Jurnalul Digital

Asigurările Euroins vor fi valabile până pe 8 decembrie 2023

Guvernul a aprobat, în sedinta de joi, prelungirea valabilității polițelor Euroins cu încă 3 luni (90 de zile), respectiv până pe 8 decembrie.

Polițele de asigurare emise de compania Euroins, aflată în procedură de faliment, ar fi expirat automat pe 8 septembrie, odată cu încheierea termenului de trei luni de la data pronunțării falimentului companiei în instanță.

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că motivul acestei prelungiri este faptul că mai sunt în vigoare 1,8 milioane de polițe RCA emise de Euroins și că dacă s-a păstra termenul actual de expirare de 8 septembrie ar exista un real pericol de scădere a gradului de cuprindere în asigurarea RCA a unui segment uriaș din parcul auto național.

Ordonanța de Urgență va intra în vigoare imediat după publicarea sa în Monitorul Oficial.

Ordonanța are un articol unic: „Pentru poliţele de asigurare/reasigurare, încheiate de societățile de asigurare/reasigurare aflate în procedură de insolvență în derulare la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență, termenele de încetare de drept de 90 de zile, respectiv de 150 de 3/3 zile, prevăzute la art. 262 alin. (32 ) din Legea nr. 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 466 din 25 iunie 2014, cu modificările şi completările ulterioare, se prelungesc cu 90 de zile.”

Inițiativa legislativă aparține autorității cu atribuții și responsabilități în domeniul asigurărilor (ASF), ca urmare a constatărilor legate de situația creată de pronunțarea hotărârii de deschidere a procedurii de faliment a unei societăți de asigurare cu o cotă de piață ridicată pe segmentul asigurărilor RCA.

„Necesitatea adoptării proiectului de act normativ sub forma unei ordonanțe de urgență este

justificată de împrejurările excepționale generate de existența unui număr extrem de mare de asigurați

care dețin polițe de asigurare în special asigurări obligatorii de răspundere civilă auto RCA încheiate cu

societatea de asigurare la care a fost deschisă procedura de faliment, iar luarea acestei măsuri în regim

de urgență se impune pentru a se asigura o protecție reală a contractanților și beneficiarilor de asigurări,

în considerarea faptului că există riscul ca, în actuala conjunctură, gradul de cuprindere în asigurare a

parcului național auto să scadă în mod semnificativ”, se precizează în Nota de fundamentare.

ASF a retras autorizația de funcționare a societății Euroins pe 17 martie 2023, iar falimentul a fost pronunțat de Tribunalul București pe 9 iunie.

În luna martie 2023, Consiliul ASF (Autoritatea de Supraveghere Financiara) a decis retragerea autorizației de funcționare a societății Euroins România și constatarea indiciilor stării de insolvență. În baza activităților de supraveghere și control desfășurate de ASF și a unor ample investigații derulate, Autoritatea a constatat grave deficiențe în ceea ce privește funcționarea societății, inclusiv deteriorarea semnificativă a indicatorilor ce țin de solvabilitatea companiei.

Aspectele menționate au arătat că Euroins România nu îndeplinea condițiile pentru continuarea activității pe piața de asigurări, având în vedere deteriorarea semnificativă a indicatorilor de solvabilitate și imposibilitatea restabilirii nivelului fondurilor proprii pentru acoperirea cerințelor de capital. Așadar, la 30 septembrie 2022, deși societatea raporta către ASF deținerea de fonduri proprii la un nivel suficient pentru acoperirea cerințelor de capital, în urma ajustărilor efectuate de Autoritate ca urmare a deficiențelor constatate, a rezultat un necesar de fonduri în cuantum de 2,19 miliarde lei pentru restabilirea cerinței de capital de solvabilitate (SCR), iar pentru acoperirea cerinței de capital minim (MCR) fonduri în cuantum de 1,75 miliarde lei. Diferențele semnificative între valorile raportate de societate și cele rezultate în urma ajustărilor ASF au fost determinate în principal de supraevaluarea de către societate a activelor deținute, concomitent cu subevaluarea de către Euroins a obligațiilor acesteia, potrivit ASF.

Astfel, decizia de retragere a autorizației de funcționare a fost luată, în conformitate cu prevederile legale, ca urmare a deteriorării MCR, nerestabilirii SCR la termen, precum și a imposibilității evidente de restabilire a celor două cerințe de capital.

În data de 9 iunie 2023, Tribunalul București a confirmat starea de insolvență constatată de Autoritatea de Supraveghere Financiară și a hotărât să deschidă procedura falimentului societății de asigurare. În acest context, potrivit legislației polițele de asigurare emise de Euroins România mai erau valabile 90 de zile, respectiv până la data de 8.09.2023 (exceptând polițele de garanții, pentru care termenul de valabilitate este de 150 de zile și se împlinește la data de 7.11.2023). Iar în urma Ordonanței de astăzi polițele vor rămâne valabile până pe 8 decembrie, iar cele de garanții până pe 7 februarie 2024.