Jurnalul Digital

Guvernul amână implementarea e-TVA

Guvernul a aprobat, în ședința de vineri, modificările la mecanismul de implementare a sistemului e-TVA, astfel încât perioada în care notele de diferențe privind TVA, dar și notele justificative care să nu fie percepute contribuabililor, a fost extinsă până la 1 ianuarie 2025.

„S-a convenit ca o perioadă de șase luni, respectiv până la data de 1 ianuarie 2025, să fie extinsă perioada în care notele de diferențe privind TVA, dar și notele justificative să nu fie percepute contribuabililor. În acest fel, Ministerul Finanțelor are posibilitatea să implementeze acest mecanism, să observe de unde vin diferențele privind taxa pe valoarea adăugată, respectiv diferențele între ceea ce avem înregistrat la fisc și ceea ce rezultă din conturile depuse de către contribuabili”, a anunțat ministrul Finanțelor, Marcel Boloș.

Totodată, se va înființa Comitetul e-TVA, în așa fel încât cei care fac parte din acesta să observe dacă trebuie formulate alte propuneri de măsuri pentru îmbunătățirea acestui mecanism.

S-au redus contravențiile. „Au fost reduse contravențiile și s-au introdus prevederile legale pentru măsurile de prevenție, astfel încât, din acest punct de vedere, fiind un mecanism nou, să putem să luăm aceste măsuri doar atunci când identificăm că sunt situații ce privesc faptele de evaziune fiscală. Aș vrea să înțelegeți că este un pachet de măsuri de digitalizare a României, a sistemului fiscal al României”, a afirmat Boloș.

România are prevăzut să colecteze la bugetul de stat peste 120 de miliarde de lei din TVA , a declarat, vineri, ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, la briefingul de la finalul şedinţei de Guvern.

„Am avut consultări cu Camera Experţilor Contabili şi a Contabililor Autorizaţi, precum şi cu reprezentanţii mediului de afaceri Romanian Business Leaders. de asemenea, cu reprezentanţii Concordia, cu reprezentanţii Consiliului Naţional al Întreprinderilor Mici şi Mijlocii, cu reprezentanţii AmCham şi Fondul Investitorilor Străini. A fost o consultare din care au reieşit observaţii pe care le-am transpus în proiectul de Ordonanţă de Urgenţă pe care l-a aprobat Guvernul astăzi (vineri n.r). După cum se cunoaşte, TVA este cel mai important impozit pe care România îl are şi îl colectează la bugetul de stat. În acest an sunt prevăzuţi peste 120 de miliarde de lei, sumă care ar urma să fie încasat în bugetul de stat. Este principalul nostru impozit din care se finanţează toate celelalte categorii de servicii publice, de la şcoli, spitale, unităţi sanitare şi, de asemenea, drepturile de asistenţă socială, inclusiv pensiile”, a spus ministrul.

Acesta a precizat că, la acest moment, România se află pe primul loc în clasamentul ţărilor care încasează sume mici din TVA, cu un gap de 35,7%. La polul opus, se situează Estonia şi Finlanda, care au ajuns la un gap de TVA de 0%.

Foto: Designed by Freepik  www.freepik.com