O navă de marfă sub pavilion Togo a explodat în apropiere de portul Sulina, miercuri dimineață. 12 marinari au fost evacuați, dintre care unul este ușor rănit. Se fac cercetări pentru a afla cauza acestei explozii, dacă a fost lovită o mină sau nu.
Nava „Seama” transporta ciment şi se îndrepta spre canalul Bîstroe, dar în apropiere de zona Sulina la bordul acesteia s-a produs o explozie. Deflagraţia a fost atât de puternică încât comandantul a decis abandonul vasului şi a cerut sprijinul Căpităniei Portului Sulina.
Echipajul navei a fost adus la Sulina de Garda de Coastă şi Agenţia de Salvare Vieţi Omeneşti. Cei 12 marinari membri ai echipajului navei „Seama” au fost evaluaţi medical, iar unul dintre ei, marinar sirian, a rămas sub supraveghere medicală pentru câteva ore.
Deocamdată, nu se cunosc cauzele exploziei. Aceasta ar fi putut provocată de o defecţiune de pe navă sau de impactul cu o mină marină.
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a declarat, miercuri, că încă nu s-a stabilit dacă a fost vorba de o mină marină sau de o explozie în interiorul navei, în timp ce Premierul Marcel Ciolacu a declarat că, în cazul exploziei, ipoteza unei mine pare să fie „mai aproape de adevăr”, dar a subliniat că trebuie aşteptată concluzia Ministerului Apărării.
„În acest moment se analizează care este cauza efectivă. Sunt cele două ipoteze spuse de domnul ministru al Transporturilor. Se pare că prima ipoteză e mai aproape de adevăr, dar haideţi să aşteptăm exact ce ne spun cei de la Ministerul Apărării. Nu este pusă în pericol navigaţia pe canalul Sulina. Dimpotrivă, nava era la ape adânci, deci nu sunt probleme din acest punct de vedere. Chiar o intervenţie în timp real, de excepţie, a tuturor celor implicaţi”, a afirmat premierul.
Declarațiile au fost făcute în cadrul unei conferinţe de presă desfăşurate la Ministerul Transporturilor, după ce ministrul Sorin Grindeanu a menţionat că MApN a trimis în zonă o navă cu scafandri care vor cerceta cauzele exploziei. Aceştia vor stabili dacă a fost vorba despre o mină sau o explozie la sala maşinilor, după cum a arătat Grindeanu.
În zonă a fost trimis puitorul de mine „Viceamiral Constantin Bălescu”, cu o grupă de scafandri EOD la bord.
”Cu privire la situația navei comerciale Seama, sub pavilion Togo, care a raportat o explozie la bord în cursul dimineții de 20 septembrie, în jurul orei 6.50, conducerea Statului Major al Forțelor Navale a ordonat, conform procedurilor operaționale, trimiterea către raionul maritim Sulina, pentru a acționa în sprijinul autorităților civile responsabile de intervenție și pentru cercetarea raionului, a puitorului de mine „Viceamiral Constantin Bălescu” 274, cu o grupă de scafandri EOD la bord. Nava militară a plecat din portul militar Constanța în jurul orei 08.15”, a transmis MApN.
De asemenea, un elicopter IAR-330 Puma din serviciul de căutare-salvare, din dotarea Forțelor Aeriene Române, este pregătit pe Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu să intervină, în funcție de solicitări.
Conform MApN, planurile de activități și procedurile operaționale ale Forțelor Navale Române au fost adaptate rapid la situația actuală de securitate, odată cu declanșarea războiului din Ucraina în luna februarie a anului 2022, pentru a răspunde eficient la un mediu divers de amenințări în spațiul maritim, contribuind astfel la asigurarea securității colective a Alianței Nord-Atlantice.
”Forțele Navale Române desfășoară în permanență misiuni de monitorizare în Marea Neagră, cu nave militare, elicoptere IAR-330 Puma Naval, drone de cercetare maritimă, detașamente de scafandri de luptă EOD (specializate în lupta contra dispozitivelor explozive) și prin Centrul de Date pentru Lupta contra Minelor din subordinea Direcției Hidrografice Maritime”, mai notează MApN.
„Nava cargo SEAMA, ce are o lungime de 90 m şi 14 m lăţime este ancorată în acest moment şi se încearcă salvarea ei. Navigaţia pe braţul Sulina nu este afectată. Nava sub pavilion Togo a ajuns în rada Portului Sulina în data de 12 septembrie şi aştepta intrarea pe canalul Bîstroe. Autoritatea Navală Română face cercetări pentru a stabili cauzele producerii acestui eveniment”, a transmis Autoritatea.