Jurnalul Digital

România va avea un hub regional de cercetare pentru tehnologiile care folosesc hidrogen

Ministrul Digitalizării, Bogdan Ivan, a anunțat lansarea unui proiect care prevede construirea unui hub regional de cercetare dedicat tehnologiilor bazate pe hidrogen, precum și crearea unei linii experimentale pentru întregul proces de producție a hidrogenului în România. Proiectul are o valoare de 130 de milioane de euro și este finanțat din fonduri europene.

”E un moment istoric pentru cercetarea în hidrogen din România. Astăzi pornim motoarele pe hidrogen ale economiei româneşti, ca să zic aşa. Baza acestui proiect de 130 de milioane de euro finanţat din fonduri europene este expertiza ICSI Râmnicu-Vâlcea. El vine la parteneriat cu Universitatea Babes-Bolyai  din Cluj-Napoca şi cu Universitatea Tehnică din Bucureşti”, a declarat Bogdan Ivan la finalul şedinţei de Guvern.

”Ce vom face? Practic vom construi un hub regional de cercetare pentru tehnologiile care folosesc hidrogen. Vom crea o linie experimentală pentru tot sistemul de producţie a hidrogenului din România. Vom crea un sistem digital prin care vom optimiza acest proces şi ne vom asigura că prin acest proiect, împreună cu nouă IMM-uri care sunt parteneri, vom avea şi transferul tehnologic către piaţă. Facem primul pas concret şi solid pentru ca România să genereze acele tehnologii care astăzi nu sunt existente pe teritoriul României, care pot să fie achiziţionate pe sume foarte mari de bani din partea altor companii. Vom produce ceea ce în România astăzi nu există”, a adăugat el.

Bogdan Ivan le-a mulțumit colegilor din Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării, specialiștilor din institute și universități, precum și partenerilor noștri de la Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene și, automat, Guvernului României pentru întregul suport.

”În această proiecție vom avea 51 de milioane de euro pentru infrastructura de cercetare și inovare, vom avea 81 de cercetători care vor fi susținuți prin această finanțare, nouă IMM-uri care, în urma selecției, vor beneficia de rezultatul cercetării și 12 brevete de invenție care vor fi în proprietatea statului român în materie de noi tehnologii, în speță hidrogen; 130.000.000 euro, bani europeni”, a completat ministrul.