Organizarea alegerilor locale și europarlamentare din 9 iunie este aproape finalizată. În ţară au fost deja distribuite aproape toate buletinele de vot, iar în străinătate sunt pregătite 915 secţii de votare. În premieră, românii vor avea de ştampilat 5 buletine de vot.
”Vor primi de la președintele Biroului Electoral al secției de votare de la secția respectivă un set de 5 buletine de vot care sunt: buletin de vot pentru alegerea cetățenilor români în Parlamentul European, se găsesc în setul de 5 și buletinele de vot pentru alegerile locale și aveți aici un specimen de buletin vot pentru alegerea președintelui Consiliului Județean, un buletin de vot pentru alegerea primarului localității. Avem și buletinul de vot pentru alegerea Consiliului Local”, a declarat, marți, Toni Greblă, preşedintele Autorităţii Electorale Permanente (AEP) în cadrul unei conferinţe de presă.
Conform acestuia, votarea începe la 7 dimineața, se termina la ora 22.00. ”În mod excepțional, acolo unde președintele secției de votare observă că sunt cetățeni care încă n-au apucat să voteze, dar sunt în interiorul secției de votare sau în imediata apropiere și stau la rând pentru a-și exercita dreptul de vot, președintele secției poate să decidă prelungirea votului până la ora 23.59, când sistemul electronic de înregistrare la vot va fi închis automat.”
Preşedintele Autorităţii Electorale Permanente a afirmat că la acest scrutin vor fi aleşi 3.186 de primari ai localităţilor şi Primarul general al Capitalei, precum şi consilierii locali şi judeţeni.
De asemenea, pe 9 iunie vor fi aleşi şi cei 33 de reprezentanţi ai României în Parlamentul European.
”Aceste înalte demnităţi vor fi în competiţie şi în această competiţie s-au înscris un număr total de 207.389 de candidaţi. 11.500 persoane candidează pentru Consiliile Judeţene, respective CGMB, iar pentru funcţiile de primari candidează un număr de 11.386 de persoane”, a spus Toni Greblă.
Cel mai tânăr candidat înscris în cursa alegerilor are 23 de ani, iar cel mai în vârstă 100. Alţi doi candidaţi la locale au 95 de ani şi încă doi seniori de 94 de ani.
Pentru alegerile la Parlamentul European s-au înscris 494 de candidaţi, dintre care 167 sunt femei, ceea ce reprezintă 33,81% din total.
Candidaţii vor fi votaţi de toţi cetăţenii români în vârstă de peste 18 ani împliniţi chiar şi în ziua alegerilor şi care au domiciliul fie în ţară sau străinătate şi nu şi-au pierdut dreptul de a alege.
”Avem înscrişi în registrul electoral 18.025.324 de alegători, din care 942.730 sunt cetăţeni români cu domiciliul în străinătate”, a declarat Toni Greblă.
În dimineaţa zilei de 9 iunie se vor deschide 18.968 de secţii de votare în ţară şi un număr record în străinătate, 915 de secţii (faţă de aproximativ 450 câte au fost organizate la scrutinul din 2019).
Foto: Designed by Freepik www.freepik.com