Premierul Marcel Ciolacu a participat miercuri, la Palatul Victoria, la ceremonia de semnare a contractelor de finanțare pentru Proiectul Important de Interes European Comun în domeniul Microelectronicii și al Tehnologiilor Comunicațiilor (IPCEI ME/CT). Proiectul, în valoare de 420 de milioane de euro, vizează dezvoltarea sectorului microelectronic în România și implică parteneriate strategice între guvern, companii private de renume, precum Continental, Bosch și NXP, și mediul universitar. Premierul a subliniat importanța acestei inițiative pentru viitorul economiei naționale și pentru poziționarea României pe harta globală a tehnologiilor avansate.
”Ziua de astăzi, 23 octombrie 2024, va fi marcată ca un punct de inflexiune în punerea României pe harta țărilor în care se desfășoară programe de cercetare, dezvoltare și producție a tehnologiilor de înaltă clasă din domeniul microelectronicii, a procesoarelor cu consum redus de energie și a cipurilor semiconductoare. Este un program de anvergură, coordonat la nivelul Uniunii Europene, care se regăsește în Programul Național de Redresare și Reziliență și care întărește capacitatea României și a Europei de a deveni din ce în ce mai competitive în plin proces de transformare digitală la nivel global”, a afirmat Mihai Constantin, purtătorul de cuvânt al Guvernului României.
”Sub egida Guvernului, așadar, pe pilonii reprezentați de Ministerul Investițiilor și Proiectele Europene și de Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, în parteneriat cu mediile de cercetare universitare și cu companii private cu expertiză de mare clasă, asistăm astăzi la parafarea primelor contracte din acest amplu și ambițios proiect”, a adăugat el.
Prim-Ministrul Marcel Ciolacu a atras atenția că acest proiect reprezintă un exemplu de succes.
”Mulțumesc pentru ocazia de a putea semna chiar aici, la Guvern, asemenea investiții majore cuprinse în PNRR, care sprijină dezvoltarea domeniului microelectronicii în România. Este foarte important că reușim să abordăm curajos una dintre marile provocări existente la nivel european și mondial. Acest proiect ne va ajuta să structurăm și să ne dezvoltăm competențe în concepția și fabricația componentelor şi sistemelor microelectronice. Este esențial că astfel vom dezvolta un lanț valoric național și coerent în acest domeniu vital pentru viitorul oricărei economii dezvoltate. Asta ne va permite apoi să accelerăm aplicarea tehnologiilor avansate în domenii vitale ale economiei naționale, cum este, de exemplu, industria auto. Acest proiect reprezintă un exemplu de succes, fiindcă reunește trei actori-cheie: statul român, care asigură rolul de furnizor al ajutorului de stat, dar și ca agenție care urmărește realizarea efectivă a proiectului; companiile private, și de această dată de renume, precum Continental, Bosch sau NXP, care au o expertiză majoră în privința tehnologiilor avansate; mediul universitar, care furnizează suportul academic necesar și pune în contact zeci de studenți ce reprezintă elita domeniilor lor cu marii performeri din lumea business-ului. Ținând cont de ponderea industriei auto în PIB, de circa 13%, și de relevanța sa pentru economia națională, aceste proiecte ce pun laolaltă microelectronica și industria auto pot avea efecte economice de multiplicare considerabile”, a afirmat Premierul.
El a evidențiat un aspect la fel de important: participarea celor mai mari universități din România. ”Acestea susțin dezvoltarea ecosistemului de semiconductori din România cu două elemente esențiale: resursa umană și competețele necesare dezvoltării. Am citit cu atenție și am văzut ce listă incredibilă de inovații tehnologice aduc aceste proiecte și am ales exemple din fiecare în parte: laser pentru realitate augmentată pentru proiecții pe display-ul automobilelor, un nou concept pentru viitorul sistem de frânare, totul prin mecanisme electronice avansate, platformă electronică pentru conducere automatizată, dezvoltare de produse revoluționare în domeniul radar digital, plus noi tehnologii cu cipuri, procesoare și algoritme”.
Marcel Ciolacu a precizat că nu putem pierde acest tren al dezvoltării. ”Toate acestea arată potențialul uriaș al economiei noastre și faptul că nu putem pierde acest tren al dezvoltării noilor tehnologii. Este cel mai important tren și s-ar putea să fie și ultimul pentru țara noastră. Este o șansă istorică, pe care nu avem voie să o ratăm. Este cu atât mai important că suntem parte a unui proiect european de interes comun în domeniul microelectronicii şi tehnologiei informaționale și trebuie să fim și parte a unei povești frumoase.”
Potrivit Premierului, aceste proiecte strategice europene, care susțin dezvoltarea microelectronicii în România, înseamnă viitoare produse și servicii cu valoare adăugată mare, care pot fi exportate apoi în întreaga lume. Mai înseamnă și crearea unor specializări de elită, a unor superingineri români, pe care se vor bate toate marile companii mondiale.
”Le mulțumesc sincer colegilor mei, ministrului economiei, antreprenoriatului și turismului, Radu Oprea, și ministrului investițiilor și proiectelor europene, Adrian Câciu. Munca lor în echipă contează enorm și produce efecte tot mai consistente. De asemenea, mulțumesc marilor companii private care derulează aceste proiecte, fiindcă arată că în România se poate face performanță la nivel înalt, iar pentru conducerile universităților partenere am un mesaj simplu: asumați-vă un rol și mai important în asemenea proiecte! Așa arătăm lumii întregi ce resursă valoroasă produce mediul universitar din România”, a mai afirmat șeful Executivului.
”Cred că acesta este proiectul ideal ca structură, pentru că, alături de companii, sunt implicate 24 de entități din mediul academic și IMM-uri, cu participanți direcți și indirecți. În total, finanțarea acordată celor trei proiecte, atât direct, companiilor, cât și partenerilor indirecți, este de 420 de milioane de euro. Acesta este viitorul economiei şi trebuie să mergem cu încredere înainte, cu certitudinea că în mine veți avea în continuare cel mai mare suport. Vă mulțumesc și vă doresc succes”, a încheiat Marcel Ciolacu.