Bran, locul care a pus Transilvania și România pe harta mondială, a câștigat locul 1 la competiția Destinația Anului 2024, în categoria Stațiuni turistice.
”Branul este un loc cu adevărat special. Povestea sa a început cu mult timp în urmă, fiind una dintre cele mai vechi așezări din zona Munților Carpați din România. Este cunoscut la nivel mondial datorită fortăreței sale, cunoscută și sub numele de Castelul Bran sau Castelul lui Dracula, care a fost construită în secolul al XIV-lea ca punct strategic de apărare și control al drumurilor comerciale și a constituit un important centru administrativ în Transilvania. Astfel, Branul a început să-și contureze imaginea sa distinctă ca un loc deosebit încă din acele vremuri. Cu trecerea secolelor, Branul a evoluat, dezvoltându-se ca un important centru cultural și turistic al regiunii. Astăzi, el este cunoscut în întreaga lume atât pentru frumusețea sa naturală, cât și pentru legăturile sale istorice și culturale”, scrie destinatiaanului.ro.
Branul este o destinație turistică de renume internațional, atrăgând milioane de vizitatori din întreaga lume cu frumusețea sa naturală și bogăția sa culturală. Loc încârcat de istorie și tradiții, este recunoscut mai ales datorită castelului Bran, sursa de inspiraţie a celei mai fascinante legende, cea a Contelui Dracula.
Branul este însă mult mai mult de atât. Este istorie, tradiție, comunitate, natură, loc de relaxare și agrement.
Situat la 25 km de Braşov, Branul era poarta de legătură între Transilvania şi Valahia, străjuită de-o parte de Masivul Piatra Craiului, iar de cealaltă de Masivul Bucegi. Castelul, construit între 1377-1388, a servit ca punct de vamă și fortăreață împotriva Imperiului Otoman. În anul 1920, a devenit reşedinţa favorită a Reginei Maria. Pentru că locul acesta a rămas mereu în sufletul Reginei, în 1940, inima sa a fost adusă la Bran și depusă în stânca din fața Castelului. Deși acum inima nu mai este la Bran, cripta, în care inima Reginei s-a odihnit, poate fi vizitată.
Numai anul trecut, 1,2 milioane de turiști au trecut pragul Branului. Pe lângă castel, Branul oferă o multitudine de experiențe autentice celor ce aleg să îl viziteze. Pentru a trăi cu adevărat experiența unică oferită de Bran trebuie să petreceți timp admirând peisajele desprinse parcă din povești care au făcut ca inima Reginei Maria să fie definitiv atrasă de aceste locuri. Puteți explora traseele montane unice în tihnă, atât la pas, cât și pe bicicletă, vizita frumoasele monumente și biserici, și descoperi istoria și tradițiile locului păstrate cu grijă de-a lungul timpului. La Bran încă se mai țese tradițional, de Paște se încondeiază ouă cu motive tradiționale transilvănene, se pictează icoane pe sticlă și de sărbători se poartă cu mândrie portul popular românesc. Desigur, o vizită la Bran nu poate fi considerată completă dacă nu gustați din produsele tradiționale, a căror veste s-a dus în toată țara, datorită gustului bun, al calității ingredientelor și al rețetelor unice folosite de producătorii locali. Aceștia folosesc rețete vechi, moștenite din familie, obținând gustul deosebit al brânzeturilor, al pastramei, al cărnii afumate, sau al băuturilor aromate care au îmbiat generații întregi.
Sutele de mii de voturi ale publicului pe platforma destinatiaanului.ro, un juriu format din peste 200 de experți, dar și un amplu studiu sociologic au stabilit clasamentul acestui an în cele 12 categorii ale competiției. Cele mai disputate secțiuni, care au suscitat o mobilizare extraordinară a românilor, au fost câștigate de municipiul Sibiu, care a primit trofeul ”Orașe care Inspiră”, de localitatea brașoveană Bran, situată pe primul loc la categoria ”Stațiuni Turistice” și de satul sibian Biertan, cu cele mai multe voturi la categoria ”Sate de poveste”.
Cetățile dacice din munții Orăștie, Castelul Corvinilor, Eco Regiunea Delta Dunării au fost declarate câștigătoarele altor trei categorii foarte disputate – ”Tărâmuri cu tradiție și istorie”, ”Atracții Cultural-educative”, respectiv ”Regiuni Eco-turistice”.
Competiția a inclus anul acesta în premieră și destinații din Republica Moldova, cel mai bine situat în clasamentul final fiind satul Văleni din raionul Cahul, care a câștigat Premiul special Destinația Anului 2024 în Republica Moldova.
Mai mult detalii despre eveniment și câștigători găsiți AICI.