Aeroportul Internațional „Delta Dunării” Tulcea a fost modernizat printr-un amplu proiect de dezvoltare, întins pe durata a doi ani, cu investiții de 180 milioane de lei, cea mai mare sumă provenind din fonduri europene. Acesta poate deveni un punct de dezvoltare pentru regiune și, în special, pentru Delta Dunării.
Lucrările au avut ca obiectiv aducerea infrastructurii la standardele operaționale și de securitate cerute de normele europene pentru operarea de zboruri, dar și de noile reglementări impuse aeroporturilor din România, după intrarea țării noastre în Spațiul Schengen.
La recepția investițiilor au fost prezenți, alături de conducerea Consiliului Județean și a aeroportului, ministrul transporturilor Sorin Grindeanu, oficiali guvernamentali de la nivel național și local, cât și reprezentanți ai operatorilor aerieni și antreprenori din turism.
Odată cu punerea în operare a noului terminal de pasageri, aeroportul din Tulcea devine, în sfârșit, atractiv pentru companiile aeriene și întregește planul integrat, elaborat de Consiliul Județean, pentru conectarea eficientă a județului pe cale aeriană, navală și rutieră.
Ca urmare a construcției noului terminal, capacitatea de procesare a pasagerilor pe Aeroportul Tulcea a crescut de la 50 persoane/oră, așa cum a funcționat în ultimii ani, până la 400 persoane/oră, prin construirea unui nou terminal. Astfel, aeroportul răspunde, în acest moment, standardelor cerute de companiile aeriene, pentru operarea de zboruri regulate și în regim charter, și deschide noi oportunități atât de creștere a numărului de turiști străini în județ, cât și de călătorii directe, către destinații din străinătate, pentru tulceni.
Alături de construcția noului terminal, investiția a vizat și modernizarea platformei de îmbarcare-debarcare, a căii de rulare și construirea unei platforme dedicate activităților de degivrare a aeronavelor.
Acest amplu proiect de extindere a infrastructurii aeroportuare, inițiat și derulat de Consiliul Județean, vine în completarea unor investiții anterioare, necesare aducerii aeroportului la un nivel optim de funcționare. După ce, timp de mai bine de 40 de ani, facilitatea care asigură conectarea județului pe cale aeriană a fost exclusă de pe lista priorităților administrațiilor locale, în ultimii ani, Aeroportul „Delta Dunării” a mai beneficiat de modernizarea suprafețelor de mișcare, extinderea pistei și a platformei de îmbarcare, dar și de dotarea cu sisteme de securitate și control, echipamente și utilaje pentru întreținerea și operarea în condiții de siguranță.
Vâlcu Stoian, directorul Aeroportului Tulcea, a explicat că istoria Aeroportului Tulcea începe în anii ‘50. ”Din 1970 până în prezent nu a mai suferit modernizări, așa că, până acum, a fost nefuncțional din cauza infrastructurii precare. Acum opt ani am stabilit că singura soluție pentru supraviețuirea aeroportului sunt investițiile, mai ales că există fonduri europene. S-au accesat prin ITI Tulcea, în 2016, s-a modernizat pista. Dotările au fost modernizate printr-un alt proiect, iar echipamentele au fost achiziționate tot printr-un proiect. Dar terminalul avea capacitatea de doar 30 de pasageri, iar azi finalizăm lucrările de modernizare a acestuia, având acum toate dotările necesare pentru a respecta reglementările Spațiului Schengen”, a spus acesta.
Conform acestuia, acum trebuie depus un efort pentru dezvoltarea traficului pe aeroport și a deschide primele curse regulate pe acest aeroport. ”Inclusiv condițiile geopolitice care sunt în această regiune ne împiedică puțin în deschiderea unor curse regulate. Granița apropiată de Ucraina constituie un impediment pentru companiile aeriene”.
”Suntem optimiști că vom deschide traficul pe aeroport, în special pentru traficul turistic în Delta Dunării. Considerăm că acest aeroport, împreună cu celelalte investiții realizate in județul Tulcea, vor duce la dezvoltarea județului, la modernizarea lui și la creșterea nivelului de trai pentru locuitori”, a mai spus Vâlcu Stoian, mulțumindu-i ministrului transporturilor pentru suport.
De asemenea, Președintele CJ Tulcea, Horia Teodorescu, a mulțumit ministrului Grindeanu, pentru investițiile din aeroport și din port. ”S-au rezolvat infrastructura portuară, drumurile județene, portul și aeroportul, iar acum județul Tulcea beneficiază de o bună infrastructură de transport. Mai trebuie rezolvată doar conectivitatea cu restul țării, prin drumurile expres. Solicit public sprijinul pentru a identifica oportunități pentru ca acest aeroport sa fie funcțional în sensul real al cuvântului, pentru ca Tulcea să fie legată aerian de țară și Europa”, a afirmat Horia Teodorescu.
La rândul său, Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a precizat că meritul principal în tot ceea ce s-a întâmplat la Aeroportul din Tulcea e dat de administrația locală, pentru că acesta este un aeroport care nu este în coordonarea Ministerului Transporturilor, așa cum sunt cele din București, Timișoara și Constanța, ci în administrarea administrației locale. ”Noi nu am făcut decât să finanțam aceste proiecte, adică 180 de milioane de lei”, afirmă Sorin Grindeanu.
Conform acestuia, rămâne o singură problemă, cea de trafic. ”Nici nu putem să avem trafic fără a avea facilitați. Dar eu văd, în sală cel puțin, si mari operatori de turism. Eu cred că atât timp cât aveți un județ care e unic în Europa, eu nu știu să fie altă regiune, alt județ în Europa care să fie așa cum e Tulcea, cu Delta Dunării, eu cred că, cu ajutor, cu facilitați pentru operatorii de turism, se poate dezvolta și crește inclusiv traficul aeroportului din Tulcea”, a spus ministrul.