Jurnalul Digital

Guvernul prelungește plafonarea preţurilor la poliţele RCA până la sfârşitul anului 2024

Premierul Marcel Ciolacu a anunţat la începutul şedinţei de Guvern de miercuri că va fi luată decizia de a prelungi plafonarea preţurilor la poliţele RCA pentru încă trei luni, până la sfârşitul acestui an.

”Luăm o decizie importantă, prelungim plafonarea preţurilor la poliţele RCA pentru încă 3 luni, până la sfârşitul anului 2024”, a declarat Marcel Ciolacu.

El a precizat că această decizie este luată la propunerea Autorităţii de Supraveghere Financiară.

”Astfel preîntâmpinăm apariţia unor dezechilibre în piaţă şi creşterea preţurilor la aceste poliţe auto”, a spus Premierul.

Luni, Ministerul Finanțelor a publicat în transparență un proiect de ordonanță care propune prelungirea perioadei de plafonare a tarifelor RCA cu încă trei luni, până la 31 decembrie 2024.

Noua hotărâre prevede:

”Art. 1. – Se prelungește perioada de aplicare a prevederilor art. 1 alin. (2) și (4) din Hotărârea Guvernului nr. 1326/2023 privind stabilirea tarifelor de primă maxime şi a altor măsuri aplicabile de către societățile de asigurare care practică asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto pentru prejudicii produse terţilor prin accidente de vehicule şi de tramvaie, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 1.192 din 29 decembrie 2023, până la data de 31 decembrie 2024.

Art. 2. – Prevederile Hotărârii Guvernului nr. 1326/2023 se aplică până la data de 31 decembrie 2024.

Art. 3. – Prezenta hotărâre intră în vigoare la data de 1 octombrie 2024.”

În prezent în piața asigurărilor RCA din România se manifestă în continuare o reticență în ceea ce privește apetitul la risc al asigurătorilor RCA pentru anumite categorii de asigurați și există un grad ridicat de concentrare care continuă să reprezinte o vulnerabilitate a pieței atât din prisma expunerii pe clase de asigurare, cât şi din perspectiva cotelor de piață semnificative deținute de un număr relativ mic de societăţi de asigurare ceea ce arată un grad scăzut de concurență, se mai precizează în Nota de fundamentare.

În ceea ce privește dezechilibrele existente în piața asigurărilor RCA este de menționat numărul ridicat de cazuri prelucrate încadrate în categoria asiguraților cu risc ridicat, observându-se o creștere semnificativă a acestora cu aproximativ 19.000 de cazuri față de începutul lunii iunie, societățile preluând în asigurare un număr de aproximativ 7.500 de astfel de cazuri pe lună de la începutul anului 2024.

Cu referire la gradul de cuprindere este de menționat că acesta este în continuare scăzut față de angajamentul asumat de România prin Tratatul de aderare la Uniunea Europeană.

Foto: Designed by Freepik  www.freepik.com