Premierul Marcel Ciolacu a anunţat, la începutul şedinţei de Guvern de vineri, că procesul de reorganizare administrativă continuă cu încă două ministere, Ministerul Cercetării şi Ministerul Familiei, iar la jumătatea acestui an toate ministerele vor avea o structură mai suplă.
”Continuăm procesul de reorganizare a administrației centrale și de reducere a posturilor cu încă două ministere. Este vorba despre Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării și Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse. Ne vom ține de calendarul prevăzut astfel încât, la jumătatea anului, toate ministerele să aibă o structură mai suplă și eficientă, cu proceduri care să reducă birocrația”, a declarat premierul.
Schimbări la Ministerul Cercetării
La data intrării în vigoare a Legii nr. 296/2023, cu modificările și completările ulterioare, Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării avea un număr de 381 de posturi aprobate (inclusiv demnitarii și cabinetele acestora), respectiv 358 posturi (exclusiv demnitarii și cabinetele acestora).
Prin aplicarea prevederilor art. XV din Legea nr.296/2023, cu modificările și completările ulterioare, numărul total al posturilor de demnitate publică aprobate aferente funcțiilor de secretar de stat, consilier de stat, subsecretar de stat, vicepreședinte și al funcțiilor asimilate acestora se reduce până la 1 ianuarie 2024 cu minimum 25%, astfel încât la nivelul Ministerului Cercetării, Inovării și Digitalizării va fi redus 1 post de demnitate publică–subsecretar de stat și se va desființa postul aferent cabinetului acestuia.
În cadrul Ministerului Cercetării, Inovării și Digitalizării își desfășoară activitatea 4 secretari de stat și 2 subsecretari de stat, numiți și eliberați din funcție prin decizie a prim-ministrului, se precizează în proiectul de HG.
Schimbări la Ministerul Familiei
Au fost identificate posturile vacante din cadrul structurii organizatorice a ministerului și care se desființează în baza art. XVII alin. (1) și (2) lit. a) din Legea nr. 296/2023. La data intrării în vigoare a Legii nr. 296/2023, Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse avea un număr maxim de 230 de posturi aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 22/2022, exclusiv demnitarii și numărul de posturi aferente cabinetelor acestora din care se desființează un număr de 57 posturi vacante, rezultând un număr maxim de 173 de posturi, exclusiv demnitarii și numărul de posturi aferente cabinetelor acestora.
Totodată, se desființează o funcție vacantă de demnitar, secretar de stat și cele două posturi aferente cabinetului acesteia.
Numărul maxim de posturi pentru aparatul propriu al Ministerului Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse este de 173 de posturi finanţate de la bugetul de stat, exclusiv demnitarii şi posturile aferente cabinetelor acestora, conform HG.
Ministrul familiei, tineretului și egalității de șanse este ajutat în activitatea de conducere a ministerului de 2 secretari de stat, un subsecretar de stat, de secretarul general și de un secretar general adjunct.
Foto: Designed by Freepik www.freepik.com