Premierul Marcel Ciolacu a declarat, miercuri, că aprobarea bugetului pentru 2025 trebuie să aibă loc cât mai curând, iar o întârziere ar afecta salariile, pensiile, investițiile și fondurile europene. El consideră că majorarea deficitului bugetar de anul trecut a fost cauzată de investițiile mari în infrastructura rutieră și de accelerarea proiectelor înainte de alegeri.
Acesta se așteaptă ca mâine să fie aprobat bugetul pe 2025.
”Cred că suntem cu toții de acord că fără buget de stat România ar avea foarte mult de suferit, și aici vorbesc de salarii, de pensii, de investiții, de fonduri europene. Am venit cu un buget, după ce am vorbit ieri cu mai mulți investitori străini, care se va încadra în deficitul asumat de 7%”, a spus premierul.
Acesta a explicat de ce a crescut atât de mult deficitul bugetar: „A existat o degradarea a deficitului bugetar anul trecut, explicabilă, din investițiile majore în nevoia de cofinanțare mai ales pe rutier, unde știm cu toții că am ajuns la cofinanțări de 60%, știm cu toții necesitatea atât pentru România, cât și pentru întreaga zonă, a Autostrăzii Moldova. Și am avut foarte multe proiecte prinse, acel program Anhgel Saligny, la care am făcut referire și în prezentarea bugetului mai devreme în Parlament, pentru că nu sunt bani cu destinația către primari, sunt bani pentru nivelul de trai al românilor și din zona rurală. Acel program a fost estimat la 65 miliarde lei pe 4 ani”.
”Cu toții cunoaștem că anul trecut au fost și alegeri locale și fiecare autoritate locală a dorit să accelereze aceste programe, astfel încât s-a ajuns la o cheltuială de peste 50% a ceea ce era estimat pe 4 ani. Am intrat anul acesta cu mult mai puține datorii de anul trecut și cu o creștere a veniturilor, de aceea suntem hotărâți și este o realitate că putem încadra în 7% deficit”, a declarat miercuri premierul Marcel Ciolacu.
În plenul reunit al Parlamentului, cu ocazia dezbaterilor privind bugetul de stat și bugetul asigurărilor sociale pe anul în curs, Premierul Marcel Ciolacu a infirmat că bugetul pe 2025 nu este unul de austeritate, în condițiile în care include cea mai mare alocare de resurse din finanțări europene după aderarea la UE.
”Sunt două mari atacuri împotriva acestui buget – în mod paradoxal, aflate în totală antiteză unul față de celălalt. Unii spun că este un buget de austeritate. Ceilalți spun că, dimpotrivă, este un buget optimist și că statul cheltuie prea mult. Austeritate înseamnă ce s-a făcut în anul 2010: s-au tăiat salariile bugetarilor și pensiile, s-a mărit TVA și s-au luat bani cu împrumut de la FMI. Noi nu ne atingem de veniturile aflate în plată ale românilor. Nici la pensii, unde anul trecut a existat o creștere medie de 40%; nici la salarii, unde a existat o majorare anuală de aproape 25%. Nu creștem TVA, fiindcă am lovi în nivelul de trai al populației, în special al celor cu venituri mici. Și nu avem nevoie de banii FMI, folosim fonduri europene și bani din PNRR”, a spus șeful Executivului.
Conform acestuia, proiectul de buget prevede cea mai mare alocare de resurse din finanțări europene de la aderarea României la Uniunea Europeană, o sumă de 17,5 miliarde de euro.
”Nu există austeritate atunci când majorezi investițiile la 150 de miliarde de lei pe an, și asta am făcut prin acest buget. Am alocat bani în plus pentru toate domeniile unde așteptările românilor de la stat sunt ridicate. Avem cu 35% mai mulți bani pentru spitale și servicii medicale, cu 20% mai mult pentru construcția de autostrăzi și căi ferate și cu 10% în plus pentru modernizarea educației. Acești bani înseamnă, mai ales, resurse care ajung la companii românești de construcții, la furnizori de servicii și echipamente, la firme locale de IT. Ajung, de fapt, în inima economiei”, a explicat Premierul.
Totodată, dezvoltarea locală este sprijinită cu peste 27 de miliarde de lei. Astfel, vor fi finanțate toate marile programe de investiții care vizează asfaltări de drumuri și racordare la alimentare cu apă și gaz.
”Acest buget este construit pentru a ajuta România să meargă mai departe pe traseul dezvoltării. De aceea, a vota bugetul pe 2025 este cel mai responsabil mod prin care să arătăm că am învățat ceva esențial, să nu mai dăm cu piciorul la tot ce am construit cu atâta trudă” a încheiat Marcel Ciolacu discursul din Parlament.