Poştaşii ar putea încasa datoriile la stat ale contribuabililor care beneficiază de facilităţile ordonanţei privind amnistia fiscală, conform unui proiect de ordonanţă de urgenţă publicat de Ministerul Finanţelor.
Ordonanța de urgență reglementează măsurile specifice întreprinse de către Ministerul Finanțelor și Agenția Națională de Administrare Fiscală pentru încasarea prin mijloacele prevăzute de lege a obligațiilor bugetare care fac obiectul anulării potrivit legii precum și pentru informarea contribuabililor cu privire la accesarea facilităților fiscale reprezentând anularea unor obligații bugetare, în temeiul prevederilor art. I – XVIII din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 107/2024 pentru reglementarea unor masuri fiscal bugetare in domeniul gestionarii creanțelor bugetare si a deficitului bugetar pentru bugetul general consolidate al României in anul 2024, precum si pentru modificarea si completarea unor acte normative.
În vederea ducerii la îndeplinire a prevederilor de mai sus , Companiei Naţionale Poşta Română S.A., denumită în continuare Poșta Română, i se încredințează, pe bază de convenție încheiată cu Agenția Națională de Administrare Fiscală, prestarea următoarelor servicii de utilitate publică:
a) de tipărire, împlicuire si comunicare cu confirmare de primire către contribuabili, a documentelor necesare accesării facilităților fiscale prevăzute la art. II-V și art. XVI din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 107/2024, respectiv:
i) scrisoarea de informare privind beneficiile și condițiile de accesare a facilităților fiscale, inclusiv cuantumul total al obligațiilor bugetare restante la data de 31 august 2024 inclusiv, din care, defalcat, valoarea acestora ce trebuie plătită și, respectiv, valoarea care poate face obiectul anulării;
ii) modelul ”Notificării privind intenția de a beneficia de anulare a unor obligații bugetare”;
iii) modelul ”Cererii privind anularea unor obligații bugetare”;
b) de preluare a plicului care conține ”Notificarea privind intenția de a beneficia de anulare a unor obligații bugetare” și trimiterea acestuia către organul fiscal central competent în administrarea obligațiilor fiscale datorate de contribuabilul de la care a fost preluat pentru încadrarea în prevederile Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 107/2024;
c) de încasare prin mijloacele legale de plată, la domiciliul fiscal al contribuabilului sau la oficiul postal, a sumelor aferente obligațiilor bugetare ce trebuie achitate în vederea accesării facilităților fiscale prevăzute de Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 107/2024, 3 în cazul contribuabililor care optează pentru plata acestor obligații în numerar sau prin intermediul cardurilor bancare.
Potrivit documentului, Ministerul Finanțelor asigură Agenției Naționale de Administrare Fiscală fondurile necesare, în limita creditelor bugetare și a creditelor de angajament aprobate cu această destinație, pentru efectuarea cheltuielilor cu prestarea de către Poșta Română a serviciilor prevăzute la art. 2, astfel:
a) pentru prestarea serviciului prevăzut la art. 2 lit. a), tariful este de 10,90 lei, cu TVA, pe plic;
b) pentru prestarea serviciilor prevăzute la art. 2 lit. a) și b), tariful este de 15,56 lei, cu TVA, pe plicul comunicat unui contribuabil;
c) comisionul perceput pentru încasarea obligațiilor bugetare potrivit art. 2 lit. c), este de 4 lei, fără TVA, pentru fiecare operațiune de încasare prin salariații poștali de la contribuabilii care au primit plicul care conține documentele prevăzute la art. 2 lit. a).
Din analiza efectuată la nivelul Ministerului Finanţelor s-a constatat că serviciile de tipărire şi implicuire a documentelor necesare informării contribuabililor cu privire la accesarea facilităţilor fiscale nu pot fi realizate într-un timp suficient astfel încât prin aplicarea prevederilor OUG nr. 107/2024 să se asigure maximizarea efectelor aşteptate din perspectiva încasării veniturilor bugetare.
Potrivit notei de fundamentare, MF consideră că o atenţie deosebită trebuie acordată categoriei de persoane fizice, care prin natura obiectului de activitate nu utilizează mijloace electronice de comunicare la distanţă şi nici nu a avut obligaţia de a se înregistra în Spaţiul Privat Virtual.
„Astfel, având în vedere termenul scurt de depunere a cererilor pentru a beneficia de facilităţile fiscale prevăzute de OUG nr. 107/2024, respectiv data de 25.11.2024, se impune comunicarea personalizată, prin mijloace poştale, cu potenţialii beneficiari persoane fizice pentru a le fi aduse la cunoştinţă într-un mod facil şi simplificat prevederile ordonanţei”, se menţionează în document.
În categoria potenţialilor beneficiari se regăsesc şi persoane fizice pentru care utilizarea internetului nu este o obişnuinţă sau se află în arii unde nu exista conexiune la internet (zone rurale), astfel că se impune comunicarea prin intermediul mesageriei poştale pentru a avea certitudinea transmiterii şi recepţionării informaţiilor.
De asemenea, în categoria persoanelor fizice ce pot beneficia de facilităţile fiscale pot fi şi persoane fizice cu handicap grav sau accentuat care realizează venituri din activităţi independente/activităţi agricole, în mod individual şi/sau într-o formă de asociere pentru care deplasarea la sediile organelor fiscale se efectuează cu dificultate.
Astfel, este necesară organizarea unei campanii de comunicare prin poștă pentru a crește numărul contribuabililor care sunt informați cu privire la beneficiile și termenele în care trebuie să se încadreze pentru accesarea facilitățiilor fiscale prevăzute de OUG nr.107/2024.
Prin Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 107/2024 pentru reglementarea unor măsuri fiscal-bugetare în domeniul gestionarii creanțelor bugetare și a deficitului bugetar pentru bugetul general consolidat al României în anul 2024, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative, s-au reglementat 5 tipuri de facilități fiscale care vizează toți contribuabilii care au datorii restante la 31 august 2024 (persoane fizice sau juridice, de drept public sau privat, asocieri și alte entități fără personalitate juridică, persoane fizice care desfășoară activități economice în mod independent sau exercită profesii liberale, unități administrativ-teritoriale sau subdiviziuni administrativ-teritoriale ale municipiului București ori instituții publice) și constau în:
1. Anularea dobânzilor, penalităților și a tuturor accesoriilor aferente obligațiilor bugetare principale, restante la data de 31 august 2024 inclusiv, în cazul contribuabililor care datorează la această dată atât obligații bugetare accesorii, cât și obligații bugetare principale.
2. Anularea dobânzilor, penalităţilor şi a tuturor accesoriilor aferente diferenţelor de obligaţii bugetare principale declarate suplimentar de debitori prin declaraţie rectificativă, cu scadenţă anterioară datei de 31 august 2024 inclusiv.
3. Anularea dobânzilor, penalităților și a tuturor accesoriilor aferente obligaţiilor bugetare principale cu scadențe anterioare datei de 31 august 2024 inclusiv, dacă la această dată contribuabilul datorează doar accesorii, iar obligațiile bugetare principale au fost stinse.
4. Anularea dobânzilor, penalităților și a tuturor accesoriilor aferente obligaţiilor bugetare principale cu scadente anterioare datei de 31 august 2024 inclusiv, stabilite prin decizie de impunere emisă ca urmare a control fiscal, care este în curs de derulare la data de 6 septembrie 2024.
5. Anularea accesoriilor și a unui procent de 25% ori 50% din obligațiile bugetare principale restante la 31 august 2024 în cazul persoanelor fizice, se arată în Nota de fundamentare.
Foto: Designed by Freepik www.freepik.com