Preşedintele Klaus Iohannis a avut, marți, o întrevedere, la Casa Albă, cu preşedintele Statelor Unite ale Americii, Joe Biden, context în care a vorbit şi despre obiectivele României la viitorul summit al Alianţei Nord-Atlantice. El a declarat că este nevoie de un angajament mult mai ferm pentru Flancul Estic al NATO, pentru apărare, dar şi pentru descurajare.
„Obiectivele României – o listă întreagă. Unele sunt chestiuni foarte tehnice, dar aş menţiona câteva, fiindcă sunt importante şi sunt obiective naţionale importante: întărirea Flancului Estic, şi asta am pus-o în discuţie astăzi. Avem acele battle groups, avem trupe, dar, după părerea mea, nu este suficient. Este nevoie de un angajament mult mai ferm pentru Flancul Estic, şi pentru apărare, dar şi pentru descurajare, însă descurajare nu înseamnă să aducem şi mai mulţi soldaţi pe Flancul Estic. Descurajare înseamnă să fim echipaţi ca lumea, înseamnă să avem o producţie din industria de Apărare care este suficientă. Ştiţi foarte bine că ajutorul pentru Ucraina gâfâie într-o zonă sensibilă, proiectilele de artilerie, şi aşa ceva nu poate să rămână aşa cum este acum”, a declarat şeful statului român, în conferinţa de presă susținută la Ambasada României de la Washington.
Conform acestuia, descurajare înseamnă ca statele NATO să devină mai puternice: ”Descurajare înseamnă să devenim noi mai puternici, iar pentru asta, da, trebuie să alocăm sume mai mari pentru industria de Apărare, pentru cei care se ocupă de achiziția de sisteme. Dar lucrurile merg mult mai departe. Dacă vrem să avem un sistem funcțional pe Flancul Estic, el trebuie să aibă o acoperire logistică pe măsură. De exemplu, pentru carburant, este un lucru esențial. Orice armată se oprește dacă nu mai are carburant, și noi trebuie să avem un sistem de alimentare pe întreg Flancul Estic. Aceste chestiuni sunt vitale.”
”Pe de altă parte, strategia pentru Marea Neagră – războiul este în Marea Neagră, este în regiunea Mării Negre, nu în altă regiune. Trebuie să ne concentrăm mai mult, să fim mai concreți, să elaborăm obiective punctuale, să elaborăm strategii pentru a preveni extinderea conflictului și, sigur, în final, să ajungem la o pace care satisface și obiectivele Ucrainei”, a mai punctat Klaus Iohannis.
Vizita lui Klaus Iohannis în SUA coincide și cu un moment aniversar pentru România – s-au împlinit 20 de ani de când România a devenit stat membru al NATO. De asemenea, anul acesta sărbătorim 75 de ani de la înființarea Alianței Atlanticului de Nord.
Președintele României a recunoscut că a discutat cu omologul său american Joe Biden despre candidatura sa la șefia NATO. „Și acest punct a fost atins în discuția noastră tete-a-tete și am decis să continuăm dialogul”, a spus Iohannis. El susține că e „foarte bine să existe doi candidați, pentru că atunci există posibilitatea de a deschide noi teme de dezbateri și există, evident, șansa să facem lucrurile să meargă mai bine”.
De asemenea, în cadrul întrevederii de la Casa Albă, preşedintele american Joe Biden l-a lăudat pe preşedintele Klaus Iohannis pentru lidershipul său şi pentru că a oferit asistenţă de securitate în timpul războiului din Ucraina.
La rândul său, Klaus Iohannis a declarat că aliaţii trebuie să găsească modalităţi pentru a împiedica Rusia să câştige războiul din Ucraina.
În declaraţiile sale, şeful statului american a exprimat susţinerea SUA pentru România, evidenţiind angajamentul puternic al Bucureştiului faţă de NATO. „Vreau să ştiţi că Statele Unite se angajează să vă fie alături. Astăzi, punem bazele pentru următorii 20 de ani. Aştept cu nerăbdare discuţiile noastre şi spun doar că avem multe de discutat, aşa că aştept cu nerăbdare. Lăsaţi-mă să spun doar un lucru. Nu cred că există niciun partener NATO care să aibă un angajament mai puternic faţă de alianţa euro-atlantică ca România şi Statele Unite. Şi este un set de valori. Este ceea ce credem. Şi vă implicaţi şi sunteţi incredibili. Şi ceea ce faceţi şi ceea ce vom continua să facem împreună, cred, va fi semnificativ nu numai pentru Europa, ci şi pentru întreaga lume”, a declarat Joe Biden.
Foto:.presidency.ro