Inspectorii care activează în cadrul “Comandamentului Sezon Estival 2024” au verificat 190 de unități de alimentație publică și de vânzare cu amănuntul de pe litoral în prima săptămână de activitate, a anunţat Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).
Pentru abaterile de la legislația sanitară veterinară și pentru siguranța alimentelor, constatate cu ocazia controalelor, au fost aplicate 46 de sancțiuni contravenționale, în valoare de 410.000 de lei și au fost emise 2 ordonanțe de suspendare a activității, 4 ordonanțe de interzicere a activității. A fost dispusă măsura de reținere oficială/sechestru pentru o cantitate de 64 de kg produse de origine animală (carne și preparate din carne, pește și produse lactate), care au fost dirijate către unități de neutralizare.
Cu prilejul acestor controale, inspectorii sanitari veterinari și pentru siguranța alimentelor au oferit și consiliere operatorilor economici verificați. Totodată, au fost stabilite termene de remediere ale neconformităților minore constatate și termene de recontrol pentru verificarea corectării acestora.
Dintre principalele nereguli constatate, se numără:
- comercializarea directă către consumatorul final a produselor alimentare în spații neaprobate sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelor;
- ambalarea și etichetarea necorespunzătoare a produselor alimentare, în vederea depozitării și valorificării, precum și comercializarea acestora neetichetate potrivit legislației în vigoare;
- condiții necorespunzătoare de igienă în spațiile de producție;
- depozitarea necorespunzătoare a produselor alimentare.
Inspectorii din cadrul acestei structuri desfășoară acțiuni de control oficial în toate stațiunile de pe litoralul Mării Negre, în echipe mixte, dar și în parteneriat cu alte instituții ale statului cu atribuții de control.
Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), prin intermediul Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor din Constanța, pune la dispoziția celor interesați numărul de telefon al ”Comandamentului Sezon Estival 2024”: 0786 577 007, unde se pot face sesizări sau se pot obține informații referitoare la diferite aspecte din domeniul siguranței alimentelor. Acest număr funcționează în paralel cu numărul Call – Center-ului ANSVSA: 0800.826.787, apelabil gratuit, din orice rețea de telefonie.
Toate unitățile aflate pe litoralul românesc sunt supravegheate și verificate de către inspectorii sanitari veterinari și pentru siguranța alimentelor din cadrul Comandamentului Sezon Estival 2024.
Foto: Designed by Freepik www.freepik.com