Jurnalul Digital

Elimină America vizele pentru români în 2024-2025?

Visa Waiver este un program al guvernului american ce le permite cetăţenilor din ţările incluse să călătorească în SUA ca turişti sau pentru afaceri pe o perioadă de cel mult 90 de zile, fără a obţine o viză. În acest moment, cetăţenii români nu sunt eligibili pentru programul Visa Waiver.

România și-a propus ca până în anul 2025 să scape de obligația de a solicita viză de intrare în SUA. Pentru asta trebuie fie să crească masiv numărul românilor acceptați în SUA, fie numărul celor respinși să scadă urgent de la câteva mii anual la cel mult câteva sute pe an.

Legile Statelor Unite prevăd că cetățenii unei țări pot să fie scutiți de acest pas atunci când vor să meargă în SUA, dacă procentul concetățenilor respinși la acordarea vizei este de cel mult 3% într-un an.

Va reuși România să scadă într-un an procentul la 3% în condițiile în care acum este la un nivel triplu (circa 8-9%)? Vom urmări cu interes cum va izbândi Guvernul să includă România în programul Visa Waiver.

Conform unor surse, majoritatea celor respinși sunt de fapt români din Diaspora care se duc la consulatele SUA din țările în care se află, deși ei ar trebui să solicite viza de SUA la București. Aceștia sunt respinși deoarece în actele lor se menționează că stau în România, declară la consulatul SUA că locuiesc în România, dar de fapt aceștia locuiesc în Spania, Italia, Marea Britanie sau în alte țări europene. O mai bună informare a acestora ar putea reduce rata de respingere.

Potrivit reprezentanților țării noastre, în mai puțin de un an și jumătate, România vrea să se achite de toate obligațiile tehnice, care să garanteze că infractorii nu ajung în Statele Unite. România are două culoare pe care trebuie să meargă în același timp pentru a reuși să îndeplinească aceste criterii în privința eliminării vizelor cu Statele Unite:  un culoar sunt aceste acorduri tehnice care trebuie încheiate, al doilea culoar este scăderea ratei de refuz.

Demersurile în acest sens au fost demarate. Fostul premier Nicolae Ciucă a creat o funcție de Consilier de Stat în cadrul Cancelariei Prim-Ministrului, cu responsabilitate de coordonator național pentru aderarea României la programul de vize al Statelor Unite ale Americii (Visa Waiver Program).

Actualul premier Marcel Ciolacu a continuat demersurile și a înființat Comitetul pentru aderarea României la Programul de scutire de vize al Statelor Unite ale Americii/Visa Waiver Program (VWP), condus de șeful Cancelariei Prim-Ministrului. Din această structură fac parte și tehnicieni de la Ministerul Justiției, de la Interne, SRI și Ministerul Afacerilor Externe.

În tot acest proces este foarte importantă colaborarea cu Ambasada Statelor Unite ale Americii în România.

România are șanse să fie inclusă în programul Visa Waiver în mandatul actualului ambasador american la București, Kathleen Ann Kavalec. Anunțul a fost făcut chiar de Kathleen Kavalec, într-un interviu acordat TVR INFO. ”Vestea bună este că România a ţinut cont de recomandările noastre. A fost numit un coordonator care o să urmărească toţi paşii necesari la nivel guvernamental pentru că programul are două componente importante: semnarea unui acord privind schimbul de informaţii şi apoi ne uităm la numărul de vize care au fost refuzate. Acum lucrăm cu Guvernul pentru a reduce acest număr printr-o informare corectă a publicului. Deja observăm îmbunătăţiri în această direcţie, trendurile sunt pozitive şi din acest motiv spun că sunt încrezătoare că în timpul mandatului meu putem realiza această tranziţie”, a declarat Kathleen Kavalec, ambasadoarea americană la București.

Surse din domeniu ne-au declarat că noul Comitet înființat accelerează dezbaterile și întâlnirile pentru a stabili strategia și planul de acțiuni care să ducă România în programul Visa Waiver.

Pentru acest an se estimează că vor fi acordate circa 50.000 de vize B1/B2 in scop turistic sau de afaceri pentru cetățenii români care doresc să călătorească în SUA.

Viza B1 este solicitată pentru întâlniri de afaceri, participarea la convenții/conferințe științifice, educaționale, profesionale sau de afaceri, achiziția unei proprietăți sau negocierea de contracte, iar viza B2 este pentru călătorii de natură recreativă, turism, vizite la prieteni sau rude, tratament medical și activități cu caracter religios sau social. Frecvent, vizele B1 și B2 sunt combinate și eliberate ca o singură viză B1/B2.

Ce țări fac parte din programul Visa Waiver

În prezent, 40 de țări fac parte din programul Visa Waiver: Andorra, Australia, Austria, Belgia, Brunei, Chile, Coreea de Sud, Croația, Cehia, Danemarca, Elveția, Estonia, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Ungaria, Islanda, Irlanda, Italia, Japonia, Letona, Liechtenstein, Lituania, Luxemburg, Malta, Monaco, Țările de Jos, Noua Zeelandă, Norvegia, Polonia, Portugalia, Regatul Unit, San Marino, Singapore, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia, Taiwan.

Totodată, alți 3 candidaţi sunt în pregătire pentru aderarea la program: Israel, Cipru, Bulgaria.

Vom urmări subiectul pentru a vedea care va fi strategia finală a României și cum va colabora cu Ambasada SUA pentru a reduce Rata de Refuz sub 3% și pentru a crește numărul aplicanților eligibili, astfel încât circulația fără vize a românilor în Statele Unite să fie posibilă până în 2025. Termenul este foarte scurt și este nevoie de o strategie foarte bine implementată.

Foto: Designed by Freepik

www.freepik.com