Mulți șoferi au reținut că anvelopele de iarnă sunt obligatorii de la 1 noiembrie, însă montarea cauciucurilor pentru sezonul rece nu este condiționată de o dată anume, ci de starea vremii și a părții carosabile.
Chiar dacă vremea este încă însorită în cea mai mare parte a țării, verificați starea vremii din timpul călătoriei auto pentru a vă asigura ca mașina dumneavoastră este în starea potrivită și nu riscați să fiți amendați în caz contrar.
Obligativitatea utilizării anvelopelor de iarnă pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheață sau polei a fost introdusă în România prin Ordonanța Guvernului nr. 5/2011 pentru modificarea și completarea OUG nr.195/2002 privind circulația pe drumurile publice, republicată în 2006.
Este important de reținut că legea NU prevede o dată limită de la care autovehiculele trebuie dotate cu anvelope de iarnă sau o temperatură minimă care să declanșeze procesul.
Așadar, anvelopele specifice sunt necesare dacă mașina circulă pe un drum public acoperit cu gheață, polei sau zăpadă, indiferent de anotimp.
Ce sunt anvelopele „all seasons”
Registrul Auto Român explică și că termenul de anvelope „all seasons”, folosit de producători, este o denumire comercială, care nu se regăsește în legislația rutieră din România.
Astfel, indiferent care este denumirea comercială a unui pneu, dacă acesta este inscripționat cu literele M şi S (însemnând mud and snow), sub forma: M+S, M.S. sau M&S, el îndeplinește cerințele de utilizare în condiţiile specifice de iarnă prevăzute în legislaţia rutieră națională.
Ce amenzi riscă șoferii
Șoferii care nu își montează anvelopele de iarnă în condițiile prevăzute de lege riscă sancțiuni: amendă din clasa a IV-a de sancțiuni (între 9 și 20 de puncte-amendă), adică între 1.305 și 2.900 de lei, dar se poate reține și certificat de înmatriculare al vehiculului.
Foto: Designed by Freepik www.freepik.com