Jurnalul Digital

Deschiderea oficială a Jocurilor Olimpice de la Paris. România are peste 100 de sportivi

Ceremonia oficială de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Paris are loc astăzi, 26 iulie, de la ora 20:30, ora României. Ceremonia va marca o premieră în istoria JO: evenimentul nu se va desfășura pe un stadion, ci pe malurile Senei.

În acest caz, sportivii nu vor mărșălui pe o pistă de atletism, așa cum s-a întâmplat în mod tradițional până la această ediție, ci vor lua parte la o paradă fluvială prin inima Parisului.

Cele 206 de delegaţii începând cu ora 20:30 (ora României) vor ”defila” pe 85 de ambarcaţiuni pe Sena, trecând pe lângă obiective turistice precum Catedrala Notre-Dame, Luvru sau Muzeul Orsay, pe o distanţă de şase kilometri, de la Pont d’Austerlitz până la Trocadero, lângă Turnul Eiffel. În total, la Jocuri vor lua parte 10.500 de sportivi, dintre care 571 din Franţa.

Peste 400 de dansatori şi 3.000 de artişti vor performa în timpul ceremoniei de deschidere, pe bărcile care vor pluti pe Sena, cât şi pe podurile care traversează fluviul.

Potrivit unor surse, Celine Dion va cânta în timpul ceremoniei alături de Lady Gaga. Printre ultimii purtători ai torţei olimpice se va afla şi rapperul american Snoop Dogg.

Circa 326.000 de spectatori vor asista la această ceremonie, estimată să dureze patru ore.

Jocurile vor fi declarate deschise în mod oficial de preşedintele Franţei, Emmanuel Macron.

Planul de securitate pentru ceremonia de deschidere este unul nemaiîntâlnit de amplu, peste 45.000 de persoane urmând să se ocupe de desfăşurarea lucrurilor în ordine. Spaţiul aerian pe o arie de 150 de kilometri în jurul Parisului va fi închis vineri seara, la fel cum sunt închise traficului şi numeroase zone de-a lungul Senei.

Jocurile Olimpice, cel mai mare eveniment multi-sportiv internațional, se desfășoară o dată la patru ani și adună cei mai buni sportivi din lume. Anul acesta, România va fi reprezentată de peste 100 de sportivi, marcând cea mai mare delegație olimpică a țării noastre din ultimele două decenii.

În cadrul întrecerilor olimpice din acest an vor fi acordate 329 de medalii de aur, în 32 de sporturi. Iar ceremonia de închidere se va desfășura în seara zilei de 11 august.

Cifre Paris 2024:

  • 148 – țări participante
  • 10.500 – sportivi
  • 46 – sporturi și discipline sportive
  • 329 – probe sportive

Sportivii români la Jocurile Olimpice Paris 2024:

România va fi reprezentată la această ediție a Jocurilor Olimpice de 106 sportivi (după ce atleta Florentina Iuşco a fost suspendată joi pentru dopaj şi exclusă din echipa olimpică), care vor concura la 18 discipline sportive. Este cea mai mare delegaţie olimpică a ţării noastre din ultimii 20 de ani. În 2004, la Atena, România a avut 108 reprezentanți.

Portdrapelul României la ceremonia de deschidere va fi familia de canotori Cozmiuc, Ionela şi Marius.

TEAM ROMANIA are reprezentanți în probele de înot, atletism, canotaj, kaiac-canoe, box, polo, gimnastică artistică, gimnastică ritmică, tenis de masă, yachting, lupte, scrimă, triatlon, ciclism, haltere, judo, tir cu arcul și tenis.

Programul sportivilor din echipa României îl găsiți AICI.

Jocurile Olimpice Paris reprezintă un alt motiv de sărbătoare pentru sportivii români. În 2024 se împlinesc 100 de ani de la prima medalie olimpică pentru România.

În 1924, tot la Paris, naționala de rugby masculin a României obținea medalie de bronz la Jocurile Olimpice.

În total, România are în palmares 309 medalii la Jocurile Olimpice de Vară: 90 de aur, 97 de argint și 122 de bronz. Cea mai bună ierarhie pe medalii a fost în anul 1984, când România s-a clasat pe locul al doilea, cu 53 de medalii: 20 de aur, 16 de argint și 17 de bronz.

La ultima ediție a Jocurile Olimpice de Vară, desfășurată în Tokyo, România a terminat pe locul 46, cu patru medalii: una de aur, trei de argint.

Comitetul Olimpic și Sportiv Român (COSR) are un rol esențial în asigurarea unei participări de succes a României la Jocurile Olimpice de la Paris 2024, prin pregătirea sportivilor, suport logistic și administrativ, asistență medicală, promovarea valorilor olimpice și gestionarea resurselor financiare.

Foto: olympics.com / Getty Images