Jurnalul Digital

INS a revizuit la 0,4% creşterea economică din primele 3 luni

Institutul Naţional de Statistică (INS) a revizuit în jos creşterea economică din primul trimestru al acestui an, la 0,4%, de la 0,5% cât estima anterior, conform datelor provizorii publicate vineri de Institutul Naţional de Statistică (INS).

”Produsul Intern Brut (PIB) – date ajustate sezonier – estimat pentru trimestrul I 2024 a fost de 416,318 miliarde lei preţuri curente, în creştere – în termeni reali – cu 0,4% faţă de trimestrul IV 2023 şi în creştere cu 1,8% faţă de trimestrul I 2023”, arată datele INS.

Seria ajustată sezonier a Produsului intern brut trimestrial a fost recalculată ca urmare a revizuirii estimărilor pentru trimestrul I 2024, nefiind înregistrate diferenţe semnificative faţă de varianta publicată în comunicatul de presă nr. 122 din 15 mai 2024.

Seria brută

Produsul Intern Brut estimat pentru trimestrul I 2024 a fost de 339,404 miliarde lei preţuri curente, în creştere – în termeni reali – cu 0,1 % faţă de trimestrul I 2023.

Categorii de resurse

La creşterea PIB, în trimestrul I 2024 faţă de trimestrul I 2023, au contribuit în mod deosebit următoarele ramuri:

– Informaţiile şi comunicaţiile (+0,2%), cu o pondere de 8,9% la formarea PIB şi care au înregistrat o creştere a volumului de activitate cu 2%;

– Activităţile de spectacole, culturale şi recreative; reparaţii de produse de uz casnic şi alte servicii (+0,2%), cu o pondere de 2,6% la formarea PIB şi care au înregistrat o creştere a volumului de activitate cu 7%;

– Administraţia publică şi apărarea; asigurările sociale din sistemul public; învăţământul; sănătatea şi asistenţa socială (+0,1%), cu o pondere de 15% la formarea PIB şi care au înregistrat o creştere a volumului de activitate cu 0,9%;

– Impozitele nete pe produs (+0,6%), cu o pondere de 8,3% la formarea PIB şi care au înregistrat o creştere a volumului lor cu 6%.

O contribuţie negativă la creşterea PIB a înregistrat-o industria (-0,2%), cu o pondere de 18,3% la formarea PIB şi care a înregistrat o scădere a volumului de activitate cu 1,1%.

Categorii de utilizări

Contribuţii pozitive importante au avut:

– cheltuiala pentru consumul final al gospodăriilor populaţiei, al cărei volum s-a majorat cu 3,3%, contribuind cu +2,2% la creşterea PIB;

– cheltuiala pentru consumul final individual al administraţiei publice, al cărei volum s-a majorat cu 3,9%, contribuind cu +0,3% la creşterea PIB;

– cheltuiala pentru consumul final colectiv al administraţiei publice, al cărei volum s-a majorat cu 4%, contribuind cu +0,4% la creşterea PIB;

– formarea brută de capital fix al cărei volum s-a majorat cu 6,6%, contribuind cu +1,3% la creşterea PIB;

Revizuiri

Seria ajustată sezonier a Produsului intern brut (PIB) trimestrial nu s-a modificat substanţial, revizuirea estimărilor pentru trimestrul I 2024 faţă de varianta „semnal” publicată în comunicatul de presă nr. 122 din 15 mai 2024 neînregistrând diferenţe semnificative. Seriile ajustate sezonier se recalculează trimestrial în conformitate cu practica europeană.

În estimările Produsului Intern Brut trimestrial se utilizează indicii pe termen scurt lunari care au fost calculaţi şi diseminaţi de către INS având ca an de bază 2021.

Metodologia de calcul în volume înlănţuite faţă de anul de referinţă 2020 este în conformitate cu practica europeană. Detalii extinse se pot regăsi în precizările metodologice şi pe site-ul INS.

Foto: Designed by Freepik  www.freepik.com