață muncii; Anticipațiile pentru un orizont de timp de un an pentru: mediul de afaceri, piață muncii, evoluția venitului personal la nivel de economie și evoluția averii personale la nivel de economie.
Pe lângă întrebările necesare pentru calculul Indicatorului de Încredere Macroeconomică, sondajul evaluează și anticipațiile, tot pentru un orizont de timp de un an, pentru rata inflației, ratele de dobânda, cursul de schimb EUR/RON, indicele bursier BET și condițiile macroeconomice globale.
Titlul CFA este unul dintre cele mai prestigioase din lume în rândul profesioniștilor din domeniul financiar. Administrat de către CFA Institute, programul CFA este un program post-universitar, care pregătește și testează candidații în domeniul eticii și standardelor profesionale, analizei situațiilor financiare, economiei, managementului de portofoliu, analizei și evaluării diverselor instrumente financiare și de investiții. Astăzi, în lume, există peste 190.000 de deținători ai acestui titlu, majoritatea fiind afiliați la cele 160 organizații membre ale CFA Institute. Candidații pentru titlul CFA trebuie să promoveze o serie de trei examene cu frecvența anuală. Fiecare examen presupune cca. 250-300 de ore de studiu individual. În plus, sunt necesari 4 ani de experiență profesională relevantă în domeniul financiar, precum și aderarea la un cod de standarde etice și profesionale stricte.
Asociația CFA România este organizația profesioniștilor în investiții din România, deținători ai titlului Chartered Financial Analyst (CFA), calificare administrată de CFA Institute (USA). Asociația CFA România este una dintre cele peste 170 de societăți membre ale CFA Institute, și are misiunea de a promova interesele specialiștilor în investiții și de a menține standarde ridicate de integritate și excelență profesională.
În prezent, Asociația CFA România are peste 250 de membri, deținători ai titlului de Chartered Financial Analyst (CFA). Comunitatea CFA mai cuprinde și aproximativ 100 de candidați la unul din nivelurile de examinare. Profesioniștii care sunt membri ai Asociației CFA România lucrează pentru instituții de reglementare, instituții supranaționale, instituții bancare, firme de asigurări, firme de intermediere de valori mobiliare, firme de asset management, fonduri de pensii, firme de consultanță, sectorul public, instituții de învățământ, companii care activează în diverse sectoare economice etc.
Termeni și condiții: Nici una dintre informațiile prezentate în cadrul acestui material nu trebuie interpretată că o invitație sau recomandare de a achiziționa sau de a dispune de orice produs, sau de a va angaja în orice altă tranzacție, sau consiliere în domeniul investițiilor, în domeniul juridic sau în oricare alt domeniu. Informația care se regăsește în cadrul acestui material este prezentată numai în scop informativ. Informația prezentată este foarte generală și este posibil să nu fie relevanță în cazuri individuale concrete. Asociația CFA România nu da o garanție asupra gradului de corectitudine și complexitate a informațiilor prezentate în acest material.