Jurnalul Digital

Misiune de căutare şi intervenţie în Marea Neagră asupra unei posibile mine marine

Dragorul maritim 30 „Sublocotenent Alexandru Axente”, o echipă de scafandri de luptă EOD din cadrul Forţelor Navale Române, specializată în dezamorsarea şi distrugerea dispozitivelor explozive, precum şi un elicopter PUMA Naval execută, joi, o misiune de cercetare a spaţiului maritim în zona Costineşti -Tuzla – 23 August – Mangalia pentru localizarea unui obiect plutitor posibilă mină marină, a anunțat MApN.

Prezenţa obiectului plutitor metalic a fost semnalată Gărzii de Coastă, iar intervenţia Forţelor Navale Române a fost solicitată în conformitate cu procedurile operaţionale naţionale, specifice pentru astfel de situaţii.

Imediat, conducerea Statului Major al Forţelor Navale a ordonat luarea măsurilor necesare pentru trimiterea navei militare, echipei de scafandri de intervenţie şi elicopterului PUMA Naval în raionul maritim indicat, pentru investigarea situaţiei.

MApN aminteşte că, după începerea agresiunii militare neprovocate de către Federaţia Rusă în Ucraina, la data de 24 februarie 2022, în Marea Neagră au fost distruse 95 de mine marine, aceasta fiind, pentru Forţele Navale Române, cea de-a şasea intervenţie pentru distrugerea unei mine marine care provine din raioanele maritime de la nord de România, unde se desfăşoară acţiunile de război.

Prima mină marină, aflată în zona de responsabilitate a Forţelor Navale Române, a fost distrusă de scafandrii EOD ai Centrului 39 Scafandri în luna martie a anului 2022, la 70 km travers de Capu Midia.

Foto: MApN