Jurnalul Digital

Încotro armata? Șeful armatei ales de Marcel Ciolacu – Președintele PSD

În urma propunerii ministrului apărării naționale Angel Tîlvăr, președintele României Klaus Iohannis ar fi decis cine va fi noul Șef al Statului Major al Apărării. La baza propunerii de numire înaintată președintelui României se află decizia Președintelui PSD Marcel Ciolacu.

Noul Șef de Stat Major al Apărării ar urma să fie generalul-locotenent Gheorghiță Vlad, actual locțiitor al șefului SMAp, care își va prelua funcția pe data de 30 noiembrie de la generalul Daniel Petrescu, după expirarea mandatului.

În perioada august 2017 – februarie 2020, Gheorghiță Vlad a fost comandant al Diviziei 2 Infanterie „Getica” Buzău, timp în care și-a construit prietenia cu Marcel Ciolacu, acesta fiind în acea perioadă președintele Organizației Județene PSD Buzău și deputat ales în circumscripția Buzău.

Motivul pentru care fost ales este că a condus comandamentul întrunit… bineînțeles la Buzău.

Comandant al Diviziei 2 Infanterie „Getica” a fost și Nicolae Ciucă, fostul Șef de Stat Major al Apărării și liderul PNL, în perioada ianuarie 2011 – ianuarie 2014. Este de notorietate și legătura de prietenie dintre acesta și Marcel Ciolacu, care datează din acea perioadă.

Se pare că funcția de comandă a Diviziei 2 Infanterie „Getica” din Buzău este cu noroc pentru cei care au ocupat-o.

Surse spun despre generalul Gheorghiță Vlad, cel ales de Marcel Ciolacu în fruntea Armatei Române, că își sărbătorea ziua de naștere în minister alături de alți colegi, generali, atunci când ministrul apărării Angel Tîlvăr și Daniel Petrescu, șeful apărării erau pe teren la Plauru, localitatea în care tocmai căzuseră bucăți din drona rusească.

La începutul lunii septembrie au fost descoperite pe teritoriul României bucăți dintr-o dronă rusească, provenită de la un atac aerian rusesc asupra portului ucrainean Izmail. Timp de două zile Ministerul Apărării a infirmat în „mod categoric” informațiile furnizate de Ucraina privind prăbușirea dronei pe teritoriul țării noastre. Ulterior, oficialii ministerului au confirmat că au fost găsite mai multe bucăţi dintr-o dronă folosită de Rusia.

Cum au motivat această gafă?

Generalul Daniel Petrescu, şeful Statului Major al Apărării, a declarat că a aflat de resturile dronei la câteva minute după ce s-a terminat conferinţa preşedintelui Iohannis în care acesta nega ipoteza.

Generalul a spus atunci că nu poate dispune în urma fiecărui atac scotociri, dacă nu sunt rapoarte privind incendii, explozii, plângeri de la populaţia locală, deși, localnicii au spus pentru HotNews că au tot reclamat că le trec drone peste case, autoritățile române le-au transmis că nu văd bine.

Rămâne de văzut dacă Generalul Daniel Petrescu trece în rezervă la 52 de ani sau dacă prinde vreun post internațional, așa cum își dorește.

Cine este Gheorghiță Vlad

Generalul-locotenent Gheorghiță Vlad îndeplinește funcția de locţiitor al şefului Statului Major al Apărării din data de 16 august 2022.

Anterior, în perioada februarie 2020-august 2022, generalul-locotenent Gheorghiță Vlad a deținut funcția de locțiitor pentru operații și instrucție al șefului SMAp. În perioada august 2017 – februarie 2020 a fost comandant al Diviziei 2 Infanterie „Getica” Buzău.

Între anii 2005-2014 a ocupat diferite funcții cum ar fi: comandant al Batalionului 631 Tancuri, şef al planificării în Serviciul Operativ la Statul Major al Forţelor Terestre, şef al informaţiilor la Componenta Operaţională Terestră şi comandant al Brigăzii 1 Mecanizată „Argedava”.

A absolvit numeroase forme de studii și de pregătire, printre care se numără cele ale Facultăţii Interarme a Academiei de Înalte Studii Militare (absolvite în anul 2002), curs de Sisteme de Comunicaţii şi Informatică – Ede, Olanda, curs postuniversitar la Colegiul Naţional de Apărare Bucureşti, curs de Operaţii de Menţinere a Păcii – Oberammergau, Germania, master în Relaţii Internaţionale şi Studii de Securitate, Universitatea „Lucian Blaga” – Sibiu, precum şi master în Studii Strategice, U.S. Army War College – Carlisle, SUA.

A absolvit Liceul Militar „Dimitrie Cantemir” în anul 1988, Şcoala Militară de ofiţeri activi de Tancuri din Piteşti în anul 1991 şi și-a început cariera în funcţia de comandant de pluton tancuri la Regimentul 22 Tancuri în Bucureşti.

Este decorat cu: Ordinul „Virtutea Militară” în grad de Cavaler, Emblema de Merit clasa a III-a „În Serviciul Armatei României”, Emblema de Merit clasa a I-a „În Serviciul Păcii”, Emblema de Onoare a Armatei României, Emblema de Onoare a Statului Major al Apărării, Emblema de Onoare a Forţelor Terestre, Emblema de Onoare a Forțelor Aeriene, Emblema de Onoare a Medicinei Militare, Emblema de Onoare a Resurselor Umane, Emblema de Onoare a Logisticii.

Gheorghiță Vlad s-a născut la data de 7 septembrie 1969, în Bucureşti. Este căsătorit şi are doi copii.