Jurnalul Digital

Guvernul aliniază legislaţia privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor publice

Premierul Marcel Ciolacu a declarat luni că Guvernul aliniază legislaţia privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor publice şi îndeplineşte astfel integral un jalon esenţial din PNRR.

„Aliniem astăzi legislaţia privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor publice şi îndeplinim astfel integral un jalon esenţial din PNRR. Eliminăm toate excepţiile şi aplicăm aceste reguli corporatiste inclusiv companiilor de stat din industria de apărare, precum şi în cazul RA-APPS”, a spus premierul Marcel Ciolacu la începutul şedinţei de Guvern.

Guvernul modifică Ordonanţa de urgenţă privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor publice, astfel încât jalonul 439 din PNRR să poată fi implementat în integralitate.

Astfel, Executivul a avut pe ordinea de zi ORDONANȚĂ DE URGENȚĂ pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 109/2011 privind guvernanța corporativă a întreprinderilor publice

„Măsurile propuse prin prezentul proiect de act normativ au ca scop alinierea legislaţiei privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor publice la cerinţele prevăzute în CID, respectiv eliminarea tuturor excepţiilor de la aplicarea de către întreprinderile publice a legislaţiei privind guvernanţa corporativă. În acest sens, se propune eliminarea de la art. 1 alin. (6) a literei a), care reglementa exceptarea RA-APPS de la aplicarea prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 109/2011. Totodată, prin prezentul proiect de act normativ se propune ca cerinţa privitoare la verificarea suplimentară de securitate prevăzută pentru procedura de selecţie a membrilor consiliilor de administraţie din domeniul industriei de apărare şi securitate naţională să se aplice şi în ceea ce priveşte selecţia membrilor consiliului de administraţie al întreprinderilor publice care au ca obiect de activitate administrarea bazei materiale de reprezentare şi protocol, prin raportare la specificul atribuţiilor RA-APPS, care implică şi cerinţe din domeniul siguranţei şi securităţii naţionale”, se arată în nota de fundamentare a proiectului.

Pentru alinierea legislației privind guvernanța corporativă a întreprinderilor publice și implementarea în integralitate a angajamentelor asumate prin Planul Național de Redresare și Reziliență în acest domeniu, Guvernul a aprobat astăzi Ordonanța de urgență care include două modificări legislative.

•        Eliminarea excepțiilor

Legislația privind guvernanța corporativă se va aplica inclusiv întreprinderilor publice care au ca obiect de activitate administrarea bazei materiale de reprezentare și protocol (RAAPPS). Astfel, a fost eliminată această excepție cu privire la aplicarea legislației privind guvernanța corporativă de către întreprinderile publice și sunt îndeplinite integral criteriile Jalonului 439 din PNRR privind guvernanța corporativă.

La fel ca în cazul întreprinderilor publice din industria de apărare și securitate națională, și în situația RAAPPS procedura de selecție a membrilor consiliului de administrație cuprinde o etapă suplimentară constând în efectuarea verificării de securitate prevăzută de standardele naționale de protecție a informațiilor clasificate în România. În situația în care un candidat selectat nu a obținut avizul favorabil necesar pentru accesul la informațiile clasificate, acesta nu poate fi numit în funcția de administrator al întreprinderii publice.

•        Asigurarea conducerii interimare pentru AMEPIP

De asemenea, actul normativ creează cadrul legal pentru asigurarea conducerii interimare pentru Agenția pentru Monitorizarea și Evaluarea Performanțelor Întreprinderilor Publice (AMEPIP), până la data numirii conducerii selectate în urma procesului de selecție organizat de SGG.

În prezent, fostul președințe AMEPIP și unul dintre vicepreședinți au fost eliberați din funcție, la cerere.

De asemenea, pentru al doilea vicepreședinte s-a dispus eliberarea, însă este în perioada de preaviz, potrivit Codului Muncii, perioadă în care exercită atribuțiile de președinte al Agenției.

Având în vedere că procesul de selecție pentru o nouă conducere implică mai multe etape și poate dura câteva luni, actul normativ aprobat de Guvern stabilește că prim-ministrul numește, prin decizie, președintele și vicepreședinții, interimari, până la data numirii conducerii rezultate din procesul de selecție, dar nu mai mult de 6 luni.

Aceste modificări legislative sunt în acord cu angajamentele asumate de Guvern prin Planul Național de Redresare și Reziliență al României (PNRR) privind îmbunătățirea guvernanței corporative a întreprinderilor publice, monitorizarea eficientă și controlul activității acestora, cu accent asupra performanței și responsabilității.

Totodată, pentru a adera la OCDE, România trebuie să respecte Ghidul privind Guvernanța Corporativă a Întreprinderilor Publice elaborat la nivelul acestei organizații, transmite Executivul.