Codul Muncii prevede 17 zile libere în care nu se lucrează în România, la care se adaugă, în 2024, 3 zile libere (cu recuperare) pentru sistemul bugetar.
Ca noutate, zilele de 6 si 7 ianuarie sunt pentru prima dată zile libere, însă anul viitor acestea vor pica în weekend. De asemenea, pentru personalul din sistemul bugetar, zilele de 2 mai, 16 august și 27 decembrie 2024 s-au stabilit a fi zile libere, acestea urmând a fi recuperate.
Zilele de 6 şi 7 ianuarie – Sărbătoarea Botezului Domnului şi Sf. Ioan Botezătorul au fost declarate zile de sărbătoare legală în care nu se lucrează, conform Legii nr. 52 din 3 martie 2023 pentru completarea alin. 1 al art. 139 din Legea nr. 53/2003 – Codul muncii. Argumentele pentru stabilirea acestor zile libere:
– Botezului Domnului este sărbătorit în fiecare an pe 6 ianuarie atât de creștiinii ortodocși, cât şi de către credincioşii romano-catolici, grecocatolici şi penticostali, care, potrivit aceluiaşi recensământ, însumează 7,34% din populaţia României.
– Strâns legată de sărbătoarea Botezului Domnului este cinstirea celui care a săvârşit Botezului Domnului, Sfântul Proroc loan Botezătorul, în ziua de 7 ianuarie, în fiecare an. Pentru creştinii ortodocşi care utilizează calendarul neîndreptat (zis de stil vechi), ziua de 7 ianuarie este importantă pentru că, la această dată, este prăznuită Naşterea Domnului.
– Din acest motiv, mai multe ţări din Europa, precum Belarus, Grecia, Georgia, Moldova, Rusia, Ucraina, Cipru au reglementat data de 7 ianuarie ca sărbătoare legală în care nu se lucrează.
Cei care doresc mai multă relaxare și plimbare, în 2024 pot avea câteva minivacanțe, unind zilele libere legale cu weekend-ul sau cu zile care îl preced sau succed.
Zile libere în 2024:
- 1 ianuarie – Anul Nou (luni)
- 2 ianuarie – Anul Nou (marți)
- 6 ianuarie – Boboteaza (sâmbătă)
- 7 ianuarie – Sfântul Ioan Botezătorul (duminică)
- 24 ianuarie – Ziua Unirii Principatelor Române (miercuri)
- 1 mai – Ziua Muncii (miercuri)
- 2 mai (zi liberă pentru sistemul bugetar, doar în 2024)
- 3 mai – Vinerea Mare
- 5 mai – prima zi de Paște ortodox 2024 (duminică)
- 6 mai – a doua zi de Paște ortodox 2024 (luni)
- 1 iunie – Ziua Copilului (sâmbătă)
- 23 iunie – Rusalii (duminică)
- 24 iunie – A două zi de Rusalii (luni)
- 15 august – Adormirea Maicii Domnului (joi)
- 16 august (zi liberă pentru sistemul bugetar, doar în 2024)
- 30 noiembrie – Sfântul Andrei (sâmbătă)
- 1 decembrie – Ziua Națională a României (duminică)
- 25 decembrie – prima de Crăciun (miercuri)
- 26 decembrie – a doua zi de Crăciun (joi)
- 27 decembrie (zi liberă pentru sistemul bugetar, doar în 2024)
Pentru recuperarea celor trei zile libere dedicate sistemului bugetar, instituțiile şi autoritățile publice îşi vor prelungi corespunzător timpul de lucru până la data de 31 mai, 30 august 2024, respectiv 31 ianuarie 2025.
Decizia Executivului nu se aplică în locurile de muncă în care activitatea nu poate fi întreruptă datorită caracterului procesului de producție sau specificului activității și nici magistraților şi celorlalte categorii de personal din cadrul instanțelor judecătorești implicate în soluționarea proceselor cu termen în ziua de 2 mai, 16 august și 27 decembrie 2024, precum și participanților în aceste procese.
Totodată, în zilele de 2 mai, 16 august și 27 decembrie 2024, prin centrala Ministerului Finanțelor, se efectuează operațiuni de încasări și plăți, operațiuni de plăți privind serviciul datoriei publice, precum și eventualele operațiuni de debitare dispuse de Comisia Europeană din contul de resurse proprii în lei deschis la Trezoreria Statului.
Foto: Designed by Freepik www.freepik.com