Curtea Constituţională a României a decis, în şedinţa de joi, să solicite reverificarea şi renumărarea tuturor buletinelor de vot cuprinzând voturile valabil exprimate şi cele nule la alegerile prezidenţiale din 24 noiembrie 2024.
”În ziua de 28 noiembrie 2024, Plenul Curții Constituționale a examinat cererea de anulare a alegerilor pentru funcția de Președinte al României din data de 24 noiembrie 2024, formulată de domnul Cristian Vasile Terheș (Dosar nr.3671F/2024), și având în vedere art.146 lit.f) din Constituție, art.3 din Legea nr.370/2004 pentru alegerea Președintelui României, precum și art.37 și 76 din Legea nr.47/1992 privind organizarea și funcționarea Curții Constituționale, cu unanimitate de voturi, a dispus:
1. Reverificarea și renumărarea tuturor buletinelor de vot cuprinzând voturile valabil exprimate și cele nule la alegerile pentru funcția de Președinte al României din data de 24 noiembrie 2024.
2. Înaintarea rezultatelor reverificării și renumărării Curții Constituționale de către Biroul Electoral Central.
3. Termen de judecată pentru data de 29 noiembrie 2024, ora 14,00”, se precizează în comunicatul CCR.
În aceeași ședință, Plenul Curții Constituționale a respins, ca tardivă, cu unanimitate de voturi, cererea de anulare a alegerilor pentru funcția de Președinte al României din data de 24 noiembrie 2024, formulată de domnul Sebastian-Constantin Popescu (Dosar nr.3672F/2024).
Totodată, în Dosarul nr.3670F/2024, a stabilit termen pentru data de 29 noiembrie 2024, ora 14:00.
Amintim că, miercuri, La Curtea Constituțională au fost depuse două contestații în privința alegerilor prezidențiale din 24 noiembrie – primul tur. Constestațiile au fost depuse se către Cristian Terheș și Sebastian Constantin Popescu.
Sebastian Constantin Popescu, candidatul pentru Cotroceni al Partidului Noua Românie, și Cristian Terheș, candidatul Partidului Național Conservator Român, susțin că alegerile nu s-au desfășurat conform normelor legale.
UPDATE: BEC a stabilit cum se face renumărarea voturilor
Biroul Electoral Central a stabilit cum se face renumărarea voturilor. Până la 1 decembrie, ora 22.00, procesele verbale scanate trebuie să fie trimise BEC, iar originalele trebuie să ajungă până în 3 decembrie.
”În şedinţa din data de 28 noiembrie a.c., Biroul Electoral Central pentru alegerea Preşedintelui României din anul 2024 (BEC) a adoptat Decizia privind modul de soluţionare a solicitării formulate de Curtea Constituţională a României prin adresa cu nr. 11197/28.11.2024, emisă în Dosarul nr. 3671F/2024, înregistrată la Biroul Electoral Central pentru alegerea Preşedintelui României din anul 2024 cu nr. 781C/BEC/P.R.2024/28.11.2024”, a transmis BEC.
Biroul Electoral Central pentru alegerea Preşedintelui României din anul 2024 (BEC) a decis că birourile electorale judeţene, Biroul electoral nr. 48 pentru secţiile de votare din străinătate şi birourile electorale ale sectoarelor municipiului Bucureşti preiau, în baza unui proces-verbal, buletinele de vot cuprinzând voturile valabil exprimate şi cele nule rezultate în urma alegerilor pentru funcţia de Preşedinte al României din data de 24 noiembrie 2024 de la tribunalul competent sau de la misiunile diplomatice şi oficiile consulare, după caz.
”Totodată, birourile electorale judeţene, Biroul electoral nr. 48 pentru secţiile de votare din străinătate şi birourile electorale ale sectoarelor municipiului Bucureşti desigilează sacii cuprinzând materialele electorale menţionate, consemnează operaţiunea de desigilare într-un proces-verbal şi asigură verificarea şi renumărarea tuturor buletinelor de vot cuprinzând voturile valabil exprimate şi cele nule din cadrul secţiilor de votare din aria de competenţă a acestora, exprimate atât prin prezenţa alegătorului la secţia de votare, cât şi prin corespondenţă, unde este cazul, şi comunică Biroului Electoral Central rezultatul acestor activităţi. Materialele electorale aferente secţiilor de votare din ţară sunt preluate, transportate şi depozitate sub paza personalului structurilor Ministerului Afacerilor Interne”, precizează BEC.
De asemenea, materialele electorale aferente secţiilor de votare din străinătate sunt preluate, transportate şi depozitate, în regim de urgenţă, în ţară, la Biroul electoral nr. 48 pentru secţiile de votare din străinătate, sub paza personalului structurilor Ministerului Afacerilor Interne şi a personalului Ministerului Afacerilor Externe.
BEC a stabilit că rezultatul activităţilor menţionate se consemnează pentru fiecare secţie de votare într-un proces-verbal, iar pentru fiecare judeţ, pentru fiecare sector al municipiului Bucureşti, pentru străinătate şi pentru votul prin corespondenţă, după caz, se va întocmi un proces-verbal centralizator.
Versiunile scanate ale proceselor-verbale menţionate se comunică Biroului Electoral Central şi statisticienilor din cadrul Biroului Electoral Central, prin e-mail, la data de 1 decembrie 2024, ora 22.00, în timp ce versiunile originale ale proceselor-verbale se comunică BEC cel mai târziu la data de 3 decembrie 2024, ora 16.00.