Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a publicat ediția revizuită pentru alegerile prezidențiale din anul 2025 a Ghidului de prevenire și combatere a acțiunilor de dezinformare a alegătorilor.
În contextul perioadei electorale aferente alegerilor pentru Președintele României din anul 2025 și în perspectiva începerii campaniei electorale la data de 4 aprilie a.c., Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) informează că a publicat ediția revizuită pentru alegerile prezidențiale din anul 2025 a Ghidului de prevenire și combatere a acțiunilor de dezinformare a alegătorilor.
Ghidul nu are caracter normativ, ci expune recomandări minimale pentru identificarea corectă a știrilor/informațiilor false, în vederea prevenirii și combaterii efectelor pe care răspândirea acestor fenomene le-ar putea avea asupra procesului electoral, fiind actualizat cu informații relevante în contextul desfășurării alegerilor pentru Președintele României din anul 2025.
Totodată, materialul prezintă, într-un limbaj accesibil, elementele care compun acțiunile de dezinformare și oferă un set de instrumente pentru înțelegerea caracteristicilor conținutului dăunător, pentru dezvoltarea abilităților de identificare și analiză a informațiilor false și pentru verificarea veridicității surselor de informare, în vederea promovării unui climat de etică, integritate și transparență în derularea proceselor electorale.
Documentul a fost elaborat în acord cu normele legale în vigoare, fiind fundamentat și pe recomandările Uniunii Europene, dintre care amintim Recomandarea (UE) 2023/2829 Comisiei Europene din 12 decembrie 2023 referitoare la procese electorale incluzive și reziliente în Uniune și la consolidarea caracterului european și a desfășurării eficiente a alegerilor pentru Parlamentul European.
Ghidul de prevenire și combatere a acțiunilor de dezinformare a alegătorilor, ediția revizuită pentru alegerile prezidențiale din anul 2025, este disponibil pe pagina web a AEP www.roaep.ro și poate fi accesat la următorul link:
https://www.roaep.ro/prezentare/wp-content/uploads/2025/03/GLFN%20PREZI%2025_3.pdf
Conform Ghidului, Pentru a preveni dezinformarea electoratului este relevantă cunoașterea listei finale a candidaților la alegerile pentru Președintele României din anul 2025. Aceasta este publicată pe site-ul Biroul Electoral Central. Persoanele care nu sunt incluse în această listă nu dețin calitatea de candidați, nu vor fi înscrise pe buletinele de vot și nu li se vor atribui voturi valabil exprimate.
Sursa oficială de verificare a listei candidaturilor rămase definitive este site-ul BEC: https://prezidentiale2025.bec.ro/candidati/.
Atenție la campaniile de dezinformare care promovează false așteptări și invocă proceduri neprevăzute de lege!
Dacă pe buletinul de vot, alegătorul desenează un patrulater în care înscrie numele și prenumele unei persoane (reală sau fictivă), acea persoană nu va fi înscrisă în proceseleverbale întocmite pentru consemnarea rezultatelor. Desenarea acelui chenar pe buletinul de vot nu oferă posibilitatea contorizării voturilor pentru persoana astfel adăugată.
Sursa oficială de verificare a machetelor buletinelor de vot utilizate la alegerile pentru Președintele României din anul 2025 este site-ul BEC: https://prezidentiale2025.bec.ro/documente/alte-documente/.
Exprimarea votului pentru persoana reală sau fictivă înscrisă în patrulaterul desenat de alegător pe buletinul de vot, prin aplicarea ștampilei cu mențiunea VOTAT în respectivul patrulater, nu reprezintă un vot valabil exprimat pentru respectiva persoană. Consemnarea eronată a voturilor valabil exprimate de către membrii birourilor electorale poate atrage răspunderea penală.
”Informează-te cu privire la tehnicile actuale de dezinformare. Înțelegerea modurilor în care se răspândește dezinformarea poate contribui la evitarea capcanelor. Un instrument util prin care poate fi semnalată apariția unei știri false pentru a fi combătută prin documentare este pus la dispoziție de platforma online Anti-Fake, dedicată educației digitale, conștientizării publice și combaterii dezinformării (https://www.antifake.ro/semnaleaza-nefake-ul/)”, se mai arată în Ghid. Acesta conține și recomandări etice pentru jurnaliști.
Legislația electorală încurajează exprimarea opiniilor în mod liber şi fără nicio discriminare, prin mitinguri și adunări, precum și prin utilizarea televiziunii, radioului, presei şi a celorlalte mijloace de informare în masă, sub rezerva interzicerii mesajelor, sloganurilor și discursurilor discriminatorii sau care promovează ori justifică ura rasială, xenofobia, antisemitismul, alte forme de ură bazate pe intoleranţă sau orice altă formă de discriminare, de defăimare şi de învrăjbire religioasă ori etnică sau care aduce ofensă publică simbolurilor religioase, precum și a oricăror altor mijloace care contravin legii.
Foto: Designed by Freepik www.freepik.com