România va continua să fie un partener deschis și determinat să contribuie la întărirea Parteneriatul Strategic cu SUA, cu rezultate pozitive la nivel bilateral, regional și transatlantic, a declarat premierul Marcel Ciolacu la recepția organizată de Ambasada Statelor Unite ale Americii în România cu prilejul celebrării celei de-a 248-a aniversări a Zilei Independenței.
”La nivelul societății românești există un grad ridicat de încredere și respect față de Statele Unite. Și cred că acest lucru se datorează în primul rând faptului că securitatea cetățenilor noștri este asigurată în mod direct prin Parteneriatul Strategic pe care îl avem cu Statele Unite ale Americii. De altfel, relația bilaterală pe care am construit-o are la bază valorile democratice pe care le împărtășim. Este o relație întărită de ajutorul României pentru eforturile Statelor Unite pe linia combaterii terorismului, de sprijinul acordat de Statele Unite pentru procesul de aderare la OCDE, precum și de apartenența noastră comună la NATO și de angajamentul bilateral clar în sprijinul Ucrainei”, a spus premierul.
El a subliniat interesul pentru consolidarea cooperării în domeniul apărării, inclusiv prin dezvoltarea de parteneriate în domeniul industriei de apărare.
”Am să mă concentrez în cele ce urmează asupra aspectelor privind cooperarea economică dintre România și Statele Unite. Este cunoscut faptul că România datorează, în parte, propria creștere economică investițiilor americane, prin transferul de tehnologie și cunoaștere realizate. Tot așa, companiile americane prezente în România datorează o importantă parte a profiturilor lor personalului bine pregătit și mediului de afaceri ofertant din România. Este reprezentativ, în acest sens, faptul că, atât numărul de angajați, cât și profiturile companiilor americane cu investiții în România, s-au dublat în ultimul deceniu”, a afirmat Marcel Ciolacu.
Conform declarațiilor acestuia, în 2023, comerțul dintre România și SUA, impulsionat, în principal, de cele peste 8.700 de societăți comerciale cu participare americană din România, s-a situat la peste 5,3 miliarde USD. În același timp, comerțul cu servicii se apropie de pragul de 2 miliarde USD. ”Profit de prilej pentru a saluta rezultatele celei de-a IX-a runde a Dialogului Strategic România-SUA și accentul pus în cadrul discuțiilor din iunie, de la Washington, pe cooperarea economică și în domeniul energetic.”
”Cooperarea economică bilaterală reprezintă un pilon major al Parteneriatului nostru Strategic, un pilon care și-a demonstrat importanța pentru ambele părți, dar al cărui potențial este departe de a fi atins. Este loc de o creștere și sperăm ca Statele Unite să ajungă, în anii următori, cel puțin pe unul dintre primele trei locuri în topul investitorilor străini și pe primul loc între partenerii noștri comerciali din afara Europei. În acest sens, acționăm deja pentru ca proiecte de anvergură pe care urmează să le implementăm împreună – și mă refer aici mai ales la Proiectul Unităților 3 și 4 Cernavodă, respectiv, la proiectul Centralei SMR de la Doicești – să deschidă noi orizonturi de cooperare la nivel regional”, a declarat premierul la recepția Ambasadei SUA la București.
”Salut, totodată, accentul pus de Ambasada SUA la București, și, desigur, de către doamna Ambasador, pe industria cinematografică, nu doar prin alegerea temei acestui eveniment, ci și în discuțiile pe care le-am avut de la sosirea domniei sale la București. Potențialul acestei industrii de a contribui la creșterea economică a României dar, mai ales, de a întări imaginea României la nivelul publicului american și mondial trebuie să fie valorificat”, a adăugat premierul.
Marcel Ciolacu a precizat că România este un stat în continuă creștere și transformare. ”Este un stat profund angajat în procesul de reforme interne menit să ducă nu doar la o creștere economică substanțială, ci și la o viață mai bună pentru poporul român. Eforturile pe care le realizăm pe această linie au, totodată, ca scop o integrare mai profundă a țării noastre pe piața globală.”
”Din acest punct de vedere, procesul de aderare la OCDE și perspectiva accederii la programul Visa Waiver, vor duce la o creștere substanțială a investițiilor străine în România, consolidând, totodată, încrederea antreprenorilor americani în țara noastră. Contăm în continuare pe sprijinul SUA pentru îndeplinirea acestor obiective importante”, a transmis premierul.