Un cutremur cu magnitudinea 5,4 s-a produs luni, la ora 17:40, în judeţul Buzău, zona seismică Vrancea, conform Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP). Cutremurul s-a resimţit şi la Bucureşti.
”În ziua de 16 Septembrie 2024 la ora 17:40:22 (ora locală a României) s-a produs în ZONA SEISMICA VRANCEA, BUZAU un cutremur semnificativ cu magnitudinea ml 5.4, la adâncimea de 126.8 km”, a transmis INCDFP.
Magnitudinea a fost revizuită de câteva ori, de la 5,5, la 5,2, apoi la 5,4.
Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 56 km NV de Buzau, 58 km SE de Sfantu-Gheorghe, 59 km E de Brasov, 67 km V de Focsani, 69 km N de Ploiesti, 97 km NE de Targoviste.
Şeful Departamenului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), Raed Arafat, a explicat, luni seară, la Digi24, motivele pentru care, în caz de cutremur, oamenii nu sunt anunțați prin mesaje RO-Alert.
„Nu se dă anticipat (mesaj Ro-Alert) la cutremur pentru că ar fi timpul foarte scurt ca să facă ceva, ci mai degrabă ar induce panică și vor fi toți coborâți în casa scărilor. Panica o să ducă să încerce să fugă, să creadă că pot să ajungă afară. Deci nu se dă până nu o să avem un interval de timp adecvat în care oamenii să primească RO-Alert și să aibă timp să se refugieze undeva unde este sigur. Dar asta la cutremure, în acest moment, nu este posibil, ai câteva secunde înainte, dar ai mesajul și e panică”, a declarat Arafat.
Conform acestuia, alertele la cutremur ar fi utile, de exemplu, pentru întreruperea gazelor, întreruperea curentului electric, dar ar trebui şi ca populaţia să fie educată în acest sens şi să acţioneze corespunzător.
„Alertele la cutremur ar merge foarte bine pentru întreruperea gazului, furnizării cu energie electrică, dar aici trebuie să înveți populația să înțeleagă că îți dau mesaj și ai câteva secunde să întrerupi gazul, curentul. Este nevoie de pregătire, să ajungi la nivelul la care să dai mesaj. Plus, este riscul, și asta se întâmplă, să primești mesajul că vine cutremurul când cutremurul a început, este riscul să primești mesajul la o secundă, două înainte, e riscul să nu îl simți, și atunci o să spui că mi-ați dat mesaj fals. Astea toate sunt riscuri care trebuie analizate”, a precizat Arafat.
”Nu știu de țări care dau astfel de mesaje decât dacă intervalul între senzor și locul unde apare efectul este lung, cum se întâmplă în Mexic, unde am fost, și există acolo un minut, un minut și ceva, dar fiind în hotel am primit mesaj că vine cutremurul, să evacuăm, eram la etajul 8 și nu au trecut câteva secunde și a început cutremurul. Unde să evacuăm? Nu e voie să evacuezi dacă a început cutremurul. Există foarte multe discuții pe acest aspect și vor continua până se va găsi o soluție și un standard de abordare unitar pentru toată lumea”, a mai spus Raed Arafat.
Foto: Designed by Freepik www.freepik.com