Senatul României a adoptat „Legea 2 Mai”, care prevede pedepse mai dure pentru traficul de droguri. Proiectul a fost adoptat cu 90 de voturi „pentru”, unul „împotrivă” şi 14 abţineri.
Propunerea legislativă completează Legea nr.143/2000 privind prevenirea şi combaterea traficului şi consumului ilicit de droguri. De asemenea, modifică Legea nr. 194/2011 privind combaterea operaţiunilor cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive, altele decât cele prevăzute de acte normative în vigoare.
Dacă proiectul va fi adoptat și de Camera Deputaților și va intra în vigoare, traficanții de droguri nu vor mai scăpa cu pedepse blânde, precum cele cu suspendare.
Ce înseamnă droguri de mare risc: cocaină, heroină, ecstasy, fentanyl, oxicodonă.
Care sunt prevederile principale:
• elimină posibilitatea suspendării executării pedepsei sub supraveghere pentru săvârşirea infracţiunilor de trafic de droguri de mare risc şi trafic internaţional de droguri de mare risc, prevăzute de legea 143/2000.
• creşte de la 2 – 7 ani la 3 – 10 ani pedepsele prevăzute de Legea nr. 194/2011 pentru anumite fapte de efectuare de operaţiuni cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive.
”Este răspunsul necesar faţă de creşterea numărului de cauze penale având ca obiect infracţiuni din sfera traficului ilicit de droguri. În acest sens, menţionăm faptul că, în anul 2023, până la finele lunii septembrie, numărul de astfel de cauze de soluţionat a fost de 22.135 faţă de 18.233 în aceeaşi perioada din 2022. Dintre acestea, 10.780 de cauze au fost nou înregistrate faţă de 8484 în aceeaşi perioadă a anului 2022”, a spus recent ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu.
Conform Alinei Gorghiu, modernizarea legislaţiei în acest domeniu este cu atât mai importantă cu cât la finalul lui 2022, Agenţia UE anti-drog monitoriza 930 de noi substanţe psihoactive (NSP). Aceste substanţe chimice, realizate în laboratoare clandestine, produc efecte mult mai grave asupra sănătăţii decât drogurile tradiţionale, iar preţul lor este mai accesibil comparativ cu cel al drogurilor de mare risc, ceea ce le face să devină atractive de experimentat pentru tineri.
În prezent, cea mai mică vârstă de debut declarată a consumului de substanţe psihoactive este de 12 ani. Consumul acestor substanţe la vârste fragede, provoacă consecinţe severe asupra creşterii şi dezvoltării umane.
Foto: Designed by Freepik www.freepik.com