Noul Parlament și-a ales conducerea. Ilie Bolojan (PNL) este președintele Senatului, în timp ce Ciprian Șerban (PSD) a fost ales la conducerea Camerei Deputaților.
Președintele Iohannis urmează să anunțe numele Prim-Ministrului desemnat, care, probabil, va cere votul Parlamentului chiar azi.
Bolojan a obținut 70 de voturi din totalul celor 114 exprimate, iar Șerban 195 din cele 285 de voturi.
„Nu m-am gândit niciodată că voi ajunge să fiu preşedintele Senatului României, n-a fost un obiectiv pentru mine ocuparea acestei funcţii, dar voi face tot ce este posibil ca să reprezint cu demnitate Senatul şi ţara noastră. Pentru mine cred că sunt importante câteva lucruri din această poziţie şi sper să rezonaţi şi dumneavoastră cu ele. În primul rând, să putem genera legi cât mai bune, cât mai clare, nu legi care sună neapărat bine, dar care creează probleme, legi care rezolvă probleme, legi care creează un context bun pentru ca românii, pentru ca antreprenorii noştri să se dezvolte şi ţara noastră să aibă o direcţie bună în anii următori”, a declarat Ilie Bolojan.
Acesta a subliniat importanţa reformării instituţiilor care sunt în zona de coordonare a Parlamentului: „Din experienţa mea administrativă din cei 20 de ani, au fost printre cele mai ineficiente instituţii şi cred că trebuie să ne aplecăm asupra acestora, în aşa fel încât să le facem mai eficiente, mai aproape de oameni şi care să genereze reglementări mai bune în domeniile pe care le gestionează”.
Bolojan a mai atras atenția asupra creşterii încrederii în sistemul parlamentar: „Cred că trebuie să luptăm pentru această chestiune, pentru că ştiţi că avem cea mai scăzută cotă de încredere din instituţiile publice şi această cotă foarte scăzută are reverberaţii în societate. Şi, dacă ne dorim să avem mai multă încredere între oameni şi condiţii mai bune, cred că este un lucru foarte important să luptăm pentru creşterea încrederii, inclusiv a Senatului României”.
La rândul său, Ciprian Șerban a declarat: ”Votul primit în Camera Deputaților, pentru funcția de președinte, mă onorează și responsabilizează, în același timp. Traversăm o perioadă dificilă pentru România, în care Parlamentul este pilon de continuitate, și fac un apel către toți reprezentanții partidelor parlamentare să abordeze procesul legislativ cu maturitate, rațional și în deplin respect pentru toți românii care și-au pus încrederea și speranțele în noi, atunci când au votat.”
”Mă aștept la consultări și dezbateri constructive în interesul țării. (…) Avem o agendă legislativă complexă și datoria să asigurăm țării și românilor stabilitate, siguranță si prosperitate”, a adăugat el.
Președintele Klaus Iohannis a avut, duminică după-amiază, consultări cu alianța PSD-PNL-UDMR, iar apoi cu USR. La acel moment, a anunțat că va desemna un prim-ministru după ce vor fi aleși președinții Camerei Deputaților și Senatului.
Funcția de președinte al Senatului este a doua în stat, după cea de președinte al României, iar în cazul în care aceasta din urmă este vacantată, președintele Senatului preia, interimar, funcția de președinte al țării. Totuși, Constituția stabilește că, în acest caz, președintele interimar nu poate dizolva parlamentul.