Premierul Marcel Ciolacu apare într-un videoclip editat în care pare că îndeamnă oamenii să investească în Hidroelectrica. Recent, și miniștrii Transporturilor și Energiei au fost victimele unor astfel de practici.
Videoclipul în care Marcel Ciolacu pare să promoveze serviciile Hidroelectrica este publicat pe cel puțin două conturi de Facebook diferite.
„Dragi români, am plăcerea să vă informez că de la începutul noului an, compania energetică de stat Hidroelectrica a deschis oportunități de investiții pentru cetățenii români. Plata profiturilor este garantată de stat”, afirmă Marcel Ciolacu în acel videoclip modificat.
Premierul nu a publocat momentan o reacție privind acest deepfake, însă reprezentanții Hidroelectrica îi sfătuiesc pe oameni să se informeze doar din surse „oficiale, serioase și credibile: site-ul companiei, site-ul BVB, presa de specialitate etc.
„În situația în care posibilele câștiguri promise par nejustificat de avantajoase, cel mai probabil aveți de-a face cu o tentativă de fraudă. Nu încărcați datele personale sau informațiile bancare pe platforme online care promit astfel de câștiguri. Raportați informațiile false pe care le întâlniți pe platformele online.
Reprezentanții societății nu au încurajat și nu încurajează prin declarații publice utilizarea unei anumite platforme de tranzacționare. Nu vă lăsați înșelați de „citate” utilizate în acest sens, asociate cu diverse nume. Vă transmitem că acestea nu sunt reale”, a transmis Hidroelectrica.
Legea Deepfake va fi supusă votului în Parlament săptămâna viitoare, în condițiile în care tot mai multe fotografii și video-uri trucate și generate cu Inteligența Artificială sunt postate pe internet. Cine creează astfel de conținut fără să menționeze că este un clip video artificial riscă închisoarea, în timp ce distribuirea pe rețelele sociale se va pedepsi cu amendă de până la 90.000 de lei, a anunțat joi, 8 februarie, la TVR, ministrul digitalizării, Bogdan Ivan.
„Cei care creează astfel de conținuturi, fără să scrie explicit, pe cel puțin 15 la sută din suprafața clipului video sau a fotografiei, că este un clip video artificial generat de către inteligența artificială generativă riscă inclusiv închisoare până la doi ani. Cei care distribuie un astfel de conținut, știind că este unul care nu reflectă realitatea, riscă să fie amendați cu sume între 600 de lei și 90 000 de lei”, a punctat ministrul digitalizării.
Ministrul energiei, Sebastian Burduja, a anunțat pe 22 ianuarie că a depus o plângere penală la Parchet, după ce pe o pagină de Facebook a fost postat un video deepfake, creat cu inteligența artificială, în care i s-au folosit imaginea și vocea pentru a se crea un clip fals în care el „promova” o schemă de investiţii inexistente a companiei Enel.
Și ministrul transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat pe 6 februarie că a sesizat instituţiile abilitate, după ce în spațiul online au apărut imagini editate în care promovează o vânzare fictivă de acţiuni la Enel.
De asemenea, imaginea și vocea guvernatorului BNR, Mugur Isărescu, au fost și ele implicate într-o escrocherie financiară tip deepfake. Oamenii au fost sfătuiți să nu dea curs acestor înșelătorii online, pentru că „BNR nu face recomandări și propuneri de investiții”.