Jurnalul Digital

Fonduri record pentru Programul Start-Up Nation

Guvernul a aprobat, în şedinţa de joi, procedura de implementare a Programului Start-Up Nation, care va beneficia în 2025 de o alocare de 450 de milioane de euro. Banii vor veni exclusiv din fonduri europene.

„Alocăm 440 de milioane de euro pentru cea de-a patra ediţie a programului Start-Up Nation. Este cea mai mare finanţare pentru acest program de până acum şi, în premieră, folosim doar fonduri europene şi degrevăm bugetul de stat. Finanţăm afacerile noi, care produc în Romania şi livrează bunuri cu valoare adăugată, inclusiv în mediul rural. Sprijinim peste 7.500 de antreprenori, cu finanţări de 50.000 de euro fiecare, şi vrem să înfiinţăm minim 15.000 de noi locuri de muncă”, a declarat Premierul Marcel Ciolacu în şedinţa de Guvern.

Programul va include în 2025 și o premieră: investițiile vor privi atât dezvoltarea competențelor antreprenoriale, cât și dezvoltarea afacerilor în sine. 

”Printr-o notă a Ministerului Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului şi Turismului, guvernul a aprobat procedura de implementare a programului Start-Up Nation pentru anul 2025. Pentru anul în curs, așadar, programul Start-Up Nation include și o premieră: se investește atât în dezvoltarea competențelor antreprenoriale, cât și în dezvoltarea afacerilor în sine. Înscrierile pentru modulul de dezvoltare a competențelor încep din 15 aprilie, iar absolvenții vor putea beneficia apoi și de o finanțare de până la 250.000 lei per IMM, pentru a înființa și dezvolta o întreprindere într-unul dintre sectoarele eligibile ale programului”, a informat Mihai Constantin, purtătorul de cuvânt al Executivului. 

Fondurile ar urma ajungă la 450 milioane de euro și să acopere înființarea a peste 7.000 de companii, cu condiția de a crea cel puțin două locuri de muncă, care trebuie menținute cel puțin 24 de luni  după implementare.

Ministrul Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului şi Turismului, Bogdan Ivan, a afirmat că este un moment extrem de important pentru antreprenorii din România care așteaptă acest program extrem de important.

”Avem patru lucruri care fac diferența: unu – pentru prima dată, vorbim despre o finanțare care vine exclusiv din fonduri europene, 450 de milioane de euro, doi – vorbim de cea mai mare alocare de la debutul acestui program, trei – vorbim despre competențe pentru antreprenorii care urmează să obțină finanțare, și nu doar de o finanțare pur și simplu, și patru – folosim noile tehnologii și inteligență artificială pentru o platformă prin care antreprenorii vor putea să-și încarce aceste proiecte. Ele vor fi evaluate mult mai rapid și, în același timp, vom avea o dinamică mult mai clară a acestui program”,  spus ministrul.

”Ce este foarte important? Faptul că vorbim despre o alocare de 50.000 euro, faptul că sunt stimulate acele activități de producție și de procesare, în special în industria alimentară, în industria electronică și în IT. Vorbim, de asemenea, de un stimul pentru industria prelucrării lemnului, hârtie și carton și, de asemenea, vorbim despre un model care se va putea implementa inclusiv în zona rurală, în special în acele zone defavorizate din punct de vedere economic, care pot să aibă și să creeze acces la resurse pentru cât mai mulți tineri antreprenori”, a adăugat el.

Publicul țintă pentru aceste programe îl reprezintă tinerii până în 35 de ani.

”Programul va începe oficial astăzi, de când a fost publicat în Monitorul Oficial. Depunerea primelor solicitări pentru cursurile de formare antreprenorială vor fi făcute începând cu data de 15 aprilie, urmând ca până la finalul lunii octombrie să fie semnate toate contractele și acordat avansul în valoare de 50%. Un alt avantaj este faptul că toate dobânzile la creditele punte pentru antreprenori vor fi la jumătate față de cota de piață și, de asemenea, în momentul de față vorbim despre un număr total al noilor locuri de muncă în valoare de aproximativ 15.000 de noi locuri de muncă create în urma acestor investiții”, a declarat Bogdan Ivan.

”Ce este eligibil și ce se poate finanța – echipamente tehnologice, soluții IT, soluții care vin cu o amprentă prietenoasă asupra mediului, de la sisteme de climatizare, ventilație, cheltuieli pentru înființarea firmei, cheltuieli pentru mobilier, aparatură birotică, utilități, salarii, tot ce înseamnă componente de marketing online folosind instrumente digitale, precum și consultanță pentru întocmirea documentației și cheltuielile aferente mijloacelor de transport, chiar și a creditelor și garanțiilor obținute din partea băncilor”, a mai spus ministrul.

Foto: Designed by Freepik  www.freepik.com