Măsura privind plafonarea adaosului la alimentele de bază a fost prelungită de Executiv în ședința de miercuri, 18 decembrie 2024, a anunţat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Mihai Constantin. Vezi și alte decizii luate în ședință!
”Încep cu o serie de decizii luate astăzi, de prelungire a unor termene. Și încep cu următoarea: prețurile polițelor RCA vor rămâne plafonate pentru încă trei luni, până la data de 31 martie 2025. Guvernul a luat decizia prelungirii plafonării RCA, la propunerea Autorității de Supraveghere Financiară, pentru a preîntâmpina apariția unor dezechilibre în piață și creșterea prețurilor pentru aceste polițe de asigurare. În prezent, vă reamintesc, se află pe parcursul legislativ o serie de modificări ale legislației naționale privind asigurările RCA, care propun corectarea dezechilibrelor existente. Sperăm că aceste propuneri legislative să treacă de forul legislativ Parlament, pentru a nu mai fi necesară această plafonare din partea Executivului”, a spus Mihai Constantin.
Conform acestuia, mai sunt două plafonări, două prelungiri de termene aprobate astăzi. ”Mă refer mai întâi la lista alimentelor de bază – vă aduceți aminte a fost un subiect de mare interes începând… în urmă cu un an, a fost prelungită de câteva ori și încă o dată, lista alimentelor de bază este plafonată la adaosul comercial până la data de 30 iunie 2025. De asemenea, coroborat cu această informație, mecanismele de import pe bază de licență din Ucraina, în această perioadă, care este bine reglementată, de asemenea, acest termen se prelungește până la data de 31 iulie 2025. Aceste prelungiri vor da răgaz și parlamentului nou instalat în curând, și guvernului care va fi nou instalat în curând, să reglementeze pe termen lung aceste proceduri, pentru a nu mai fi nevoie de intervenția Executivului, dacă se va considera oportun acest lucru. ”
El a continuat cu altă decizie, după aprobarea recentă a strategie industriei de apărare și amplasamentul de investiție în fabrica de pulberi Victoria, anunțată săptămânile trecute, un nou proiect a primit astăzi girul guvernului din acest domeniu al producției de armament.
”Este vorba despre modernizarea Uzinei Mecanice Cugir, în scopul creșterii capacității de producție și a diversificării gamei de fabricație a muniției de tip NATO. Investiția este în valoare de aproximativ 410 milioane de lei, va fi finanțată de la bugetul de stat, iar durata de realizare a proiectului este estimată la 36 de luni, la 3 ani. Reorientarea către o linie de producție modernizată la Uzina Mecanică Cugir va determina creșterea eficienței activității, standardizarea calității și va aduce beneficii siguranței și flexibilizării producției de acolo”, a explicat purtătorul de cuvânt al Guvernului.
”De asemenea, o informație de context: sectorul industriei de apărare constituie un segment de importanță strategică a economiei noastre și este menit să susțină efortul de pregătire pentru apărarea țării, astfel încât să facă față propriilor nevoi și să onoreze obligațiile asumate în calitate de membru NATO al țării noastre”, a adăugat el.
”Un alt proiect de investiții cu mare impact pe termen cât mai scurt, sperăm noi să intre în vigoare: proiectul de investiții Centrala Electrică Mintia, a fost declarat de importanță națională în urma dialogului purtat cu investitorul privat MASS GLOBAL ENERGY ROM. Centrala Mintia proiectată cu turbine cu gaz în ciclu combinat, echipată cu două turbine pe gaz, va avea o putere instalată de 1770 Megawați. Acest proiect de investiții va contribui la creșterea siguranței în alimentarea cu energie electrică, la asigurarea echilibrării sistemului energetic național și la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră”, a spus Mihai Constantin.
Costurile aferente construirii și punerii în funcțiune vor fi finanțate de societatea privată menționată MASS GLOBAL ENERGY ROM SRL şi este într-un cuantum de 1,4 miliarde de euro. Alimentarea centralei va fi asigurată printr-o conducă nouă de transport gaze naturale, realizată de Transgaz și conectată la conducta BRUA. Instalarea acestei conducte fiind estimată la peste 300 de milioane de lei.
”Termin cu o veste bună pentru cei care au nevoie de un tratament. România este faimoasă de altminteri pentru rețeaua sa balneo-climaterică. Ei bine, Guvernul a aprobat proiectul pentru construirea bazei de tratament cu bazine terapeutice și spații conexe medicale la Techirghiol, cu scopul de a valorifica potențialul balnear al apei și al nămolului sapropelic din zonă. Noul ansamblu va include bazine de tratament cu apă sărată și dulce, facilități pentru persoane cu dizabilități, cabinet de tratamente cu nămol, hidroterapie și saună, precum și spații conexe pentru asigurarea unui circuit medical eficient. Toate echipamentele vor fi dotate cu sisteme și instalații care să respecte standardele de igienă și de mediu”, a transmis Constantin la briefingul de presă.
Valoarea investiției este de aproape 297 de milioane de lei, iar durata de execuție de 36 de luni. Finanțarea se va face din bugetul de stat, prin Ministerul Sănătății, iar Sanatoriul Balnear și de Recuperare Techirghiol, cu 935 de paturi, va beneficia astfel de o infrastructură modernizată, ce va permite utilizarea unor tehnici de tratament avansate pentru diferite afecțiuni.
”Aș mai corobora această informație şi cu una care vine de la Ministerul Mediului, dar are un impact mare și asupra turismului. Există un jalon PNRR care impune României dezvoltarea rețelei de benzi pentru biciclete în scop turistic. 2.400 de astfel de trasee de bicicletă vor fi construite în perioada următoare în România, iar, pentru pitorescul lor, este combinat un aspect gestionat de Ministerul Mediului și unul al Turismului și anume toate rețelele de baraje din țară vor fi adaptate pentru a permite traficul cu bicicleta, ceea ce va crea trasee extrem de pitorești şi atractive pentru turiști. Evident, există aici un factor de multiplicare care va duce la dezvoltarea turistică în zonele care vor beneficia de asemenea proiecte”, a adăugat oficialul Executivului.
Foto: Designed by Freepik www.freepik.com