Jurnalul Digital

Negocierile pentru formarea noului Guvern încep săptămâna aceasta

Partidele parlamentare PSD, PNL, USR, UDMR și minoritățile naționale demarează, săptămâna aceasta, negocierile pentru formarea unui nou Guvern, în contextul anulării recente a alegerilor prezidențiale.

Președintele Klaus Iohannis, aflat încă în funcție, urmează să primească propunerile pentru premier, după ce partidele au semnat o rezoluție comună care consolidează o majoritate pro-europeană în Parlament. Scopul declarat al acestei coaliții este de a asigura stabilitatea politică, un parcurs european solid și evitarea izolării internaționale.

UPDATE: Ciolacu, mandat de negociere pentru Guvern şi Parlament

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a primit luni din partea Consiliului Politic Naţional „un mandat larg” pentru a negocia cu celelalte formaţiuni pro-europene formarea de majorităţi în Parlament, participarea la guvernare şi obţinerea poziţiei de premier în noul Guvern, a declarat Lucian Romaşcanu, purtătorul de cuvânt al PSD.

„Astăzi a avut loc un scurt Consiliu Politic Naţional, în care s-a discutat despre mandatul ce i se va încredinţa domnului preşedinte Ciolacu şi echipei de conducere în negocierile ce vor urma, atât pentru continuarea discuţiilor privind majorităţile în Parlament şi pentru discutarea unei eventuale participări la guvernare. Au fost foarte multe luări de cuvânt din partea colegilor privind ceea ce s-a întâmplat în alegeri, cum văd dumnealor viitorul, dar plecând de la toate cele discutate domnului Marcel Ciolacu i s-a votat acest mandat larg de negociere. Vom negocia cu absolut toate forţele pro-europene şi democratice din Parlament, sigur că mandatul include şi solicitarea prezenţei la guvernare având în vedere scorul obţinut de PSD şi obţinerea poziţiei de prim-ministru”, a afirmat Romaşcanu.

El a subliniat că PSD nu va intra la guvernare dacă nu se obţine acordul celorlalte partide pe cinci puncte, printre care industrializarea României şi reforma statului.

Conform acestuia, au fost stabilite cinci puncte fără de care PSD nu va intra la guvernare. Acestea sunt: 1. Menţinerea ritmului investiţiilor la peste 100 de miliarde de lei anual. 2. Creşterea puterii de cumpărare prin continuarea reducerii inflaţiei şi reducerii impozitării pe muncă, inclusiv plafonarea preţurilor la gaze, energie şi alimentele de bază. 3. Măsuri care să subscriu noţiunii de patriotism economic, în continuarea susţinerii mediului privat românesc, plus menţinerea pragului la întreprinderile mici şi mijlocii. 4. Industrializarea României. 5. Reforma statului, începând de la un guvern mai suplu şi continuând cu debirocratizare şi aşa mai departe”.

Romaşcanu a arătat că desemnarea premierului este atributul preşedintelui României. ”Vom vedea atunci, în zilele respective, dacă picăm pe ceea ce am negociat. Conform spiritului Constituţiei, premierul va trebui să fie de la partidul care a avut cel mai mare scor în alegeri. Nu s-a întâmplat întotdeauna, de data asta sperăm să se întâmple”.

Știrea inițială:

PSD consideră că rezultatul alegerilor parlamentare, unde a obținut cel mai mare număr de mandate, îi îndreptățește să propună premierul. Liderii social-democrați au exprimat sprijin majoritar pentru Marcel Ciolacu, președintele partidului, care și-a consolidat poziția în ciuda eșecului din primul tur al alegerilor prezidențiale.

Mihai Tudose, lider în cadrul PSD, a subliniat că, deși partidul are dreptul moral de a nominaliza premierul, acest aspect nu reprezintă o condiție absolută, lăsând deschisă posibilitatea unor compromisuri.

În tabăra liberală, Ilie Bolojan, președintele PNL, rămâne o figură apreciată de mai multe formațiuni politice, inclusiv de USR și PSD, care l-au menționat favorabil în timpul campaniei prezidențiale. Totuși, scorul slab al PNL în alegerile parlamentare complică șansele ca acesta să fie nominalizat pentru funcția de premier.

Bolojan însuși a pledat pentru o abordare realistă, axată pe întărirea echipei guvernamentale, profesionalism și un program bine definit pentru coaliție, mai degrabă decât pe impunerea unei persoane anume.

Majoritatea parlamentară formată din PSD, PNL, USR, UDMR și minorități este angajată să livreze o guvernare stabilă, cu un accent pe dezvoltarea economică și protejarea poziției internaționale a României. Rămâne de văzut dacă negocierile vor conduce la un acord asupra unei formule de guvernare și a persoanei care va prelua conducerea Executivului.