Ministerului Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse a pus în dezbatere publică un proiect de HG privind lansarea unui Card pentru Tineret. Beneficiarii acestui card vor fi tinerii cu vârsta cuprinsă între 14 şi 35 de ani.
Astfel, tinerii vor avea reduceri la achiziția de bunuri și servicii în domenii ca educația, cultura sănătatea, sportul, mobilitatea și agrementul.
Schimbări preconizate
Conform Notei de fundamentare a proiectului, prin implementarea Programului Cardul pentru Tineret, Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse asigură tinerilor un acces îmbunătățit la discount-uri și reduceri în domenii de interes ale acestora, precum: educație, cultură, sănătate, sport, mobilitate și agrement.
Programul Cardul pentru Tineret are ca scop dezvoltarea activă din punct de vedere social, educațional, cultural, profesional și economic a tinerilor.
Cardul pentru Tineret va fi un instrument ce va încuraja mobilitatea culturală a tinerilor.
Posesorii Cardului pentru Tineret vor avea posibilitatea să călătorească mai ușor in România, beneficiind de acces la o vastă rețea de reduceri la intrări la obiective turistice, servicii de cazare și de transport.
Cardul pentru Tineret va fi un instrument ce va ajuta la dezvoltarea profesională și personală a tinerilor posesori.
Pe lângă beneficiile comerciale (precum reduceri), în cadrul Programului Cardul pentru Tineret vor fi oferite reduceri la cursuri, seminarii și alte forme de pregătire menite să contribuie la dezvoltarea profesională a tinerilor.
Cardul pentru Tineret va deveni un instrument social de integrare, din această comunitate vor putea face parte toți tinerii din România cu vârsta 14-35 ani care iși doresc acest lucru, indiferent de poziția socială, etnie, opțiuni politice sau de mediul în care trăiesc.
Astfel, potrivit proiectului de act normativ se creează cadrul legal pentru implementarea Programului Cardul pentru Tineret și acordarea de facilități tinerilor pentru creșterea bunăstării acestora.
Se urmărește, totodată, ca prin intermediul Cardului pentru Tineret să fie oferită tinerilor posibilitatea de a dobândi multiple competențe fundamentale și transversale: sociale și civice, culturale, educaționale și de comunicare.
Proiectul de Hotărâre privind aprobarea Programului Cardul pentru Tineret cuprinde:
Art. 1. (1) Se aprobă Programul Cardul pentru Tineret, denumit în continuare Program, implementat de Ministerul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse.
(2) Scopul Programului îl reprezintă susținerea bunăstării tinerilor, prin intermediul Cardului Național pentru Tineret, denumit în continuare Card.
Art. 2. Cardul este un instrument nefinanciar de susținere a bunăstării tinerilor, emis în format fizic sau electronic.
Art. 3. (1) Cardul oferă reduceri la achiziția de bunuri și servicii în domenii ca educația, cultura sănătatea, sportul, mobilitatea și agrementul.
(2) Cardul care va include toate beneficiile acordate este achiziționat de Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, prin finanțare de la bugetul de stat, în limita fondurilor aprobate anual în bugetul acestuia.
(3) Ministerul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse suportă costurile pentru emiterea, distribuirea și administrarea Cardului.
(4) În anul 2025 se emite un număr de maximum 20.000 de carduri.
(5) Numărul de carduri emise se stabilește anual în funcție de bugetul alocat cu această destinație prin legea bugetului de stat. Art. 4. (1) Beneficiarii Cardului sunt tinerii cu vârsta cuprinsă între 14 şi 35 de ani, cetățeni români cu domiciliul în România.
(2) Cardul se obține la cerere, în limita numărului de carduri disponibile, de la furnizorul de servicii selectat în urma unei proceduri de achiziție publică.
Art. 5. Normele de aplicare ale Programului se stabilesc prin ordinul ministrului familiei, tineretului și egalității de șanse în termen de 90 de zile de la data publicării prezentei hotărâri în Monitorul Oficial al României, Partea I.
În Nota de fundamentare se mai precizează că actul normativ prevede faptul că politicile în domeniul tineretului au la bază și următoarele principii generale:
a) sporirea gradului de participare a tinerilor la viaţa publică şi încurajarea acestora în vederea asumării responsabilităţilor individuale sau de grup;
b) sprijinirea şi îndrumarea tinerilor în vederea participării active a acestora la viaţa economică, educaţională şi culturală a ţării;
c) garantarea dreptului la educaţie, instruire şi specializare profesională;
d) stimularea mobilităţii în rândul tinerilor;
e) stimularea voluntariatului în rândul tinerilor.
Conform rezultatelor provizorii publicate în luna ianuarie 2023 de Institutului Național de Statistică, în România sunt peste 4.200.000 tineri.
”Ecosistemul de tineret este constituit din o serie de elemente interconectate având în centru nevoile și aspirațiile tinerilor și care se sprijină reciproc. Aceste elemente sunt: viziunea pentru tineret (dată de legislație, politici, strategii, planuri de lucru, programe, cercetare, coordonare), susținută de finanțări accesibile pentru tineret (publice, private, crowdfunding / bazate pe concurență, finanțări directe sau buget participativ, dar și alte instrumente cum ar fi cardul pentru tineret) pentru o activitate de calitate pentru tineret (activități de lucru cu tinerii, informare, consiliere și servicii de tineret (inclusiv pe termen lung), proiecte, cursuri de formare pentru creșterea participării tinerilor 2 la viața comunității și pentru dezvoltarea capacităților organizațiilor de tineret) realizată de resurse umane profesionalizate pentru tineret (lucrători de tineret – voluntari și personal plătit, manageri, facilitatori, experți, factori de decizie) care își desfășoară activitatea într-o infrastructură adecvată pentru tineret (centre de tineret, spații prietenoase pentru a implica tinerii într-o manieră confortabilă (urban sau rural/fizic, mobil sau virtual). În cadrul ecosistemului de tineret, până la această dată, nu există un instrument care să contribuie la bunăstarea tinerilor prin intermediul unor facilități integrate care să ofere unele reduceri la achiziția de bunuri și servicii în domenii ca educația, cultura, sănătatea, sportul, mobilitatea și agrementul”, conform documentului citat.
Ministerul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse suportă anual costurile pentru emiterea, distribuirea și administrarea Cardului.
Foto: Designed by Freepik www.freepik.com