Jurnalul Digital

Fermierii vor primi ajutoare pentru achiziția de motorină și în următorii trei ani

Fermierii români – persoane fizice și juridice – vor beneficia și în următorii 3 ani de subvenția pentru achiziția motorinei utilizate în agricultură, a afirmat vineri purtătorul de cuvânt al Guvernului, Mihai Constantin. Vezi și alte decizii luate în ședința Guvern!

”Guvernul a prelungit astăzi schema de ajutor de stat pentru agricultori până la finalul anului 2026”, a precizat acesta la briefingul de presă de la finalul ședinței de Guvern.

Conform purtătorului de cuvânt, pentru anul în curs, subvenția acordată este de 1,529 lei pe litru de motorină, iar după anunțarea noilor praguri de accizare, în luna ianuarie, probabil, anul viitor, se va ajusta și acest prag de subvenție.

Bani pentru ministere

În ședința de astăzi s-au alocat fonduri suplimentare pentru continuarea unor proiecte în comunități locale sau pentru susținerea unor domenii considerate prioritare. Astfel, la Ministerul Dezvoltării vor merge în plus 500 de milioane de lei din fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului, 300 de milioane de lei sunt pentru finanțarea Programului Național de Investiții ‘Anghel Saligny’ și 200 de milioane de lei pentru finanțarea Programului național de construcții de interes public sau social. Este vorba efectiv de acoperirea cheltuielilor pe 2023 a proiectelor aflate deja în desfășurare.

De asemenea, 37 de milioane de lei sunt destinate unor comunități locale în vederea asigurării continuității serviciului public de alimentare cu energie termică în sistem centralizat. Aceste localități sunt: Huedin, Brad, Hunedoara, Drobeta Turnu-Severin, Suceava, Vatra Dornei și Motru.

Pentru finanțarea cheltuielilor din spitale, bugetul Ministerului Sănătății a fost suplimentat astăzi cu peste 190 de milioane de lei, a explicat Mihai Constantin.

O hotărâre care vine în sprijinul culturii

Ministrul Culturii, Raluca TURCAN, a explicat că Guvernul a aprobat deblocarea schemei de sprijin pentru industria cinematografică din România. Prin această hotărâre de guvern, se aprobă procedura de gestionare și evaluare a proiectelor din schema de sprijin pentru industria cinematografică și, de asemenea, procedura de realizare a plăților pe această schemă de ajutor de stat.

”Această schemă de sprijin pentru industria cinematografică era o necesitate și, în același timp, funcționalitatea ei, o obligație a Guvernului, asumată și prin programul de guvernare, a spus ea.

Potrivit ministrului, România este ultima țară din Uniunea Europeană care nu aplica o schemă de motivare a marilor investiții în cinematografie.

”Pentru funcționalitatea acestei scheme de ajutor de stat, exista o așteptare uriașă și, de altfel, în discuții pe care le-am avut cu investitori de profil, în România se anunță doar începând de anul viitor investiții de peste 200 de milioane de euro. Așadar, lucrul acesta cred că ne face să înțelegem cât de important este, pe de o parte, că Guvernul a adoptat această hotărâre de guvern, iar pe de altă parte că transmitem semnalul că începem plățile restante pentru deciziile din instanță și că anul viitor vom merge cu două acțiuni simultan: plăți restante și un nou apel de proiecte”, a mai afirmat Raluca TURCAN.

Modificări în funcţionarea instalaţiilor GPL

Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, la începutul ședinței că va fi adoptată o ordonanţă de urgenţă în care venim cu modificările legislative necesare pentru a elimina toate aberaţiile din funcţionarea instalaţiilor GPL.

„Adoptăm astăzi şi o ordonanţă de urgenţă în care venim cu modificările legislative necesare pentru a elimina toate aberaţiile din funcţionarea instalaţiilor GPL”, a spus premierul.

„Aşa cum am promis după tragedia de la Crevedia, reglementăm atent fiecare verigă din acest lanţ legat de autorizare, verificare şi de respectarea normelor de siguranţă”, a adăugat şeful Executivului.

Ordonanța de urgență vine să completeze legislația privind funcționarea instalațiilor și echipamentelor sub presiune. Sunt introduse măsuri mai stricte şi totul vine în urma tragediei de la Crevedia, pe care ne-o amintim cu toții, o tragedie în urma căreia s-au făcut și o serie de controale.

Foto: Designed by Freepik www.freepik.com