Jurnalul Digital

Casa de Pensii: Peste 62.600 de cereri de recalculare a noilor pensii, însă doar 2.853 vor fi revizuite

Preşedintele Casei Naţionale de Pensii Publice (CNPP) Daniel Baciu a anunțat, marți, că au fost primite 62.600 de cereri din partea pensionarilor, care au solicitat clarificări sau au dorit să fie revizuită ori recalculată pensia. Dintre acestea, 2.853 de decizii au fost analizate şi vor fi recalculate. De asemenea, 170.000 de decizii nu au fost încă distribuite, la nivel național.

”Avem la nivel naţional 49.000 de audienţe acordate de către conducerea Caselor teritoriale de pensii pentru clarificări asupra deciziilor de recalculare. Pe lângă aceste audienţe, mai avem cereri de revizuire sau cereri de recalculare transmise în format letric, cât şi în format electronic la Casele Teritoriale de Pensie, în număr de 13.600. Deci avem un număr de 62.600 de cereri pe care le-am avut fie prin audienţă, fie prin cale electronică pe care le-am primit în această perioadă din partea pensionarilor. Din aceste 62.600 avem un număr de 2.853 de decizii de recalculare care colegii mei le-au analizat urmează a fi revizuite în cel mai scurt timp posibil. Este un procent de 0,062% la nivel naţional din numărul total de decizii de recalculare care au fost trimise către toţi pensionarii din sistemul public. Este un procent foarte mic”, a declarat Baciu.

Acesta a subliniat că este vorba de nişte erori materiale care s-au făcut în diverse judeţe în ţară şi care vor fi revizuite astfel încât pensionarii să-şi primească drepturile corecte, drepturile legale, drepturile legitime care li se cuvin în baza noii legi a pensiilor, respectiv 360/2023.

În ceea ce priveşte termenul de contestare, preşedintele CNPP a precizat că acesta este foarte clar prevăzut în lege şi este scris şi în decizia de recalculare, fiind de 45 de zile de la momentul în care decizia a fost primită de către pensionar.

„Noi am făcut deciziile nu pentru a fi contestate. Am încredere în colegii mei, am încredere în profesionalismul colegilor mei că aceste decizii au fost corect făcute. Avem acest procent de 0,062%. Este vorba de nişte erori materiale. Zic eu că sunt normale şi fireşti la volumul de muncă care a fost în această perioadă. Credeţi-mă că în casele de pensii au fost zile când s-a lucrat şi până la miezul nopţii şi la aceste erori materiale noi spunem că vom veni cu o soluţie şi în perioada imediat următoare, noi vrem ca în această lună să le soluţionăm pe toate pe care le-am depistat. E posibil să mai fie. Noi avem şi control intern în cadrul fiecărei case teritoriale de pensii, iar aceste erori, dacă noi le depistăm, le facem automat din oficiu, nu mai trebuie să mai vină cineva să ne sesizeze”, a mai spus președintele CNPP.

De asemenea, Casa Naţională de Pensii Publice (CNPP) nu a trimis la Poştă deciziile de recalculare a pensiilor, din motive obiective, pentru 170.000 de persoane, acestea urmând să ajungă în luna septembrie, a precizat Daniel Baciu.

„Mai avem şi nişte situaţii obiective la nivelul fiecărei case teritoriale de pensii cu privire la faptul că este vorba de 170.000 de decizii la nivel naţional care încă nu au fost distribuite. Nu au fost efectiv trimise de către colegii mei de la casele de pensii spre Poştă, pentru că din start le-am oprit întrucât avem situaţii în care aceşti pensionari au intrat în sistem în luna august. Ei trebuiau să primească întâi o decizie de pensie, conform Legii 263, şi ulterior vor trebui să primească o decizie de recalculare, conform Legii 360 pe 2023. Avem cereri de recalculare, câteva mii de cereri de recalculare pe fiecare an, unde pensionarii lucrează, fie că lucrează după pensionare, fie că îşi adaugă diverse sporuri cu caracter permanent de data aceasta, nu nepermanent, care au fost prevăzute de Legea 263/2010. Aceste cereri trebuie întâi soluţionate, conform vechii legislaţii, care a fost în vigoare până la 31 august şi după ce vor fi soluţionate, aducându-se numărul total de puncte cu aceste adeverinţe, ulterior va trebui să emitem şi decizii de recalculare conform noii legi”, a spus președintele CNPP.

