Conform unui proiect de ordin al ministrului mediului, privind cotele de prevenţie şi de intervenţie pentru populaţia de urs brun, 220 de urși ar urma să fie uciși. Decizia vine după ce în ultimii ani nu au fost luate niște măsuri concrete pentru a îndepărta urșii din apropierea gospodăriilor, inclusiv din orașe, ce pun în pericol atât oamenii, cât și animalele domestice.
Recent, Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a anunţat că propunerea de avizare a acestui ordin a fost trimisă Academiei Române, precizând că îşi doreşte ca ordinul să fie în vigoare cât mai curând înainte de a se întâmpla un eveniment nefericit.
Este vorba despre Proiectul de ordin al ministrului mediului, apelor și pădurilor pentru aprobarea nivelului de intervenție și de prevenție în cazul speciei urs brun (Ursus arctos), în interesul sănătății și securității populației și în scopul prevenirii unor daune importante, publicat pe data de 2 august.
În vederea atingerii obiectivelor stabilite, se aprobă numărul maxim de derogări aplicabile la nivel național în cazul speciei urs brun, după cum urmează: urs brun (Ursus arctos) – 220 de exemplare. Exemplarele din specia urs brun se repartizează astfel:
a) nivel de prevenție – 140 de exemplare;
b) nivel de intervenție – 80 de exemplare.
Nivelul de prevenție reprezintă numărul de exemplare din specia urs brun, în oricare dintre stadiile ciclului biologic, care pot fi recoltate în scopul prevenirii pagubelor și atacurilor asupra populației umane pe care aceste exemplare le pot produce.
Nivelul de intervenție este reprezentat de exemplarele care pun în pericol sănătatea și securitatea publică, cele care frecventează locurile special amenajate pentru adăpostirea animalelor domestice, punând în pericol siguranța acestora și/sau a personalului de deservire precum culturile agricole și/șau silvice precum și bunurile de orice natură.
Conform ministerului, la apariția acestui proiect de ordin au fost luate în considerare numeroasele sesizări ale cetățenilor și instituțiilor de stat și entităților private, prin care au fost semnalate atacuri și conflicte între carnivore mari și om raportat la necesitatea evitării producerii unor evenimente care pot pune în pericol sănătatea și securitatea publică sau să producă diverse pagube.
Legislația actuală prevede că înainte de a se ajunge la uciderea urșilor, ar fi trebuit să se aplice metoda alungării sau relocarea acestora.
Astfel, potrivit Ordonanței de Urgență nr. 81 din 21 iulie 2021, intervenția imediată asupra exemplarelor de urs aflate în intravilanul localităților se efectuează gradual, începând cu metoda alungării. În cazul în care exemplarul alungat revine în intravilanul localităților, echipa de intervenție procedează la tranchilizarea și relocarea acestuia. Marcarea și monitorizarea exemplarelor tranchilizate care urmează a fi relocate se realizează prin montarea de colare GPS sau prin montarea de crotalii auriculare și microcip, care nu afectează în niciun fel integritatea corporală a acestora.
Iar extragerea ursului prin eutanasiere sau împușcare se face în următoarele situații:
a) dacă intervențiile prin metoda alungării, respectiv a tranchilizări și relocării nu dau rezultate și gradul de risc se modifică la nivel mare, conform procedurii de evaluare a riscului;
b) dacă siguranța și securitatea persoanelor sau a bunurilor de orice fel aparținând acestora sunt puse în pericol;
c) dacă siguranța și securitatea membrilor echipei de intervenție sunt puse în pericol;
d) dacă exemplarul de urs în cauză se rănește în cursul acțiunii de intervenție și devine agresiv și nu sunt identificate alte soluții potrivit prevederilor prezentei ordonanțe de urgență;
e) dacă exemplarul de urs în cauză este prins într-o capcană neautorizată, prezintă răni și devine agresiv și nu sunt identificate alte soluții potrivit prevederilor prezentei ordonanțe de urgență;
f) dacă exemplarul de urs în cauză prezintă răni incompatibile cu viața.
Alungați de foame din pădure, urșii sunt văzuți tot mai des în apropierea caselor, stânelor, livezilor, dar și pe marginea unor drumuri frecventate de turiști, precum Transfăgărășan, pentru a ”cerși” mâncare de la oameni. Nu de puține ori au provocat pagube în drumul lor sau au pus mai mulți oameni ”pe fugă” din calea lor.
Anul acesta au fost trimise mai multe mesaje Ro-Alert prin care oamenii au fost atenționați de prezența urșilor, pentru a evita zonele respective sau pentru a rămâne în locuințe. Astfel de mesaje au primit cetățenii din județele Prahova, Brașov, Sibiu, Cluj, Argeș, Harghita, Hunedoara, Buzău, Vâlcea și altele.
În cazul în care sunt pe stradă, cetăţenii trebuie să evite cu orice preţ interacţiunea cu ursul, să nu încerce să îl fotografieze sau să îl hrănească, astfel încât să nu se pună în pericol!
Raportările privind populaţia totală de urşi din România diferă, dar se apreciază că în țara noastră trăiesc aproximativ 8.000 de exemplare de urs.