Comisia Europeană şi-a exprimat din nou îngrijorarea față de o influenţă online străină coordonată care vizează alegerile în curs din România, în special pe TikTok.
Henna Virkkunen, vicepreşedinte executiv pentru suveranitate tehnologică, securitate şi democraţie al Comisiei Europene, a postat, in acest sens, un nou mesaj pe platforma X. Ea aminteşte că Executivul comunitar a luat măsuri în temeiul legii europene privind serviciile digitale (Digital Services Act, DSA).
Aceasta a anunţat vineri că Bruxelles-ul a trimis către TikTok o nouă cerere urgentă de informaţii, subliniind că platforma trebuie să-şi sporească resursele pentru a contracara operaţiunile de dezinformare înainte de weekendul electoral din România.
„Suntem îngrijoraţi de indicii din ce în ce mai numeroase privind o operaţiune de influenţă online străină coordonată care vizează alegerile în curs din România, în special pe TikTok”, a scris pe X comisarul Henna Virkkunen. Ea spune că Bruxelles-ul a luat măsuri în privinţa TikTok în temeiul legii comunitare referitoare la serviciile digitale (DSA).
„Într-adevăr, vicepreşedinta executivă Virkkunen tocmai a emis un tweet şi suntem îngrijoraţi de indicii privind operaţiuni de influenţă online străine coordonate care vizează alegerile din România, în special pe TikTok”, a confirmat Thomas Regnier, purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene.
„Acesta este motivul pentru care, începând de ieri (joi – n.r.), Comisia a luat o măsură suplimentară în cadrul DSA. Comisia a trimis către TikTok o nouă solicitare de informaţii, de data aceasta solicitând platformei să transmită observaţii cu privire la aspectele ridicate în documentele de informaţii care au fost declasificate de autorităţile române, precum şi la informaţiile transmise şi acţiunile întreprinse de TikTok ca urmare a acestor aspecte. TikTok are obligaţia de a furniza Comisiei toate aceste informaţii în termen de 24 de ore. De ce este un termen atât de scurt? Tocmai pentru că TikTok trebuie să îşi sporească resursele pentru a contracara manipulările de informaţii înaintea alegerilor din weekendul care urmează”, a adăugat el.
În contextul alegerilor din România, aflate în curs de desfășurare, Comisia Europeană și-a intensificat monitorizarea TikTok în temeiul Regulamentului privind serviciile digitale (RSD). Această monitorizare este legată de exercitarea competențelor Comisiei în temeiul RSD și nu vizează procesul electoral din România, care ține de competența autorităților române și, în cele din urmă, de cetățenii României.
Comisia a emis către TikTok un „ordin de păstrare” în temeiul RSD, prin care obligă această platformă să „înghețe” și să păstreze datele legate de riscurile sistemice efective sau previzibile pe care serviciul acesteia le-ar putea prezenta în ceea ce privește procesele electorale și discursul civic din UE. Acest lucru are ca scop păstrarea informațiilor și a dovezilor disponibile, în eventualitatea unei investigații suplimentare a Comisiei privind respectarea de către TikTok a obligațiilor care îi revin în temeiul RSD.
Miercuri, preşedintele Klaus Iohannis a fost de acord cu declasificarea, potrivit legii, la solicitarea instituţiilor emitente, a informaţiilor prezentate de SRI, SIE şi MAI, în şedinţa CSAT.
SRI a arătat că au fost obţinute date care au relevat o campanie de promovare agresivă, derulată cu eludarea legislaţiei naţionale în domeniul electoral, dar şi exploatarea algoritmilor unor platforme de social media pentru creşterea în ritm accelerat a popularităţii lui Călin Georgescu. Totodată, SIE a precizat că România este o ţintă pentru acţiuni hibride ruse, inclusiv atacuri cibernetice şi scurgeri de informaţii şi sabotaje. Citiți AICI mai multe detalii!
Foto: Designed by Freepik www.freepik.com