Acesta a menţionat că există decizii ale Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie în general în zona mineritului, în judeţele Gorj şi Hunedoara. Angajaţii CNPP trebuie să le pună în aplicare, iar în momentul de faţă pensionarii primesc aceste decizii conform deciziei Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Numărul total de puncte trebuie actualizat şi după aceea persoanele în cauză urmează să primească decizii de recalculare.

„Acestea sunt nişte cauze obiective pe care vi le-am spus şi în momentul când vom finaliza toate aceste operaţiuni de emitere a tuturor deciziilor şi a tuturor lucrărilor pe care pensionarii le au în diverse stadii, în lucru, ulterior vom emite şi decizia de recalculare”, a completat Daniel Baciu.

El a atras atenția că în prezent se află în Parlament, la vot final, majorarea plafonului de impozitare a pensiilor de la 2.000 la 3.000 lei.

„Este şi asta o măsură benefică pentru pensionari. Am spus-o şi o repet: acest lucru trebuia făcut, se impunea, pentru că am avut majorări succesive ale pensiilor şi era normal ca acest plafon de impozitare să fie ridicat la 3.000 lei. Practic, pensionarii vor câştiga şi aici. Cei care sunt în acest ecart între 2.000 şi 3.000 lei vor câştiga încă 100 lei la pensie”, a declarat Baciu.

La rândul său, ministrul Muncii şi Solidarităţii Sociale, Simona Bucura-Oprescu, a transmis că milioane de pensii, aproximativ 82,5%, au crescut la recalculare, 13,8% se vor majora peste patru luni, la 1 ianuarie 2025, când va avea loc prima indexare a valorii punctului de referinţă, conform legii.

„Pentru cei 3,8 milioane de pensionari recalcularea reprezintă o reparare a nedreptăţii care li s-a făcut anterior, când primeau pensii mai mici decât alţi pensionari care au muncit şi au contribuit la fel. Odată ce s-a înfăptuit dreptatea, ea nu poate fi anulată. Nimeni nu poate interveni pentru a le diminua sumele primite în plus prin care li s-a făcut dreptate. Toate deciziile cu pensiile majorate rămân. Niciuna dintre deciziile cu pensii majorate nu va fi anulată. Este nedrept că toată dezbaterea din media şi mai ales din mediul politic despre această reformă a pensiilor s-a concentrat pe pensiile care au rămas cu aceeaşi valoare în urma recalculării. S-au concentrat pe cele aproximativ 17,5% dintre pensii care rămân la aceeaşi valoare, dar în proporţie de peste trei sferturi vor creşte şi ele de la 1 ianuarie 2025, prin aplicarea mecanismului de indexare prevăzut în lege. Constat că cei care atacă această reformă sunt cei cărora nu le pasă de cei 3,8 milioane de pensionari care au fost nedreptăţiţi decenii întregi şi cărora li s-a făcut dreptate prin noua lege a pensiilor”, a explicat ministrul Muncii.

”Din totalul de 4,6 milioane de pensii, aproximativ 82,5% au crescut la recalculare, 13,8% se vor majora peste patru luni, la 1 ianuarie 2025. Repet, peste 13% dintre pensionari vor beneficia de indexarea de la 1 ianuarie 2025, conform legii. Tot de la 1 ianuarie 2025 se vor indexa şi cele 3,8 milioane de pensii care au crescut la recalculare. Mai rămân doar 4,4% dintre pensii care vor avea aceeaşi valoare după indexarea la 1 ianuarie. Ele vor avea aceeaşi valoare pentru că, astăzi, nivelul lor este peste contribuţiile plătite, comparativ cu ceilalţi pensionari. Cele 4,4% dintre pensii vor rămâne la aceeaşi valoare până când vor fi ajunse din urmă celelalte pensii care au avut aceeaşi bază contributivă, dar au fost mai mici ca valoare”, a adăugat ministrul Muncii, precizând că, în câţiva ani, diferenţele se vor echilibra.

Potrivit acesteia, nicio pensie nu scade în urma recalculării: „În acelaşi timp, e important de spus că cele 4,4% din pensii care rămân la aceeaşi valoare beneficiază de principiul de bază că nicio pensie nu scade în urma recalculării. Dacă nu ar fi impus principiul „nicio pensie nu scade”, cele 4,4% din pensii ar fi fost tăiate în urma recalculării pentru a fi adus la nivelul de contributivitate aplicat celorlalte pensii. M-am opus acestui lucru, nu am acceptat tăierea niciunei pensii. I-am protejat pe aceşti pensionari care primeau pensii peste nivelul lor de contributivitate, adică pensii mai mari decât cei ceilalţi pensionari care au muncit şi contribuit la fel”.

Foto: Designed by Freepik  www.freepik.com