O nouă schimbare legislativă interzice închirierea sau transferul în comodat/utilizare a locuințelor situate în imobile clasificate în clasa I de risc seismic, respectiv acele clădiri cu bulină roșie.
Deși a fost adoptată acum aproape doi ani, în vara lui 2022, legea care a introdus anumite reguli pentru reducerea pericolului seismic al clădirilor, a fost revizuită din nou. Unul dintre cele mai semnificative amendamente aduse în prezent legislației din acest domeniu constă în interzicerea închirierii locuințelor situate în imobile clasificate în clasa I de risc seismic, denumite și clădiri cu etichetă roșie.
„Se interzice închirierea sau cedarea în comodat/folosință a spațiilor cu destinația de locuință din clădirile încadrate prin raport de expertiză tehnică în clasa de risc seismic RsI, începând cu data încadrării în clasa de risc seismic RsI, până la recepția la terminarea lucrărilor de intervenții realizate în scopul creșterii nivelului de siguranță la acțiuni seismice al clădirii existente”, conform Legii 426/2023, prin care se stabilește modificarea Legii 212/2022 privind unele măsuri pentru reducerea riscului seismic al clădirilor. Practic, dacă imobilele cu bulină roșie sunt consolidate, interdicția de închiriere dispare.
Contractele actuale ale chiriașilor încetează în 30 de zile de la data intrării în vigoare a legii. Mai mult, contractele aflate în desfășurare la momentul clasificării clădirii în clasa de risc seismic RsI, conform unei expertize tehnice, încetează automat la 30 de zile de la data încadrării.
Noua lege a fost publicată în Monitorul Oficial pe data de 3 ianuarie și se aplică din 6 ianuarie 2024.
Pentru nerespectarea interdicției de închiriere, proprietarii locuințelor din clădirile cu bulină vor risca amenzi cuprinse între 5.000 și 10.000 de lei.
De asemenea, prin noua lege se interzic și organizarea ori desfășurarea de activități permanente și/ sau temporare în spațiile publice cu altă destinație decât cea de locuință, care implică aglomerări de persoane, de asemenea, tot de la data încadrării în clasa de risc seismic Rs I a clădirii și până la consolidarea acesteia.
Aglomerări de persoane înseamnă, potrivit noii legi, prezența simultană a cel puţin 50 de persoane într-o încăpere (25 de persoane în cazul clădirilor având destinația de lăcaș de cult), fiecăreia dintre acestea revenindu-i o suprafață mai mică de patru m2.
În acest caz, nerespectarea interdicției va putea fi sancționată cu amenzi de până la 10.000 de lei.
Totodată, legea interzice amplasarea de mijloace publicitare pe fațada și/sau pe terasa/învelitoarea imobilului, suspendarea de stâlpi, pereți, scări interioare și altele asemenea în cazul clădirilor încadrate în clasa de risc seismic RsI prin raport de expertiză tehnică,
!!! Contractele pentru organizarea și desfășurarea unor activități sau cele de închiriere ori cedare în comodat/ folosință a locuințelor aflate în derulare încetează de drept la 30 de zile de la data intrării în vigoare a noii legi, respectiv în 5 februarie 2024.
Conform datelor AMCCRS – Administrația Municipală pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic, la nivelul Bucureștiului există:
- 363 clădiri încadrate în clasa de risc seismic I;
- 374 clădiri încadrate în clasa de risc seismic II;
- 117 clădiri încadrate în clasa de risc seismic III;
- 9 clădiri încadrate în clasa de risc seismic IV.
Gasiti aici lista clădirilor expertizate din București și lista clădirilor expertizate din țară.