Banca Națională a României (BNR) a revizuit prognoza privind rata inflației la finalul anului 2025 de la 3,8% la 4,6%, ca urmare a presiunilor inflaționiste recente mai ample și mai persistente decât se anticipa anterior.
Un alt factor important care a influențat revizuirea prognozei BNR a fost ajustarea ascendentă a prețului la energia electrică în iulie 2025, odată cu expirarea schemei curente de plafonare (+15%, ipoteză conservatoare având în vedere cotațiile de prețuri pentru lunile următoare), cu impact persistent timp de 4 trimestre asupra ratei inflației.
Conform scenariului de bază actualizat, după nivelul de 4,86% atins în luna martie 2025, în scădere de la 5,14% la finele anului trecut, rata anuală a inflației IPC este anticipată să crească marginal în următorul trimestru, la 5,1% în luna iunie, și să se mențină la acest nivel și în luna septembrie. Indicatorul își va relua traiectoria descendentă începând din trimestrul IV 2025, atingând 4,6% în decembrie și va reintra în interiorul intervalului țintei în trimestrul III 2026, cu două trimestre mai târziu față de proiecția precedentă. Ulterior, rata anuală a inflației se va stabiliza în jumătatea superioară a intervalului țintei, nivelul prognozat pentru sfârșitul anului 2026 fiind de 3,4%, iar la orizontul prognozei, trimestrul I 2027, de 3,3%, se arată în raportul publicat de BNR.
Potrivit sursei, comparativ cu Raportul anterior, noua traiectorie a ratei anuale a inflației IPC este revizuită în sens ascendent pe aproape tot intervalul de proiecție, cu excepția trimestrului II 2025. Revizuirile sunt de +0,8 puncte procentuale pentru luna decembrie 2025 și de +0,3 puncte procentuale pentru sfârșitul anului 2026. Aceste ajustări sunt motivate de contribuții anticipate mai mari din partea inflației de bază – pe tot intervalul – și de impactul majorării prețului energiei electrice – în a doua jumătate a anului curent și prima jumătate a celui viitor –, reflectând ipoteza unei creșteri cu circa 15% a acestuia de la 1 iulie 2025, când expiră schema actuală de plafonare. Pe parcursul anului 2025, presiunile ascendente menționate anterior sunt doar parțial contrabalansate de dinamici anticipate mai favorabile pentru majoritatea celorlalte componente exogene ale coșului (combustibili, tutun, alcool și LFO). Traiectoria ratei anuale a inflației IPC din anul 2026 va fi marcată de efecte de bază semnificative, induse de șocurile anticipate pentru anul curent, cu precădere cel legat de prețul energiei electrice. În consecință, se anticipează o volatilitate sporită a inflației anuale pe parcursul anului 2026, cu fluctuații în ambele sensuri.
Dată fiind perspectiva menținerii ratei anuale a inflației deasupra intervalului țintei până la mijlocul anului viitor și pe o traiectorie semnificativ mai ridicată decât cea anticipată anterior, și având în vedere riscurile și incertitudinile asociate acesteia, Consiliul de administrație al BNR a decis în ședința din 16 mai 2025 menținerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 6,50%. Totodată, s-a decis menținerea ratei dobânzii pentru facilitatea de creditare (Lombard) la 7,50% și a ratei dobânzii la facilitatea de depozit la 5,50%. De asemenea, Consiliul de administrație al BNR a hotărât păstrarea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei și, respectiv, în valută ale instituțiilor de credit.