Jurnalul Digital

Banca Mondială menține estimarea privind creșterea economiei româneşti la 3,3% în 2024

Economia românească va înregistra o creștere de 3,3% în acest an, similar cu nivelul previzionat în ianuarie, potrivit celui mai recent raport privind „Perspectivele Economice Globale” (Global Economic Prospects), publicat de Banca Mondială.

De asemenea, în 2025 și 2026 creşterea PIB-ului României ar urma să fie de 3,8%, se arată în raport.

Conform instituției, economia mondială se va stabiliza anul acesta, înregistrând o creştere de 2,6%, nivel similar cu cel din 2023. În ianuarie, instituţia estima un avans de 2,4% al PIB-ului global.

„Într-un fel, vedem pista pentru o aterizare uşoară. Majorările de dobânzi au dus la scăderea inflaţiei fără pierderi majore de locuri de muncă şi alte perturbări, în SUA şi în alte economii importante”, a declarat Ayhan Kose, adjunctul economistului şef al Băncii Mondiale.

Banca Mondială se aşteaptă ca economia mondială să crească cu 2,7% atât în 2025 cât şi în 2026, un nivel mult sub media globală de 3,1% din deceniul de dinaintea pandemiei.

În același timp, instituţia estimează că dobânzile în următorii trei ani vor rămâne duble faţă de media din perioada 2000-2019, afectând avansul economiei şi sporind presiunile asupra datoriei în ţările emergente care se împrumută în dolari.

Ţările care reprezintă 80% din PIB-ul şi populaţia lumii vor înregistra o creştere mai slabă până în 2026 decât nivelul de dinaintea pandemiei.

„Perspectivele pentru cele mai sărace economii mondiale sunt chiar mai îngrijorătoare. Ele se confruntă cu plăţi ridicate aferente serviciului datoriei, cu posibilităţi comerciale limitate şi evenimente climatice costisitoare. Acele ţări vor continua să aibă nevoie de asistenţă internaţională pentru a-şi finanţa necesităţile”, a declarat economistul şef al Băncii Mondiale, Indermit Gill.

Banca Mondială se aşteaptă ca economia SUA să crească cu 2,5% atât în 2024, similar cu nivelul din 2023, dar mult peste estimarea din ianuarie, de 1,6%.

Iar China, a doua economie mondială, ar urma să înregistreze anul acesta un avans de 4,8%, de la un nivel de 4,5% previzionat în ianuarie, pe fondul majorării exporturilor care au compensat cererea internă slabă. Dar PIB-ul Chinei ar urma să crească cu doar 4,1% în 2025, pe fondul dificultăţilor din sectorul imobiliar.

Cele mai mari riscuri la adresa perspectivelor economiei mondiale sunt efectele semnificative ale conflictelor armate din Gaza şi Ucraina, se precizează în raport.

Foto: Designed by Freepik  www.freepik.com