Jurnalul Digital

Autoritățile, depășite de ambrozie – planta care afectează milioane de români

Suntem în plin sezon pentru polenul de ambrozie, care este un adevărat coșmar pentru milioane de români alergici, unii cu forme foarte severe. În ciuda legislației pentru eradicarea acestei buruieni, autoritățile naționale nu fac mereu verificări, astfel că nici proprietarii de terenuri nu se grăbesc să elimine ambrozia crescută.

În prezent, ambrozia este planta cea mai alergenica din România, polenul acesteia fiind sursa principală a rinitelor alergice şi astmului.

Sezonul ambroziei începe primăvara și, în funcție de vreme, poate dura până în octombrie. August și septembrie sunt luni de vârf pentru această plantă.

Autoritățile trebuie să se asigure că ambrozia este eliminată de pe spațiile publice, iar cei care nu respectă legea riscă amenzi uriașe. Neluarea tuturor măsurilor de combatere a dezvoltării ambroziei reprezintă o gravă amenințare la adresa sănătății populației.

Se pare că nici amenzile nu îi sperie pe proprietarii care nu au luat măsurile necesare pentru prevenirea, combaterea şi distrugerea acestei buruieni. Conform legislației în vigoare, se aplică amendă contravenţională de la 1.000 lei la 5.000 lei în cazul persoanelor fizice, respectiv de la 10.000 lei la 20.000 lei, în cazul persoanelor juridice.

Medicii spun că sunt din ce în ce mai multe cazuri și mai severe. 9 din 10 pacienţi care merg la alergolog suferă enorm din cauza buruienii invadatoare. Unii au simptome extrem de severe de rinoconjunctivită.

În ultimii ani se constată o explozie a numărului persoanelor alergice la ambrozie, inclusiv în cazul copiilor cu vârsta de sub 1 an. Pentru cei care sunt predispuși să dezvolte alergii, formele pot să fie foarte severe.

Oficial, conform unui raport al Ministerului Sănătății, în țara noastră, în jur de 500.000 de persoane suferă de această afecțiune, majoritatea prezentând rinoconjunctivită, afecțiune care în timp evoluează spre astm, și chiar spre șoc anafilactic. Aceste date evidențiază o prevalență crescută a alergiei la ambrozia de 5,35% în populația activă din România, ceea ce indică o morbiditate crescută, comparabilă cu cea dată de diabetul zaharat.

Însă, estimările unor cadre medicale indică faptul că numărul românilor afectați este mult mai mare, de peste 2,5 milioane de persoane, poate chiar mai mare.

Conform legii, până cel târziu la data de 30 iunie a fiecărui an, se impun lucrări de întreținere a terenurilor prin cosire, smulgere, erbicidare etc., aceste măsuri fiind menținute până la sfârșitul perioadei de vegetație a plantei ambrozia. Astfel, au atribuții Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale și Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor. Verificarea si constatarea nerespectării dispozițiilor legale, precum și aplicarea sancțiunilor se realizează de către autoritățile administrației publice locale pe a căror raza teritoriala se face controlul, prin personal împuternicit de primar, de către polițiști locali sau de către comisari ai Gărzii Naționale de Mediu.  Îndeplinirea obligațiilor ce le revin autorităților administrației publice locale se verifică de către specialiști desemnați de Instituția Prefectului, aceștia având și competența de a sancționa nerespectarea prevederilor legale.

Dar, în prezent, există o inițiativă legislativă în Camera Deputaților care, dacă va fi adoptată, va obliga proprietarii de terenuri să îndepărteze ambrozia pe tot parcursul anului, nu doar până la data de 30 iunie a fiecărui an, cum prevede legislația actuală. Din cauza schimbărilor climaterice, în ultimii ani ambrozia a înflorit în România în lunile august – septembrie, dar, fiind vorba de o plantă sălbatică, caracterizată printr-un proces de înflorire spontan, acesta se poate schimba de la an la an.

În 2022, fostul Premier Nicolae Ciucă a solicitat, în ședința de Guvern, Ministerului Mediului şi instituţiilor din domeniu să urmărească aplicarea legii privind combaterea ambroziei, menţionând că mulţi români suferă din cauza acestei plante.

Plantele de ambrozie se dezvoltă în special pe marginea drumului, dar pe terenurile agricole neîntreținute. Dacă nu este tăiată, o plantă poate face până la 60.000 de seminţe ce îşi pot menţine puterea germinativă peste 20 de ani. Particulele pot fi purtate de vânt la distanțe de sute de kilometri

Ambrozia se răspândește foarte rapid. În România, ambrozia a fost semnalată pentru prima dată la începutul secolului trecut, mai întâi în vest și în sud-vest, primele semințe ajungând prin intermediul vapoarelor care transportau cereale. Ulterior, ambrozia a fost semnalată în multe localități din diferite regiuni ale țării.